Išelské cukroví: Tahle klasika nesmí na vánočním stole rozhodně chybět
Nechte se vést naším video receptem na išelské cukroví, které pro vás připravila talentovaná cukrářka Holka z cukru. Její křehké kakaové těsto s dvojitou náplní a vlašským ořechem na povrchu se vám samo rozplyne na jazyku. S těmito dortíčky budou talíře plné cukroví ještě lákavější.
Příprava tradičního išelského cukroví je sice trochu náročnější a vyžaduje více času, ale ten výsledek v podobě lahodných čokoládových dortíčků za trochu té námahy rozhodně stojí. Když se navíc pustíte do pečení podle našeho video receptu, kterým vás provede šikovná cukrářka Holka z cukru, práce vám půjde opravdu od ruky. Tak popadněte zástěry a jdeme na to!
Na išelské cukroví budete potřebovat:
Těsto:
- 210 g hladké mouky + na podsypání
- 40 g jemně mletých mandlí (nebo vlašských ořechů)
- špetku mleté skořice
- trochu jemně nastrouhané citronové kůry
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 g kakaa
- 160 g másla
Náplň:
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- rum
- 100 g mletých pražených lískových oříšků
- rybízová marmeláda
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g ztuženého tuku
Dohotovení:
- oříšky nebo mandle na ozdobu
Postup:
1. Do mísy nebo na vál nasypte odváženou mouku, kakao, mleté mandle a cukr. Směs ochuťte citronovou kůrou a skořicí, nakonec přidejte žloutky a nakrájené máslo pokojové teploty. Vypracujte hladké soudržné těsto. Zformuje ho do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte ideálně do druhého dne odležet v chladničce.
2. Na náplň dejte do mísy cukr, změklé máslo a rum. Společně ušlehejte dohladka. Do krému nakonec vmíchejte mleté oříšky.
3. Odleželé těsto lehce podsypte hladkou moukou a rozválejte na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátek vypíchejte libovolné tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 minut. Nechte vychladnout.
4. Polovinu upečeného cukroví otočte rubovoustranou nahoru a po jeho obvodu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku máslový krém. Středy vyplňte marmeládou. Náplň nakonec přiklopte zbylými kusy a cukroví nechte zatuhnout v chladničce.
5. Čokoládu na polevu rozlámejte na kousky, rozpusťte ji spolu s tukem v horké vodní lázni a dobře promíchejte.
6. Vrchní část ztuhlého cukroví potáhněte polevou a ozdobte mandlemi nebo ořechy. Nechte opět zatuhnout. Išelské cukroví je nejlepší, když se nechá aspoň týden rozležet.
Jistě se vám bude hodit i recept na vánočku>>>