Oslavte mezinárodní den kávy sladce: Máme 6 tipů na vynikající kávový dezert!

1. října 2022 • 00:15

Pokud patříte k milovníkům kávy a svůj den si bez ní nedokážete představit, rozhodně byste si její mezinárodní den, který každoročně připadá na 1. října, neměli nechat ujít. A nemusíte zůstávat jen u šálku dobrého espressa, cappuccina nebo latté. Využijte kávu i do nějakého sladkého dezertu.

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Denně se na celém světě vypijí asi dvě miliardy šálků a pro mnohé lidi se stal horký voňavý nápoj rituálem, bez kterého si neumí představit začátek dne. Přitom káva původně vůbec nebyla považována za nápoj.

Naučte se, jak do cappuccina nakreslit srdíčko >>>

Video se připravuje ...

Za kávu údajně vděčíme kozám

Podle legendy se o objevení povzbuzujících účinků kávy zasloužily kozy. Bylo to v 9. století a pastevec jménem Kaldi si tehdy všiml, že jsou kozy podezřele čilé poté, co se pásly na louce s keři obsypanými červenými bobulemi. Proto je také ochutnal a celý zbytek dne překypoval energií. O svůj objev se podělil s opatem místního kláštera, podle kterého byly účinky bobulí tak neuvěřitelné, že musely být dílem samotného ďábla. Nařídil je tedy spálit a zjistil, že uvolňují velmi příjemné aroma. Začal s nimi proto experimentovat a po mnoha pokusech přišel na to, že pokud zrna rozdrtí a zalije horkou vodou, získá silný elixír. 

Až o několik století později se kávovníky začaly organizovaně pěstovat a postupně se káva rozšířila do celého světa. Do Čech doputovala káva na konci 16. století, ale masově se začala konzumovat až v období první republiky. Silnou černou kávu měl velmi rád například Tomáš Garrigue Masaryk.

Skvělé dezerty s kávou

Dnes se káva připravuje mnoha způsoby a můžete si ji vychutnat v nejrůznějších podobách – espresso, flat white, dýňové cappuccino, latté, překapávanou, instantní, bez kofeinu, bio nebo třeba zelenou. Kávu ale nemusíte jen pít. Spojte to nejlepší ze světa kávy a sladkostí a připravte si nějaký kávový dezert. Je několik možností, jak kávu při jeho přípravě využít. Kávu můžete přidávat do těsta na bábovku, do sladkého krému nebo v ní namáčet piškoty, když budete chtít připravit tiramisu. Silnou černou kávu můžete přidávat přímo do těsta nebo do ní máčet piškoty, z kterých pak uděláte tiramisu.

Tiramisu Tiramisu • Autor: F.O.O.D.

Ne nadarmo si italské tiramisu získalo oblibu po celém světě. Dortík z mascarpone a piškotů namáčených v silné kávě s amarettem či tuzemákem posypaný kakaem se doslova rozplývá na jazyku.

Kávové cupcakes Kávové cupcakes • Autor: iStock

Připravte si variantu cupcakes s krásně nadýchaným kávovým korpusem zdobeným sladkým karamelovým krémem.

Čokoládové brownies Čokoládové brownies • Autor: iStock

Káva a čokoláda se umí skvěle doplňovat. Například v brownies, které si nejlépe vychutnáte se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Kokosové tiramisu Kokosové tiramisu • Autor: F.O.O.D.

Ochutnejte i kokosovou verzi tiramisu z rostlinné smetany a piškotů namáčených v silné kávě s mandlovým likérem. S nakyslými ostružinami chutná báječně.

Datlový dezert Datlový dezert • Autor: iStock

Vynikající vláčný datlový dezert voní vanilkou a kávou a karamelová omáčka je k němu ideálním sladkým doplňkem. 

Kávové pusinky Kávové pusinky • Autor: iStock

Kávou můžete ochutit i nadýchané sněhové pusinky a krém, kterým je pak spojíte k sobě.  

Dalgona Coffee Dalgona Coffee • Autor: Sencor: Tyčový mixér SHB 4464

A čím zapít lahodné kávové dezerty? Zkuste třeba Dalgona Coffee.

Na přípravu  budete potřebovat:

  • 2 lžíce instantní kávy dle výběru 
  • 2 lžíce studené vody
  • 2 lžíce cukru 
  • 300 ml mléka
  • led

Postup:

V mixovací nádobce o objemu 700 ml smíchejte kávu s vodou a cukrem. Pomocí šlehací metly všechny suroviny vyšlehejte do hustého krému. Připravenou sklenici si do 2/3 naplňte mlékem a ledem a dolijte připraveným kávovým krémem.

Autor: AK, red