Od pondělí do pátku: 5 skvělých a jednoduchých večeří, které voní letními bylinkami
Koncem léta jsou bylinky v té nejlepší formě, a proto je ideální čas na jejich využití v kuchyni. Přinášíme vám pět receptů na jednoduché večeře, které budou díky čerstvým bylinkám ještě voňavější a chutnější.
Tento týden budeme vařit
Pondělí: Pečené kuře s bramborami a rozmarýnem
Úterý: Těstoviny s domácím pestem
Středa: Grilovaný losos s koprovým dipem
Čtvrtek: Toskánská polévka s rajčaty a fazolemi
Pátek: Pečené papriky s tymiánem a kozím sýrem
Máte cukety? Uvařte z nich polévku k večeři>>>
Pondělí: Pečené kuře s bramborami a rozmarýnem
Co budete potřebovat:
- 6 kuřecích stehen
- 400 g menších brambor
- 2 citrony
- 4 snítky rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Kuřecí stehna osolte, opepřete a vložte je do pekáčku. Přidejte omyté brambory nakrájené na půlky nebo čtvrtky, omyté citrony nakrájené na čtvrtky, celé stroužky česneku a snítky rozmarýnu.
3. Vše pokapejte olivovým olejem, pekáček dejte do vyhřáté trouby a pečte 35–40 minut, dokud není kuře zlatavé a propečené.
Úterý: Těstoviny s domácím pestem
Co budete potřebovat:
- 300 g těstovin podle vlastní chuti
- 2 hrsti čerstvé bazalky
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 g piniových oříšků (lze použít i slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy)
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
- bazalka a parmazán na ozdobení
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.
2. Lístky bazalky dejte do mixéru, přidejte strouhaný parmazán, piniové oříšky a nasekaný česnek, osolte, opepřete a vše rozmixujte na pastu. Pak přilijte olivový olej a ještě krátce promixujte, až se vše spojí, případně pesto ještě dochuťte solí a pepřem.
3. Uvařené horké těstoviny smíchejte s pestem, a podávejte je ozdobené lístky bazalky a hoblinkami parmazánu.
Středa: Grilovaný losos s koprovým dipem
Co budete potřebovat:
- 4 filety z lososa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžíci dijonské hořčice
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Lososa potřete olivovým olejem, pokapejte citronem, osolte a opepřete a opečte ho na grilu z každé strany asi 3-4 minuty, dokud není propečený. Pokud nemáte gril, rozložte filety na plech vyložený papírem na pečení a upečte je v troubě vyhřáté na 185 °C.
2. Jogurt smíchejte s hořčicí, nasekaným koprem, zbylou citronovou šťávou, solí a pepřem.
3. Grilovaného lososa rozdělte na talíře a podávejte s koprovým dipem a doplněného například grilovanou zeleninou a bramborami.
Grilovanou zeleninu si můžete připravit podle videa>>>
Čtvrtek: Toskánská polévka s rajčaty a fazolemi
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule šalotky
- 2 velké mrkve
- 4 stroužky česneku
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 2 plechovky bílých fazolí (cannellini)
- 4 středně velká rajčata
- 6 listů kapusty
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 lžičku balzamikového octa
- mletý pepř
- sůl
Na dokončení:
- strouhaný parmazán
- zelené bylinky (lístky oregana, nasekaná petrželka…)
Postup:
1. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nasekané šalotky a nakrájenou mrkev, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek, podlévejte podle potřeby vývarem nebo vodou, a při nižší teplotě a za občasného míchání vařte asi 20 minut.
2. Pak přidejte scezené fazole, na kousky nakrájená rajčata a kapustu, snítky rozmarýnu a tymiánu, vše zalijte zbytkem vývaru a vařte dalších 15 minut.
3. Polévku dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem. Rozdělte ji do misek nebo talířů, každou porci posypte parmazánem a bylinkami a podávejte s čerstvým pečivem.
Pátek: Pečené papriky s tymiánem a kozím sýrem
Co budete potřebovat:
- 4 velké papriky nebo 8 kapií
- 200 g čerstvého kozího sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci medu
- 2 snítky tymiánu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Papriky rozkrojte na poloviny a zbavte semínek.
2. Kozí sýr smíchejte s medem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem.
3. Papriky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, naplňte je sýrovou směsí, zakápněte olivovým olejem, dejte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud papriky nezměknou a sýr nezačne zlátnout.
4. Podávejte s čerstvým pečivem jako lehkou večeři.
TIP: Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete ho nahradit například směsí strouhané goudy a lučiny, nebo nastrouhaným balkánským sýrem smíchaným s tvarohem a bylinkami.