Sladké vánoční chlebíčky: S ovocem, čokoládou, ořechy i kynutý s voňavým kořením
Když se řekne sladký chlebíček, většina z nás si vybaví ten biskupský nebo Anglií inspirovaný vánoční chlebíček nabitý sušeným nebo kandovaným ovocem a ořechy. Na své si ale přijdou i milovníci čokolády nebo voňavé skořice. Receptů na vánoční chlebíčky je totiž celá řada. Upečte si některý z nich k vánoční snídani, odpolední kávě nebo čaji.
Sladké vánoční chlebíčky:
Třený s kandovaným ovocem
Čokoládový s fíky
Banánový s vlašskými ořechy
Kynutý se skořicí
Třený s kandovaným ovocem
Třený chlebíček s kandovaným ovocem
Příprava: 60 minut
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g změklého másla
- 140 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 60 ml mléka
- kůra z 1 bio citronu
- ½ kypřicího prášku
- 150 g kandovaného ovoce a citrusové kůry
- špetka soli
- sezamová semínka nebo oříšky na posypání
Postup:
1. V míse utřeme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Postupně přidáme mléko, mouku smíchanou s kypřicím práškem, citronovou kůru a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
2. Těstem naplníme chlebíčkovou formu, navrch nasypeme sezam nebo nasekané oříšky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut.
TIP: Aby se nasekané ovoce nepropadlo v těstu až na dno formy, promíchejte ho s 1 lžící polohrubé mouky.
Zkuste i další podobné recepty:
Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem a mandlemi
Čokoládový s fíky
Příprava: 70 minut
Suroviny:
- 200 g hořké čokolády
- 200 g hladké mouky
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 g másla
- 3 vejce
- ½ kypřicího prášku
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 50 g směsi ořechů
- 50 g sušených fíků
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
Postup:
1. Do mísy dáme nalámanou čokoládu, máslo, cukr a vše zalijeme smetanou. Směs zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se tuk a čokoláda rozpustí, pak vše důkladně promícháme a do směsi postupně zašleháme vejce, mouku s kypřicím práškem a kakaem a nakonec nasekané fíky a ořechy.
2. Směs dáme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C zhruba 40 minut, propečení vyzkoušíme špejlí.
3. Upečený chlebíček dáme na mřížku vychladnout, před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Zkuste i další podobné recepty:
Banánový s vlašskými ořechy
Banánový chlebíček s vlašskými ořechy
Příprava: 65 minut
Suroviny:
- 2 velké zralé banány
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g čoček hořké čokolády
- 2 vejce
- 100 g nerafinovaného cukru
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- ½ kypřicího prášku
- po špetce mleté skořice, mletého kardamomu a soli
Postup:
Do mísy dáme pokrájené banány a rozmělníme je vidličkou. Přidáme vejce, mléko, rozpuštěné máslo, mouku smíchanou s kypřicím práškem, kořením a solí a nakonec do těst zamícháme vlašské ořechy a čokoládové čočky.
Těsto urovnáme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 45 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.
Zkuste i další podobné recepty:
Banánový chlebíček s čokoládou a ořechy
Banánový chlebíček se skořicí a mandlemi
Kynutý se skořicí
Příprava: 140 minut
Suroviny:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml teplého mléka
- 130 g rozpuštěného vlažného másla
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- kůra z 1 bio citronu
- špetka soli
- hladká mouka na vál
- 1 vejce na potření
Na nádivku:
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce mleté skořice
- 100 g krupicového cukru
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme trochu teplého oslazeného mléka. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které bude tvořit bubliny a nebude se lepit ke stěnám mísy. Těsto poprášíme troškou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
2. Pak těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a roztáhneme na silnější placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem, posypeme směsí mleté skořice a cukru a zabalíme. Přendáme na plech s pečicím papírem a necháme v teple ještě 15 minut kynout.
3. Pak chlebíček potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C na zhruba 40 minut.
Zkuste i další recepty: