Išelské cukroví: Tahle klasika nesmí na vánočním stole rozhodně chybět
Nechte se vést naším video receptem na išelské cukroví, které pro vás připravila talentovaná cukrářka Holka z cukru. Její křehké kakaové těsto s dvojitou náplní a vlašským ořechem na povrchu se vám samo rozplyne na jazyku. S těmito dortíčky budou talíře plné cukroví ještě lákavější.
Příprava tradičního išelského cukroví, je sice trochu náročnější a vyžaduje více času, ale ten výsledek v podobě lahodných čokoládových dortíčků za trochu té námahy rozhodně stojí. Když se navíc pustíte do pečení podle našeho video receptu, kterým vás provede šikovná cukrářka Holka z cukru, práce vám půjde opravdu od ruky. A při použití chytrého robotu, jenž za vás v jednom kroku zváží i suroviny, v klidu zvládnete napéct třeba i vanilkové rohlíčky. Tak popadněte zástěry a jdeme na to!
Na išelské cukroví budete potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 210 g hladké mouky + na podsypání
- 40 g mletých mandlí
- mletá skořice
- citronová kůra
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 g kakaa
- 160 g másla
Náplň:
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- rum
- 100 g mletých pražených lískových oříšků
- rybízová marmeláda
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g ztuženého tuku
Dohotovení:
- oříšky nebo mandle na ozdobu
Postup:
1. Do mísy robotu nasypte odváženou mouku, kakao, mleté mandle a cukr. Směs ochuťte citronovou kůrou a skořicí, nakonec přidejte žloutky a máslo pokojové teploty. Vypracujte hladké soudržné těsto. Zformuje ho do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet ideálně do druhého dne odležet v chladničce.
2. Na náplň dejte do mísy robotu cukr, změklé máslo a rum. Společně ušlehejte dohladka. Do krému nakonec vmíchejte mleté oříšky.
3. Odleželé těsto lehce podsypte hladkou moukou a rozválejte na plát silný 3 mm. Pomocí vykrajovátek vypíchejte libovolné tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 7 minut. Nechte vychladnout.
4. Polovinu upečeného cukroví otočte rubní stranou nahoru a po jeho obvodu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku máslový krém. Středy vyplňte marmeládou. Náplň nakonec přiklopte zbylými kusy a cukroví nechte zatuhnout v chladničce.
5. Vrchní část ztuhlého cukroví potáhněte čokoládovou polevou a ozdobte mandlemi nebo ořechy. Nechte opět zatuhnout. Išelské cukroví je nejlepší, když se nechá aspoň týden rozležet.