Nejlepší zapečené těstoviny! Nechybí šunkofleky, špenátové se sýrem ani jablečné s tvarohem

20. září 2021 • 00:00

Těstoviny jsou všeobecně velmi oblíbené, ale ty z pekáčku s křupavými okraji a zlatavou kůrčičkou, to jsou teprve hody! Pokud tak přemýšlíte, co připravit pro rodinu k večeři a druhý den do práce, zapečené těstoviny jsou jasná volba!

Těstoviny se staly nedílnou součástí našich jídelníčků. Příprava pokrmů, jichž jsou základem, se nese v duchu snadného, levného a hlavně chutného vaření, se kterým takřka nikdy nešlápneme vedle. Vděčíme za ně kulinářskému umění obyvatel slunné Itálie, kteří se za vznik delikatesy v podobě těstovin, o nichž se poprvé dozvídáme z písemných pramenů pocházejících prý již z 1. století našeho letopočtu, zasadili. Není tak divu, že si nyní můžeme vybírat z tolika druhů těst, příchutí, tvarů i struktur. Nabídka těstovin je opravdu široká a výčet pokrmů z nich připravovaný téměř nekonečný.

Zapečené těstoviny jsou vděčným pokrmem, který nejenže lze snadno variovat dle sezónní nabídky přidaných surovin a vybraných chutí našich strávníků, ale jeho příprava se nese také v duchu vaření beze zbytku, jelikož snadno upotřebíme opomenutou zeleninu, nesnědenou nedělní pečínku či skrojek sýra z lednice. Není proto divu, že narazíme i na jídlo s výstižným pojmenováním – zapečené těstoviny co dům dal.  

A jaký pokrm provoní váš domov? Bude to česká klasika v podobě šunkofleků, nebo vsadíte na sladkou verzi těstovin s jablky a tvarohem? Inspirujte se naším výběrem osvědčených receptů níže, pečte a ochutnávejte, jak jen hrdlo ráčí. Ať již naplní váš pekáček kterákoli varianta, přejeme vám dobrou chuť a samé spokojené strávníky.

Jako večeři do pracovního týdne si připravte např.:

Smetanové těstoviny s květákem a šunkou

Špenátové těstoviny zapečené se sýrem

Houbařské těstoviny

Tomatové těstoviny se zelenými fazolkami

Zapečené těstoviny s pudinkem a tvarohovou peřinou

Těstoviny à la boloňské lasagne

Těstoviny s uzeným bůčkem a kysaným zelím

Bezmasé těstoviny s rajčátky a olivami

Raubířovy zapečené těstoviny s tuňákem

Těstoviny s lilkem a rajčátky

Pudinkové těstoviny s čerstvým ovocem

Kapustové těstoviny

Těstoviny se žampiony à la pizza

Autor: VDŠ