Išelské cukroví: Tahle klasika nesmí na vánočním stole rozhodně chybět

7. prosince 2021 • 00:00

Nechte se vést naším video receptem na išelské cukroví, které pro vás připravila talentovaná cukrářka Holka z cukru. Její křehké kakaové těsto s dvojitou náplní a vlašským ořechem na povrchu se vám samo rozplyne na jazyku. S těmito dortíčky budou talíře plné cukroví ještě lákavější.

Příprava tradičního išelského cukroví, je sice trochu náročnější a vyžaduje více času, ale ten výsledek v podobě lahodných čokoládových dortíčků za trochu té námahy rozhodně stojí. Když se navíc pustíte do pečení podle našeho video receptu, kterým vás provede šikovná cukrářka Holka z cukru, práce vám půjde opravdu od ruky. A při použití chytrého robotu, jenž za vás v jednom kroku zváží i suroviny, v klidu zvládnete napéct třeba i vanilkové rohlíčky. Tak popadněte zástěry a jdeme na to!

video

Na išelské cukroví budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

  • 210 g hladké mouky + na podsypání
  • 40 g mletých mandlí
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g kakaa
  • 160 g másla

Náplň:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • rum
  • 100 g mletých pražených lískových oříšků
  • rybízová marmeláda

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 40 g ztuženého tuku

Dohotovení:

  • oříšky nebo mandle na ozdobu

Postup:

1. Do mísy robotu nasypte odváženou mouku, kakao, mleté mandle a cukr. Směs ochuťte citronovou kůrou a skořicí, nakonec přidejte žloutky a máslo pokojové teploty. Vypracujte hladké soudržné těsto. Zformuje ho do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet ideálně do druhého dne odležet v chladničce.

2. Na náplň dejte do mísy robotu cukr, změklé máslo a rum. Společně ušlehejte dohladka. Do krému nakonec vmíchejte mleté oříšky.

3. Odleželé těsto lehce podsypte hladkou moukou a rozválejte na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátek vypíchejte libovolné tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 minut. Nechte vychladnout.

4. Polovinu upečeného cukroví otočte rubní stranou nahoru a po jeho obvodu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku máslový krém. Středy vyplňte marmeládou. Náplň nakonec přiklopte zbylými kusy a cukroví nechte zatuhnout v chladničce.    

5. Vrchní část ztuhlého cukroví potáhněte čokoládovou polevou a ozdobte mandlemi nebo ořechy. Nechte opět zatuhnout. Išelské cukroví je nejlepší, když se nechá aspoň týden rozležet.

video

Autor: VDŠ