Neuvěřitelné koláče s geometrickými vzory jsou hitem Instagramu. Vyrábí je žena, která je naprostý samouk!

7. dubna 2024 • 04:50

Pokud se chcete pokochat pohledem na krásné jídlo, je Instagram tím pravým místem. Stále více pekařů ho využívá, aby se podělili o své často složitě nazdobené a lahodné výtvory. Existuje ovšem jeden účet, jehož majitelkou není žádná profesionální cukrářka nebo foodblogerka, a přesto si dokázal získat spoustu obdivu a chvály. Jmenuje se Lokokitchen.

Lokokitchen je dílem Američanky Lauren Ko, která dříve pracovala jako výkonná asistentka rektora na univerzitě v Seattlu. Pečení koláčů se věnuje od roku 2017 a při pohledu na její výtvory lze jen těžko uvěřit, že Lauren je naprostý samouk a nikdy neabsolvovala žádný cukrářský ani pekařský kurz. I tak se dokázala katapultovat mezi cukrářskou elitu. Její koláče jsou jako umělecká díla. A i když jsou samozřejmě k jídlu a chutnají výborně, jen obtížně si člověk představuje, že by do některého měl zanořit nůž a ukrojit si kousek.

I domácí Míša řezy jsou takové malé umělecké dílo>>>

Video se připravuje ...

Pestrá geometrie

Koláče Lokokitchen poznáte na první pohled. Jsou pestrobarevné a s krásnými geometrickými vzory. A často mají jen pečený korpus, zatímco náplň je z čerstvých surovin. Lauren si totiž myslí, že to pak vypadá lépe a výsledek je přesně takový, jaký ho chce mít. Typická pro její koláče je také metoda, které říká „string art“. Je to jakési pokročilé mřížkování, kdy na koláč vrství tenké proužky těsta nebo i tenké plátky ovoce či zeleniny do fascinujících vzorů. Někdy je to obrovská piplačka, ale Lauren si potrpí na pořádek a přesnost. „Myslím, že čím jsou věci uspořádanější, tím jsou nápadnější a poutavější,“ řekla v rozhovoru pro časopis Vogue.

Nápady hledá na internetu

Při hledání motivů je internet jejím nejlepším přítelem. A nejen proto, že se díky němu poměrně rychle stala známou. Neustále hledá inspiraci na Pinterestu nebo v obrázcích na Googlu. „Mám na Pinterestu nástěnku s různými geometrickými vzory. A například můj dýňový koláč byl inspirován proutěnou kabelkou, kterou jsem viděla na internetu,“ říká.

Koláče Lauren Ko alias Lokokitchen Koláče Lauren Ko alias Lokokitchen • Autor: Instagram/lokokitchen

Důležitý je i vtipný název

Lauren při svém tvoření koláčů nepoužívá žádná speciální vykrajovátka. Chce, aby působily víc experimentálně, proto si vystačí s pravítkem a obyčejným kovovým rádýlkem. Vyrobit koláč jí někdy trvá i čtyři nebo pět hodin, do kterých se ale počítá i chlazení těsta nebo pečení. Zdobení jí obvykle zabere hodinu až hodinu a půl. A i když má koláč hotový, je tu ještě jedna zásadní část procesu – vymýšlení, jak se bude jmenovat. Její fanoušci, kterých má na Instagramu už přes 400 000, si totiž kromě krásných obrázků koláčů oblíbili i jejich nápadité názvy, jejichž vymýšlení Lauren trvá někdy i několik dní, dokud není spokojená.

Právě kvůli časové náročnosti přípravy Lauren zatím neplánuje, že by si někdy otevřela vlastní cukrárnu, kde by své koláče prodávala. Zatím jí stačí, že vydala úspěšnou knihu s názvem Pieometry, organizuje workshopy a kurzy a své výtvory může rozdávat přátelům a rodině.  

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková