Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Slyšeli jste někdy o pokrmu s anglickým názvem One-Pot Baked Spaghetti? Toto jednoduché jídlo kombinuje těstoviny zapečené v troubě a vaření v jednom hrnci. A co je nejdůležitější – je rychlé a nakrmíte jím celou rodinu.
One-Pot Baked Spaghetti budou chutnat všem, kteří mají rádi boloňské špagety. Základ obou receptů je stejný – špagety, mleté maso, rajčatová omáčka, bylinky a sýr. One-Pot Baked Spaghetti se ale liší způsobem přípravy. Jak už jejich název napovídá, na přípravu vám bude stačit jen pekáček nebo vhodná pánev, kterou lze dát do trouby. Hlavní výhodou tohoto jídla ale je, že se špagety nemusí předem uvařit. Jednoduše je přidáte během přípravy syrové, a necháte je upéct v rajčatové omáčce s hovězím masem. Nakonec vše zasypete sýrem a necháte zapéct. Výsledkem je vydatné a chutné jídlo, které je hotové za půl hodiny a s minimem špinavého nádobí.
Takto se připravují klasické boloňské špagety:
Zdroj: Recepty.cz
A takto si připravíte One-Pot Baked Spaghetti:
Co budete potřebovat:
- 300 g špaget
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 střední cibuli
- 2–3 stroužky česneku
- 700 ml rajčatové passaty nebo drcených rajčat z plechovky
- 1 lžičku sušeného oregana
- 1 lžíci nakrájené čerstvé bazalky
- 1 lžíci rajčatového protlaku (lze vynechat)
- 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 150 g nastrouhaného sýru (čedar, eidam, mozzarella)
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- bazalka a strouhaný parmazán na posypání
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi nebo v pekáčku rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a nechte ji za stálého míchání zesklovatět. Pak přidejte mleté maso a nasekaný česnek, osolte, opepřete a restujte, dokud maso nezíská hnědou barvu. Pak přidejte rajčatovou passatu, vývar, rajčatový protlak, oregano a bazalku a promíchejte.
2. Do pekáčku nebo pánve přidejte syrové špagety (pokud se vám tam nevejdou, přelomte je napůl) a lehce je promíchejte s omáčkou, aby se od sebe oddělily.
3. Pekáček či pánev zakryjte alobalem nebo poklicí, dejte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Pak alobal či poklici odstraňte, špagety promíchejte, posypte nastrouhaným sýrem a pečte odkryté ještě 10 minut, dokud se sýr neroztaví a nezačne zlátnout.
4. Před podáváním nechte špagety 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Na talíři každou porci posypte čerstvou bazalkou a případně i strouhaným parmazánem.
Verze pro lenochy a bez masa
Pro ty, kteří nechtějí maso, existuje ještě jednodušší recept, kdy stačí všechny syrové suroviny naskládat do zapékací mísy a zbytek práce nechat na rozehřáté troubě:
Špagety můžete upéct i bez masa, pak je postup ještě jednodušší.
Co budete potřebovat:
- 500 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 1 lžíci italského koření
- 1 sklenici (510 g) rajčatovo-bazalkové omáčky na těstoviny
- 3 šálky vody
- 1/2 šálku čerstvých bazalkových lístků
- 1 a 1/2 šálku strouhané mozzarelly
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190 °C. Syrové špagety rozložte do středně velké zapékací mísy. Přidejte olivový olej, nasekaný česnek, cibuli nakrájenou na kostičky a italské koření, osolte a opepřete. Pomocí kleští pak špagety promíchejte s ostatními ingrediencemi.
2. Přidejte rajčatovou omáčku na těstoviny, vodu a nakrájenou bazalku a opět promíchejte, aby se špagety obalily omáčkou.
3. Vše zasypte vrstvou mozzarelly, dejte do vyhřáté trouby a pečte 35–40 minut nebo dokud sýr nezezlátne a těstoviny nebudou al dente.
TIP: Spolu s rajčatovou omáčkou můžete do zapékací mísy přidat i různou zeleninu, kterou máte v ledničce, například nakrájenou cuketu, rajčata nebo špenát. A výborné jsou i žampiony.
Tip, jak bleskově uvařit těstoviny
Dobré tipy, které šetří čas i peníze, se při vaření vždy hodí. Pokud máte rádi špagety či jiné těstoviny, můžete vyzkoušet trik amerického autora kuchařských knih Harolda McGeeho. Italové nad ním možná nevěřícně kroutí hlavou, protože těstoviny se přece vždy musí vařit ve velkém hrnci se spoustou osolené vody, nicméně díky této vychytávce budete mít špagety uvařené mnohem rychleji a s menším množstvím vody. Zapomeňte tedy na velký hrnec a sáhněte po hlubší pánvi, do které těstoviny vložíte. Teprve pak je zalijete studenou vodou (zabrání slepení těstovin) tak, aby sahala asi půl centimetru nad špagety. Začněte vše zahřívat při střední teplotě a občas promíchejte. Přibližně za 10 minut byste měli mít špagety uvařené (počítejte asi 7–8 minut od začátku doby varu) a zbude vám tak akorát vody, pokud byste si ke špagetám chtěli připravit nějakou omáčku.
A víte, jak se dělají oblíbené špagety carbonara?
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: feelgoodfoodie.net, newworld.co.nz, delish.com, Recepty.cz