Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak

23. října 2023 • 00:15

Pojďme si říct, že v tomto případě je asi jedno, jestli jde o ňoky, noky nebo jak se jim to vlastně správně italsky říká. Důležité je, že se z nich dá bleskurychle připravit výborné jídlo pro celou rodinu. Tedy z bramborových noků, které si můžete koupit v obchodě už hotové. Stačí k nim přidat pár jednoduchých ingrediencí, a skvělá rychlá večeře je na stole.

Na co se můžete těšit: 

Pondělí: Noky s pancettou, sušenými rajčaty a špenátem

Úterý: Noky s houbami, tymiánem a petrželí

Středa: Opečené noky s pestem, rajčaty a parmazánem

Čtvrtek: Zapečené noky s kuřecím masem

Pátek: Noky v rajčatové omáčce s parmazánem

Bramborové noky si můžete připravit i doma podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Noky s pancettou, sušenými rajčaty a špenátem

Noky s pancettou, sušenými rajčaty a špenátem Noky s pancettou, sušenými rajčaty a špenátem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček noků
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g pancetty
  • 100 g sušených rajčat
  • 50 g špenátu
  • mletý pepř
  • sůl
  • strouhaný parmazán na posypání

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou pancettu a orestujte ji dozlatova.

2. Mezitím v hrnci ohřejte vodu, a když se začne vařit, osolte ji, vsypte do ní noky a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je sceďte.

3. K orestované pancettě přidejte nasekaný nebo natrhaný špenát a nakrájená sušená rajčata a promíchejte. Pak přidejte uvařené noky, promíchejte a krátce prohřejte. 

4. Nakonec noky posypte strouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem a podávejte. 

Úterý: Noky s houbami, tymiánem a petrželí

Noky s houbami, tymiánem a petrželí Noky s houbami, tymiánem a petrželí • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček noků
  • 200 g žampionů
  • 1 menší cibulka
  • 2 lžíce oleje
  • drcený kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • parmazán a hrst nasekané zelené petrželky na posypání

Postup:

1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte. 

2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony, okmínujte je, orestujte a osolte.

3. K žampionům přidejte uvařené noky a krátce prohřejte. 

4. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a parmazánem.

Středa: Opečené noky s pestem, rajčaty a parmazánem

Opečené noky s pestem, rajčaty a parmazánem Opečené noky s pestem, rajčaty a parmazánem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček noků
  • 250 g cherry rajčat
  • 2 lžíce zeleného pesta
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte je.

2. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej. Přidejte noky a orestujte je ze všech stran, až se na jejich povrchu utvoří zlatavá kůrčička.

3. Přidejte pesto a opatrně promíchejte, aby se v něm noky obalily. Pak přidejte nakrájená cherry rajčata, promíchejte a krátce prohřejte.

4. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem.

Čtvrtek: Zapečené noky s kuřecím masem

Zapečené noky s kuřecím masem Zapečené noky s kuřecím masem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 balíčky noků
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 balíček mletého kuřecího masa
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 smetana na vaření
  • 150 g strouhaného sýru (gouda, parmazán…)
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekaná zelená petrželka na posypání

Postup:

1. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu a slijte.  

2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky nebo proužky.

3. Mleté kuřecí maso nebo kuřecí prsa nakrájená na malé kostičky promíchejte s plnotučnou hořčicí, přidejte k cibuli, osolte, opepřete a orestujte dorůžova. Zalijte smetanou a krátce povařte.

4. Ke kuřecímu masu přidejte uvařené noky a promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy, posypte nastrouhaným sýrem a nechte zapéct asi 15-20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.  

5. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

TIP: Ke kuřecímu masu můžete přidat ještě na proužky nakrájenou papriku nebo třeba kukuřici či houby.

Pátek: Noky v rajčatové omáčce s parmazánem

Noky v rajčatové omáčce s parmazánem Noky v rajčatové omáčce s parmazánem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček noků
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka nakrájených loupaných rajčat
  • několik lístků čerstvé bazalky
  • několik snítek oregana
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • nastrouhaný parmazán a čerstvá bazalka na posypání

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olej a orestuje na něm cibuli nakrájenou na kostičky. Jakmile začne růžovět, přidejte oloupaný stroužek česneku rozmáčknutý plochou stranou nože a nechte ho rozvonět. Pak přidejte rajčata z plechovky, oregano a bazalku, přiklopte pokličkou a nechte vyvařit tekutinu. Jakmile začne omáčka houstnout, osolte ji a přislaďte cukrem.

2. Noky uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Slijte je, přidejte do omáčky a promíchejte.

3. Podávejte posypané parmazánem a nakrájenou čerstvou bazalkou.

Video se připravuje ...

Autor: PL