Od pondělí do pátku: 5 rodinných večeří ze srpnové úrody

26. srpna 2024 • 05:44

Pokud hledáte inspiraci na chutné a zdravé večeře, které využijí to nejlepší, co srpen nabízí, máme pro vás pět skvělých receptů, které vám pomohou využít sezónní suroviny naplno. Každý den si můžete vychutnat něco nového a lahodného!

Srpen je obdobím, kdy se můžeme těšit na bohatou sklizeň čerstvé zeleniny a ovoce. Je to ideální čas na přípravu jednoduchých, ale chutných jídel, která využijí to nejlepší z letní úrody. Ať už máte vlastní zahrádku, nebo se spoléháte na místní trhy, srpnové plody vám nabídnou nekonečné možnosti pro kulinářské experimenty. Tento týden si můžete vyzkoušet pět různých receptů na večeře, které jsou nejen zdravé, ale i snadné na přípravu.

Tento týden budeme vařit

Pondělí: Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

Úterý: Cuketové placičky s jogurtovým dipem

Středa: Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem

Čtvrtek: Feta těstoviny s pečenými rajčaty

Pátek: Pečené plněné papriky

Jestli máte cukety, uvařte si z nich výbornou polévku>>>

Pondělí: Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

Co budete ptořebovat:

  • 3 lilky
  • 4 rajčata
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvou bazalku
  • trochu cukru
  • olej na opečení
  • 200 g mozzarelly
  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • mletý pepř
  • sůl 
Zapečený lilek s rajčaty a sýrem Zapečený lilek s rajčaty a sýrem • Autor: iStock

Postup:

1. Lilky omyjte, nakrájejte podélně na plátky, lehce je osolte a nechte 10 minut vypotit. Pak je otřete papírovou utěrkou a opečte v pánvi na oleji z obou stran dozlatova. 

2. Omytá rajčata a oloupanou cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu oleje a krátce na něm orestujte cibuli a česnek. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a krátce poduste. Nakonec přidejte trochu cukru (podle kyselosti rajčat) a nakrájenou bazalku. 

3. Do zapékací mísy rozložte třetinu rajčatové omáčky, na ni rozložte polovinu opečených lilků a poklaďte je polovinou mozzarelly. Přidejte další třetinu rajčatové omáčky, posypte ji polovinou parmazánu, na něj rozložte zbylé lilky a zbytek mozzarelly, zakryjte je zbytkem rajčatové omáčky a posypte zbylým parmazánem. 

4. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, dokud se sýry nerozpustí a nezačnou zlátnout. Podávejte s čerstvou bagetou nebo jiným pečivem.

Úterý: Cuketové placičky s jogurtovým dipem

Co budete potřebovat:

  • 2 střední cukety
  • 1 vejce
  • 100 g nastrouhaného sýru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na smažení
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíci nasekané jarní cibulky nebo pažitky
Cuketové placičky s jogurtovým dipem Cuketové placičky s jogurtovým dipem • Autor: iStock

Postup:

1. Cukety omyjte, nastrouhejte, osolte a nechte 10 minut odležet.

2. Z cuket vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte k nim vejce, sýr, mouku, prolisovaný česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.

3. V pánvi rozehřejte olej a ze směsi tvořte malé placičky, které smažte z obou stran dozlatova.

4. Jogurt smíchejte s nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou a trochou soli a podávejte jako dip k placičkám.

TIP: Placičky si můžete ještě vylepšit nasekanou anglickou slaninou, kterou přimícháte do těsta.

Středa: Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem

Co budete potřebovat:

  • 500 g krůtích prsou
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 1,5 šálku bulguru
  • 2 malé cukety
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky
  • šťávu ze 2 limetek + limetku k podávání
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl
Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Z krůtích prsou nakrájejte 4 plátky silné asi půl centimetru. Ty pak pak podélně rozkrojte, ale nedokrojte, na polovinu. Když je rozložíte, získáte pruhy masa dlouhé 20–25 cm a vysoké asi 3 cm. Opepřete je, potřete hořčicí, položte na ně plátek slaniny, zarolujte a zajistěte párátkem či jehlou.

2. Závitky potřete olejem, dejte na rozpálenou pánev a z obou stran zprudka opečte, z každé asi 3 minuty. Naskládejte je do zapékací mísy, přidejte cherry rajčátka (pokrájená na poloviny nebo v celku) a zastříkněte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Vše dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 15 minut.

3. Bulgur zalijte dvojnásobným množstvím vody, přiklopte, přiveďte k varu, odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Cukety nakrájejte na kolečka a opečte z obou stran na pánvi na troše olivového oleje. Petržel nasekejte nadrobno.

4. Bulgur načechrejte vidličkou, osolte, promíchejte s limetovou šťávou, petrželí, cuketami a rajčaty. Rozdělte ho na talíře a přidejte krůtí závitky a kousky limetky na dochucení.

TIP: Místo bulguru můžete použít kuskus, který stačí zalít vařící vodou a nechat nabobtnat.

Čtvrtek: Feta těstoviny s pečenými rajčaty

Co budete potřebovat:

  • 250 g špaget nebo jiných těstovin (v syrovém stavu)
  • 200 g sýru feta
  • 4 hrsti cherry rajčátek
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky (např. oregano, bazalku)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
Feta těstoviny s pečenými rajčaty Feta těstoviny s pečenými rajčaty • Autor: iStock

Postup:

1. Rajčátka omyjte a nasypte do zapékací mísy. Do středu položte sýr feta (nemusíte ho krájet), přidejte nakrájený česnek a bylinky, vše lehce osolte, opepřete a přelijte olivovým olejem. Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 25-30 minut, dokud rajčátka nepopraskají a sýr nebude zlatavý. 

2. Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě. Slijte je a trochu vody z těstovin si nechte stranou pro případné zředění omáčky.

3. Pečená rajčátka s fetou rozmačkejte vidličkou, tím vytvoříte krémovou omáčku. Pokud je moc hustá, přidejte k ní trochu vody z těstovin. Pak přidejte horké uvařené těstoviny, promíchejte a můžete podávat. 

Pátek: Pečené plněné papriky

Co budete potřebovat:

  • 4 velké papriky (červené, žluté, zelené)
  • 250 g mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 1/2 hrnku vařené rýže
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • 100 g nastrouhaného sýru (např. eidamu nebo čedaru)
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžíci nasekaného oregana
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Pečené plněné papriky Pečené plněné papriky • Autor: iStock

Postup:

1. Z paprik odřízněte vršky, odstraňte z nich semínka a vnitřní žebra a omyjte je.

2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a krátce je orestujte. Přidejte mleté maso a dále restujte, dokud nezhnědne. Přidejte nadrobno nasekané rajče, mletou papriku a oregano, osolte, opepřete a povařte asi 5 minut, dokud se rajče trochu nerozvaří a nevytvoří omáčku. Vmíchejte vařenou rýži a směs nechte trochu prochladnout. Nakonec vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru.

3. Připravnou směsí naplňte připravené papriky, postavte je do zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud nezměknou. Pak vršky posypte zbylým sýrem a pečte ještě asi 5-10 minut, dokud se sýr neroztaví. 

A co třeba klasika v podobě plněných paprik s rajskou omáčkou?>>>

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková