Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Pojďme si říct, že v tomto případě je asi jedno, jestli jde o ňoky, noky nebo jak se jim to vlastně správně italsky říká. Důležité je, že se z nich dá bleskurychle připravit výborné jídlo pro celou rodinu. Tedy z bramborových noků, které si můžete koupit v obchodě už hotové. Stačí k nim přidat pár jednoduchých ingrediencí, a skvělá rychlá večeře je na stole.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Noky s pancettou, sušenými rajčaty a špenátem
Úterý: Noky s houbami, tymiánem a petrželí
Středa: Opečené noky s pestem, rajčaty a parmazánem
Čtvrtek: Zapečené noky s kuřecím masem
Pátek: Noky v rajčatové omáčce s parmazánem
Bramborové noky si můžete připravit i doma podle videoreceptu>>>
Pondělí: Noky s pancettou, sušenými rajčaty a špenátem
Suroviny:
- 1 balíček noků
- 2 lžíce řepkového oleje
- 200 g pancetty
- 100 g sušených rajčat
- 50 g špenátu
- mletý pepř
- sůl
- strouhaný parmazán na posypání
Postup:
1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a orestujte ji dozlatova.
2. Mezitím v hrnci ohřejte vodu, a když se začne vařit, osolte ji, vsypte do ní noky a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je sceďte.
3. K orestované pancettě přidejte nasekaný nebo natrhaný špenát a nakrájená sušená rajčata a promíchejte. Pak přidejte uvařené noky, promíchejte a krátce prohřejte.
4. Nakonec noky posypte strouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem a podávejte.
Úterý: Noky s houbami, tymiánem a petrželí
Suroviny:
- 1 balíček noků
- 200 g žampionů
- 1 menší cibulka
- 2 lžíce oleje
- drcený kmín
- mletý pepř
- sůl
- parmazán a hrst nasekané zelené petrželky na posypání
Postup:
1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte.
2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony, okmínujte je, orestujte a osolte.
3. K žampionům přidejte uvařené noky a krátce prohřejte.
4. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a parmazánem.
Středa: Opečené noky s pestem, rajčaty a parmazánem
Suroviny:
- 1 balíček noků
- 250 g cherry rajčat
- 2 lžíce zeleného pesta
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte je.
2. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej. Přidejte noky a orestujte je ze všech stran, až se na jejich povrchu utvoří zlatavá kůrčička.
3. Přidejte pesto a opatrně promíchejte, aby se v něm noky obalily. Pak přidejte nakrájená cherry rajčata, promíchejte a krátce prohřejte.
4. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem.
Čtvrtek: Zapečené noky s kuřecím masem
Suroviny:
- 2 balíčky noků
- 1 cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 balíček mletého kuřecího masa
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 smetana na vaření
- 150 g strouhaného sýru (gouda, parmazán…)
- mletý pepř
- sůl
- nasekaná zelená petrželka na posypání
Postup:
1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky nebo proužky.
3. Mleté kuřecí maso nebo kuřecí prsa nakrájená na malé kostičky promíchejte s plnotučnou hořčicí, přidejte k cibuli, osolte, opepřete a orestujte dorůžova. Zalijte smetanou a krátce povařte.
4. Ke kuřecímu masu přidejte uvařené noky a promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy, posypte nastrouhaným sýrem a nechte zapéct asi 15-20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
5. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.
TIP: Ke kuřecímu masu můžete přidat ještě na proužky nakrájenou papriku nebo třeba kukuřici či houby.
Pátek: Noky v rajčatové omáčce s parmazánem
Suroviny:
- 1 balíček noků
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 plechovka nakrájených loupaných rajčat
- několik lístků čerstvé bazalky
- několik snítek oregana
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- nastrouhaný parmazán a čerstvá bazalka na posypání
Postup:
1. Na pánvi rozehřejte olej a orestuje na něm cibuli nakrájenou na kostičky. Jakmile začne růžovět, přidejte oloupaný stroužek česneku rozmáčknutý plochou stranou nože a nechte ho rozvonět. Pak přidejte rajčata z plechovky, oregano a bazalku, přiklopte pokličkou a nechte vyvařit tekutinu. Jakmile začne omáčka houstnout, osolte ji a přislaďte cukrem.
2. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Slijte je, přidejte do omáčky a promíchejte.
3. Podávejte posypané parmazánem a nakrájenou čerstvou bazalkou.