Sladké vánoční chlebíčky: S ovocem, čokoládou, ořechy i kynutý s voňavým kořením

13. prosince 2022 • 00:00

Když se řekne sladký chlebíček, většina z nás si vybaví ten biskupský nebo Anglií inspirovaný vánoční chlebíček nabitý sušeným nebo kandovaným ovocem a ořechy. Na své si ale přijdou i milovníci čokolády nebo voňavé skořice. Receptů na vánoční chlebíčky je totiž celá řada. Upečte si některý z nich k vánoční snídani, odpolední kávě nebo čaji.

Třený s kandovaným ovocem

Třený chlebíček s kandovaným ovocem Třený chlebíček s kandovaným ovocem • Autor: Stockfood.com

Příprava: 60 minut

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g změklého másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 60 ml mléka
  • kůra z 1 bio citronu
  • ½ kypřicího prášku
  • 150 g kandovaného ovoce a citrusové kůry
  • špetka soli
  • sezamová semínka nebo oříšky na posypání

Postup:

1. V míse utřeme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Postupně přidáme mléko, mouku smíchanou s kypřicím práškem, citronovou kůru a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků.

2. Těstem naplníme chlebíčkovou formu, navrch nasypeme sezam nebo nasekané oříšky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

TIP: Aby se nasekané ovoce nepropadlo v těstu až na dno formy, promíchejte ho s 1 lžící polohrubé mouky.

Zkuste i další podobné recepty:

Vánoční chlebíček

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem a mandlemi

Ořechový biskupský chlebíček

Čokoládový s fíky

Čokoládový chlebíček s fíky Čokoládový chlebíček s fíky • Autor: Stockfood.com

Příprava: 70 minut

Suroviny:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 120 g másla
  • 3 vejce
  • ½ kypřicího prášku
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 50 g směsi ořechů
  • 50 g sušených fíků
  • moučkový cukr s vanilkou na posypání

Postup:

1. Do mísy dáme nalámanou čokoládu, máslo, cukr a vše zalijeme smetanou. Směs zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se tuk a čokoláda rozpustí, pak vše důkladně promícháme a do směsi postupně zašleháme vejce, mouku s kypřicím práškem a kakaem a nakonec nasekané fíky a ořechy.

2. Směs dáme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C zhruba 40 minut, propečení vyzkoušíme špejlí.

3. Upečený chlebíček dáme na mřížku vychladnout, před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

Zkuste i další podobné recepty:

Vánoční čokoládový chlebíček

Kakaový ovocný chlebíček

Banánový s vlašskými ořechy

Banánový chlebíček s vlašskými ořechy Banánový chlebíček s vlašskými ořechy • Autor: Stockfood.com

Příprava: 65 minut

Suroviny:

  • 2 velké zralé banány
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g čoček hořké čokolády
  • 2 vejce
  • 100 g nerafinovaného cukru
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • ½ kypřicího prášku
  • po špetce mleté skořice, mletého kardamomu a soli

Postup:

Do mísy dáme pokrájené banány a rozmělníme je vidličkou. Přidáme vejce, mléko, rozpuštěné máslo, mouku smíchanou s kypřicím práškem, kořením a solí a nakonec do těst zamícháme vlašské ořechy a čokoládové čočky.

Těsto urovnáme do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 45 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.

Zkuste i další podobné recepty:

Banánový chlebíček s čokoládou a ořechy

Banánový chlebíček se skořicí a mandlemi

Kynutý se skořicí

Kynutý chlebíček se skořicí Kynutý chlebíček se skořicí • Autor: Stockfood.com

Příprava: 140 minut

Suroviny:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml teplého mléka
  • 130 g rozpuštěného vlažného másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření

Na nádivku:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 100 g krupicového cukru

Postup:

1. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj nalijeme trochu teplého oslazeného mléka. Přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které bude tvořit bubliny a nebude se lepit ke stěnám mísy. Těsto poprášíme troškou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.

2. Pak těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a roztáhneme na silnější placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem, posypeme směsí mleté skořice a cukru a zabalíme. Přendáme na plech s pečicím papírem a necháme v teple ještě 15 minut kynout.

3. Pak chlebíček potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C na zhruba 40 minut.

Zkuste i další recepty:

Kringel

Citronový chlebíček s mandlemi

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

Autor: AK, Olga Trešlová