Ochutnejte Slovensko: Vyzkoušeli jsme luxusní restauraci v oblacích, na zámku i pod hradem

7. února 2025 • 04:51

Slovensko je nám blízké nejen svou geografickou polohou, ale jako země bývalé habsburské monarchie také svou kuchyní. Máte-li tedy rádi dobré jídlo, strádat tu jistě nebudete. Až do 23. února navíc probíhá na Slovensku Zimní festival jídla, v rámci kterého si můžete ve vybraných restauracích z celého Slovenska vychutnat v rámci speciálně sestavených menu to nejlepší, co mohou nabídnout. Tři z nich jsme za vás vyzkoušeli. Slovensko stojí určitě za návštěvu, a to nejen kvůli dobrému jídlu.   

Zimní festival jídla organizuje známý restaurační průvodce Gurmán na Slovensku již po dvanácté. Letos se této prestižní akce účastní rekordních 54 restaurací, které nabízejí tříchodové menu včetně nápoje v ceně 32 nebo 35 eur. Restaurace oceněné Zlatou vidličkou nabízejí čtyřchodové menu, za které zaplatíte 55 eur. Každé menu zahrnuje jídlo odrážející chutě daného regionu, ikonické jídlo restaurace a jídlo vybrané šéfkuchařem. V některých restauracích si lze objednat i gurmánský pobyt na jednu noc pro dvě osoby s degustační večeří a bohatou snídaní.

Zimní festival jídla trvá do 23. února 2025. Zimní festival jídla trvá do 23. února 2025. • Autor: Anna Kopečková

Jeďte a ochutnávejte

Protože jde o zimní festival, jídlům dominují suroviny typické pro toto období – červená řepa, kedlubny, kapusta, dýně, rakytník, hrušky, hovězí maso nebo zvěřina, v dezertech se často objevuje bílá čokoláda nebo dýňové pyré. I rádoby obyčejné suroviny, jako například pohanka, se pod rukama šikovných a vynalézavých šéfkuchařů mění v pokrmy, které umí překvapit a nadchnout. 

Jedno slovenské přísloví říká: „Radšej raz ochutnať, ako stokrát vidieť". Pokud se tedy vydáte na Slovensko, zajděte si někam na dobré jídlo. Vybrat si z restaurací, které se do Zimního festivalu jídla zapojily, není jednoduché. Možná vás osloví ty, které jsme osobně vyzkoušeli a nejsou daleko od našich hranic: 

Restaurace UFO v Bratislavě

Pokud navštívíte hlavní město Slovenska Bratislavu, určitě byste neměli vynechat jeho ikonickou stavbu – vyhlídkovou věž UFO, v níž se nachází restaurace s bezpochyby nejkrásnějším výhledem a také skvělou gastronomií. Je ověnčena řadou ocenění. V roce 2020 byla restaurace oceněna 3 zlatými vidličkami (což odpovídá 1,5–2 michelínským hvězdám) jako teprve druhá restaurace na Slovensku, která kdy toto ocenění získala, a zároveň se stala nejlepší prémiovou restaurací na Slovensku podle brožury Gurmán! V roce 2024 pak UFO opět obhájilo nejvyšší možné ocenění 3 Zlaté vidličky. A ve francouzském žebříčku La Liste se UFO dostalo mezi tisícovku nejlepších restaurací světa.

Od jara do podzimu si můžete zkusit Skywalk neboli procházku kolem restaurace zvenku. Od jara do podzimu si můžete zkusit Skywalk neboli procházku kolem restaurace zvenku. • Autor: profimedia.cz

Do restaurace se dostanete rychlovýtahem umístěným v jednom ze šikmých pilířů, který vás během necelé minuty vyveze do výšky 85 metrů. Není to úplně málo, a jak jsme se dozvěděli od manažera restaurace, někteří nadšení návštěvníci až nahoře zjistí, že jim taková výška nedělá dobře a musí se vrátit dolů. Připravit byste se také měli na lehké chvění, které je v restauraci cítit vždy, když dole po mostě jede autobus nebo kamion. Pokud vám nic z toho nevadí, odměnou vám budou nejen úchvatné výhledy z oken restaurace, ale také vynikající jídlo. Restauraci UFO už přes deset let šéfuje Jozef Masarovič, který patří svým kuchařským uměním mezi absolutní slovenskou špičku. S téměř dvěma metry výšky je v místní malé kuchyni nepřehlédnutelný.

Restaurace UFO – srnčí maso s topinamburovým pyré a lískovými oříšky Restaurace UFO – srnčí maso s topinamburovým pyré a lískovými oříšky • Autor: Anna Kopečková

Že si veškerá ocenění právem zaslouží, zjistíte ve chvíli, kdy vám tu naservírují první pokrm. Známé rčení o tom, že člověk jí i očima, tu platí několikanásobně. Jozef Masarovič navíc rád využívá podceňované a „obyčejné“ suroviny, jako jsou například různé druhy kořenové zeleniny nebo bylinek. A z nich pak vytváří neuvěřitelná jídla. A protože je restaurace ve velké výšce a vše se sem musí vozit výtahem, snaží se tu vařit pokud možno beze zbytku. Ke zdobení se tak využívají třeba i slupky z vařených brambor, které vypadají překvapivě skvěle. Menu pro Zimní festival jídla začíná dvěma amuse bouche (malými předkrmy) – originálními slanými makronkami s červenou řepou a nezvyklou úpravou foie gras, které jsou smažená v trojobalu. Následují tortellini s langustou a sušenými rajčaty, kedlubnové velouté a hlavní chod – lahodné srnčí maso s topinamburovým pyré a lískovými oříšky. Všechna jídla jsou opravdovou pastvou pro oči a výjimkou není ani závěrečný, chuťově i barevně vyladěný dezert z bílé čokolády, dýňové zmrzliny, rakytníku a červeného pomeranče

Než opět sjedete zpátky na zem, nezapomeňte vystoupat z restaurace po schodišti ještě o pár metrů výše na vyhlídkovou plošinu, z níž je za dobré viditelnosti možné dohlédnout až 100 kilometrů daleko. A krásný výhled nabízejí i místní prosklené toalety. 

Kaštieľ Voderady u Trnavy

Nádherně zrekonstruovaný kaštieľ neboli zámeček ve Voderadech, poblíž slovenské Trnavy, láká k návštěvě svou útulnou a klidnou atmosférou a vynikající kuchyní. Krásná zámecká restaurace Klára s klenbovým stropem se do Zimního festivalu jídla zapojila letos poprvé. Menu, které sestavil šéfkuchař Peter Bracho, vítěz soutěže Mistr kuchař SR, vás bude bavit svými chutěmi i originalitou. Peter Bracho je známý tím, že rád experimentuje s tradičními recepty, které doplňuje o kvalitní a nové ingredience. Při servírování navíc velmi originálně využívá to, co nabízí rozlehlý zámecký park – větvičky, suché lipové nažky nebo třeba kamínky. 

Po krásně naservírovaném amuse bouche vás v rámci zimního festivalového menu čeká candát ze Stupavy s omáčkou z petržele a kefíru s jablkem, křenem a koprem, následuje lahodné srnčí maso s celerovým pyré s vanilkou, foie gras a lahůdkovým droždím a celé menu uzavírá čokoládový dezert s citronovou verbenou a višněmi. Po takovém jídle se vám možná ani nebude chtít odjíždět, což se dá velmi jednoduše vyřešit – zůstaňte přes noc v některém z krásných zámeckých pokojů.   

Restaurace Hotelu Elizabeth v Trenčíně 

Výhodou Trenčína je, že leží pouhých 12 km od hranic s Českem. V samotném centru města pak najdete Hotel Elizabeth, který je výjimečný nejen svou polohou přímo pod středověkým hradem. Pouze z tohoto hotelu, konkrétně z jeho druhého patra, můžete také vidět slavný římský nápis vytesaný do skály, který vznikl v roce 179 na památku vítězství II. římské legie nad Germány. A výjimečný je hotel i svou restaurací v secesním stylu a vynikající kuchyní. Té šéfuje Daniel Marek, který patří mezi desítku nejlepších slovenských šéfkuchařů. Menu, které se svým týmem sestavil pro Zimní festival jídla, je plné lokálních surovin, které dokázal velmi rafinovaně využít a zkombinovat. Výsledkem jsou vizuálně dokonalá jídla, která potěší vaše chuťové buňky, a zároveň i mile překvapí. Velmi zajímavý je například popcorn z pohanky.

Degustační menu začíná amuse bouche, tedy maličkým předkrmem v podobě bramborové krokety v panko strouhance s lehkou bramborovou pěnou a bryndzovým crumble. Následují domácí ravioli se sušenými rajčaty s račí omáčkou a pohankou, na které vám přímo u stolu nastrouhají parmazán. Ikonickým jídlem této restaurace jsou pak pečená kachní prsa s černým kořenem a anýzovou omáčkou doplněná hruškou a rakytníkem. Sladkou tečkou celého menu je krém z bílé čokolády s marinovanou dýní, zázvorem, vynikající dýňovou zmrzlinou a angreštem.    

Na Slovensku se halušky dělají s brynzou, u nás jsou populárnější ty se zelím:

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková