3x moučník na víkend: Hrnková mramorová bábovka, churros nebo fit makovec

19. ledna 2024 • 04:40

Nevíte, co upéct sladkého na víkend? Trochu vám to ulehčíme. Máme pro vás tři jednoduché recepty, z nichž si vyberou i ti, kteří třeba nemají váhu či pečicí troubu. A máme i moučník pro bezlepkáře a všechny, kteří se rozhodli se začátkem roku jíst trochu zdravěji. 

Dobrá bábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky a její příprava není nijak složitá. Když máte hrnkový recept, obejdete se i bez váhy. A když nemáte ani formu na bábovku, můžete si z těsta upéct pruhovaný koláč zebra. Dalším moučníkem, který pro vás máme, jsou španělské churros (čtěte čuros). Trochu připomínají naše koblihy, jsou ale z odpalovaného těsta, mají podlouhlý tvar a podávají se s čokoládovou omáčkou. A přestože v titulku zmiňujeme moučníky, poslední sladký recept je zcela bez mouky. Fit makovec podle receptu herečky Terezy Bebarové, která ho prozradila v pořadu České televize Buchty po ránu, se peče nejen bez mouky, ale i bez cukru, zato je plný máku a šťavnatých jablek. 

Výborná je i klasická třená bábovka podle Sandtnerky>>>

Video se připravuje ...

Co si upečete dobrého? 

Hrnková mramorová bábovka

Churros

Fit makovec

Hrnková mramorová bábovka

Mramorová bábovka Mramorová bábovka • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidáme mléko, vejce a olej a umícháme hladké těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a do jedné přimícháme kakao.

2. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji nejprve polovinou světlého těsta, na něj nalijeme tmavé těsto a nakonec zbytek světlého těsta. Všechny vrstvy pak lehce promícháme špejlí, aby se vytvořilo mramorování.

3. Naplněnou formu dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 – 50 minut. Pokud se těsto začne srchu připalovat, zakryjeme formu alobalem.

4. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová. Vyndáme ji z trouby, necháme vychladnout na mřížce a pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.

TIP: Pokud nemáte formu na bábovku, můžete těsto upéct i v pekáčku nebo dortové formě. Když budete světlé a tmavé těsto střídavě nalévat po naběračkách do středu formy, vytvoříte tím efekt proužkování připomínající zebru.  

Churros

Smažené churros nejprve obalte v cukru smíchaném se skořicí Smažené churros nejprve obalte v cukru smíchaném se skořicí • Autor: iStock

Suroviny:

  • 150 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 1 lžička krupicového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
  • 170 ml vody
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení (řepkový nebo slunečnicový)
  • krupicový cukr smíchaný se skořicí na obalení 

Na omáčku:

  • 200 g tmavé čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • třtinový cukr podle chuti

Postup:

1. Do hrnce dáme mouku, máslo, krupicový cukr, pomerančovou kůru a špetku soli, vše zalijeme studenou vodou a na mírném ohni mícháme, dokud se vše nespojí. Pokračujeme ještě asi 3 minuty, dokud se máslo zcela nerozpustí a těsto se nezačne oddělovat od stěn hrnce.

2. Těsto necháme asi 10 minut zchladnout a pak do něj jedno po druhém zašleháme ručním mixérem vejce. Takto připravené těsto naplníme do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou (lze použít i plastový sáček, kterému ustřihneme růžek).

3. V hrnci rozehřejeme dostatečné množství oleje, postupně do něj vytlačujeme kousky těsta dlouhé asi 10 cm (je dobré použít nůžky, kterými těsto odstřihujeme) a smažíme je přibližně tři minuty dozlatova.

4. Osmažené ještě horké churros obalíme v krupicovém cukru smíchaném se skořicí.

5.  Na čokoládovou omáčku nalijeme do kastrůlku dvě třetiny šlehačky, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a pomalu zahříváme a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Přilijeme zbylou šlehačku, ve které jsme rozmíchali škrob, zvýšíme teplotu a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Odstavíme ji z ohně, podle chuti osladíme třtinovým cukrem a podáváme k churros. 

Fit makovec 

Fit makovec Fit makovec • Autor: Česká televize

Suroviny:

  • 4 střední vejce
  • 250 g tvarohu s jogurtem
  • 200 g strouhaných jablek (i se slupkou)
  • 200 g mletého máku
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml javorového sirupu
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 2 g skořice
  • olej na vymazání pekáčku

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 ml kokosového oleje

Postup:

1. V míse smícháme žloutky s tvarohem, jogurtem a nastrouhanými jablky. Přidáme mletý mák, mleté ořechy, javorový sirup, prášek do pečiva, špetku soli a mleté skořice a opět promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.

2. Těsto nalijeme do pekáčku vymazaného olejem, dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme na program horkovzduch asi 25 minut.

3. Mezitím připravíme polevu. Do rendlíku dáme rozlámanou čokoládu, přidáme kokosový olej, rendlík vložíme do většího rendlíku s horkou vodou a takto ve vodní lázni zahříváme za občasného míchání, až se vše rozpustí a vznikne hladká poleva.

4. Upečený makovec necháme prochladnout, pak ho přelijeme čokoládovou polevou a po ztuhnutí krájíme na řezy.

Autor: Anna Kopečková