Karel Gott: Zavzpomínejte na Mistra s recepty, které miloval | Magazín | Recepty.cz

Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na Mistra i nad nedělním obědem

4. října 2019 • 15:29

Karel Gott (†80) nebyl jen milovník žen, ale mimo jiné také dobrého jídla, přestože se to něm příliš nevědělo. Nemoci, které ho poslední léta života trápily, mu sice nedovolily dopřávat si všechno, co by chtěl, ale o jídle dokázal mluvit hodiny. Pokud přemýšlíte, co udělat k nedělnímu obědu, proč se neinspirovat jedním z Mistrových oblíbených receptů. Vzpomínat se má s úsměvem na tváři.

Karel Gott dokázal o jídle mluvit hodiny. Sám prý vařil dobře, ale doma na Bertramce vládla kuchyni Ivana. Karel měl rád prakticky jakoukoliv kuchyni, od tradiční české, až po v poslední době velmi populární asijskou. Jeho láskou byl ale tatarák z pravé hovězí svíčkové. Klasický recept měl ovšem rád ve variantě doplněné o polévkovou lžíci koňaku. 

Další klasikou, na kterou Karel Gott nedal dopustit, je poctivá svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem. Chcete-li si opravdu pochutnat, naložte maso přes noc, aby do sebe nasálo všechny chuti a vůně kořenové zeleniny a koření, takže si nezapomeňte vše připravit den předem. Uvidíte ale, že nebudete litovat!

Další z velmi oblíbených receptů Sinatry z východu jistě nikoho nepřekvapí. Stejně jako u většiny Čechů jím byl zlatavý řízek. Mistrovým nejoblíbenějším byl pak tradiční vídeňský řízek s jemnou smetanovou kaší. Ten se připravuje zásadně z telecího masa, smaží se na voňavém másle a jeho chuť je prostě nezaměnitelná.

Na čínu Karel Gott chodíval do vyhlášené restaurace v pražské Vodičkově ulici. Jak prozradil šéfkuchař Vladimír Smutný, který tam vařil a nyní má restauraci U koruny v Hostivici, Mistr si vždy dlouho prohlížel jídelní lístek, a pak si stejně dal vepřové šuei ču žou nebo kuře kung pao.

S dezerty to bylo s Karlem jednoduché. Tady prostě miloval klasiku, která se neomrzí. Například v podobě tradičního rakouského čokoládového Sachrova dortu, známého pro svěží meruňkovou náplň a křupavou čokoládovou polevu. Po nedělním obědě si ale rád pochutnal i na poctivé české citronové bábovce s mákem.

Zajímá vás, na jakých dezertech si pochutnával prezident Masaryk? Recepty najdete přímo ZDE >>>

Autor: Redakce