Od pondělí do pátku: 5 skvělých a jednoduchých večeří, které voní letními bylinkami

2. září 2024 • 04:55

Koncem léta jsou bylinky v té nejlepší formě, a proto je ideální čas na jejich využití v kuchyni. Přinášíme vám pět receptů na jednoduché večeře, které budou díky čerstvým bylinkám ještě voňavější a chutnější.

Tento týden budeme vařit

Pondělí: Pečené kuře s bramborami a rozmarýnem

Úterý: Těstoviny s domácím pestem

Středa: Grilovaný losos s koprovým dipem

Čtvrtek: Toskánská polévka s rajčaty a fazolemi

Pátek: Pečené papriky s tymiánem a kozím sýrem

Máte cukety? Uvařte z nich polévku k večeři>>>

Pondělí: Pečené kuře s bramborami a rozmarýnem 

Co budete potřebovat:

  • 6 kuřecích stehen
  • 400 g menších brambor
  • 2 citrony
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl 

Pečené kuře s bramborami a rozmarýnem Pečené kuře s bramborami a rozmarýnem • Autor: iStock

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200°C.

2. Kuřecí stehna osolte, opepřete a vložte je do pekáčku. Přidejte omyté brambory nakrájené na půlky nebo čtvrtky, omyté citrony nakrájené na čtvrtky, celé stroužky česneku a snítky rozmarýnu.  

3. Vše pokapejte olivovým olejem, pekáček dejte do vyhřáté trouby a pečte 35–40 minut, dokud není kuře zlatavé a propečené.

Úterý: Těstoviny s domácím pestem

Co budete potřebovat:

  • 300 g těstovin podle vlastní chuti
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g piniových oříšků (lze použít i slunečnicová semínka nebo vlašské ořechy)
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl 
  • bazalka a parmazán na ozdobení

Těstoviny s bazalkovým pestem Těstoviny s bazalkovým pestem • Autor: iStock

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.

2. Lístky bazalky dejte do mixéru, přidejte strouhaný parmazán, piniové oříšky a nasekaný česnek, osolte, opepřete a vše rozmixujte na pastu. Pak přilijte olivový olej a ještě krátce promixujte, až se vše spojí, případně pesto ještě dochuťte solí a pepřem.

3. Uvařené horké těstoviny smíchejte s pestem, a podávejte je ozdobené lístky bazalky a hoblinkami parmazánu. 

Středa: Grilovaný losos s koprovým dipem

Co budete potřebovat:

  • 4 filety z lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • mletý pepř
  • sůl

Grilovaný losos s koprovým dipem Grilovaný losos s koprovým dipem • Autor: iStock

Postup:

1. Lososa potřete olivovým olejem, pokapejte citronem, osolte a opepřete a opečte ho na grilu z každé strany asi 3-4 minuty, dokud není propečený. Pokud nemáte gril, rozložte filety na plech vyložený papírem na pečení a upečte je v troubě vyhřáté na 185 °C.

2. Jogurt smíchejte s hořčicí, nasekaným koprem, zbylou citronovou šťávou, solí a pepřem.

3. Grilovaného lososa rozdělte na talíře a podávejte s koprovým dipem a doplněného například grilovanou zeleninou a bramborami. 

Grilovanou zeleninu si můžete připravit podle videa>>>

Čtvrtek: Toskánská polévka s rajčaty a fazolemi

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule šalotky
  • 2 velké mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 plechovky bílých fazolí (cannellini)
  • 4 středně velká rajčata
  • 6 listů kapusty
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžičku balzamikového octa
  • mletý pepř
  • sůl

Na dokončení:

  • strouhaný parmazán
  • zelené bylinky (lístky oregana, nasekaná petrželka…)

Toskánská polévka s rajčaty a fazolemi Toskánská polévka s rajčaty a fazolemi • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte nasekané šalotky a nakrájenou mrkev, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek, podlévejte podle potřeby vývarem nebo vodou, a při nižší teplotě a za občasného míchání vařte asi 20 minut.

2. Pak přidejte scezené fazole, na kousky nakrájená rajčata a kapustu, snítky rozmarýnu a tymiánu, vše zalijte zbytkem vývaru a vařte dalších 15 minut.

3. Polévku dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem. Rozdělte ji do misek nebo talířů, každou porci posypte parmazánem a bylinkami a podávejte s čerstvým pečivem.

Pátek: Pečené papriky s tymiánem a kozím sýrem

Co budete potřebovat:

  • 4 velké papriky nebo 8 kapií
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • 2 snítky tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl

Pečené papriky s tymiánem a kozím sýrem Pečené papriky s tymiánem a kozím sýrem • Autor: iStock

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Papriky rozkrojte na poloviny a zbavte semínek.

2. Kozí sýr smíchejte s medem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem.

3. Papriky rozložte na plech vyložený papírem na pečení, naplňte je sýrovou směsí, zakápněte olivovým olejem, dejte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud papriky nezměknou a sýr nezačne zlátnout.

4. Podávejte s čerstvým pečivem jako lehkou večeři. 

TIP: Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete ho nahradit například směsí strouhané goudy a lučiny, nebo nastrouhaným balkánským sýrem smíchaným s tvarohem a bylinkami.

Autor: Jana Dvořáková