Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Zapomeňte na módní potraviny, jako je avokádo, quinoa nebo drahé superfoods, které se musí vozit přes půl světa. Největší nutriční poklad roste... ve vodě. Nebo spíše u vody. Jmenuje se řeřicha potoční, anglicky watercress, a vědci jí přisoudili titul potraviny s nejvyšším obsahem živin na světě. V čem je tak úžasná?
Nepleťte si ji s řeřichou, co klíčí na vatě
V první řadě si udělejme jasno. Řeřicha, kterou si dáváte na chleba s máslem a klíčíte ji na talířku s namočenou vatou, je řeřicha setá – rychle rostoucí, lehce štiplavá a zdraví prospěšná, nicméně nutričně je o pár pater níž než její sestra řeřicha potoční (Nasturtium officinale) neboli potočnice lékařská. Tato trvalka roste v čisté vodě potůčků a říček. Má sytě zelené lístky a svěží pepřovou chuť, ale hlavně je to malá zelená laboratoř plná živin. Přišli na to vědci z William Paterson University v New Jersey, kteří při hledání nejzdravějšího jídla na světě zkoumali 41 druhů ovoce a zeleniny a porovnávali je mezi sebou z hlediska tzv. nutriční hustoty – tedy jak moc vitaminů a minerálů získáte z daného množství potraviny. Řeřicha potoční získala plný počet bodů: 100 ze 100. Předběhla tak špenát, kapustu, mangold i brokolici.
Řeřichu potoční můžete přidat i do klasické bramboračky:
Zdroj: Videohub, CNC
Vzpruží tělo
Řeřicha potoční obsahuje vitaminy K a A, vitaminu C má dokonce víc než pomeranče a citrony, dále v ní je velké množství vápníku, železa, hořčíku, folátu (aktivní forma kyseliny listové) a draslíku a k tomu silné antioxidanty a glukosinoláty, které chrání buňky před poškozením a snižují riziko některých nemocí.
Chutná jako kříženec rukoly a petržele
Pokud máte rádi lehce štiplavé chutě, řeřicha vám sedne. Je to taková noblesnější rukola, jen jemnější a svěžejší. Výborně si rozumí s citronem, česnekem, olivovým olejem, bramborami nebo vajíčky. A když ji krátce tepelně upravíte, zjemní se a chutná pak téměř jako špenát.
Kam se hodí?
- Do sendvičů: Výborně doplní jakýkoli sendvič, do kterého používáte hlávkový nebo ledový salát. Skvělá je například v takzvaném BLT sendviči s opečenou slaninou a rajčetem, s grilovaným sýrem nebo jen tak s máslem a trochou soli.
- Do polévek: Obzvlášť se hodí do hráškové nebo bramborové.
- Do salátů: Díky její neutrální chuti a lehké, ale křupavé struktuře můžete řeřichu přidat do jakéhokoli ze svých oblíbených salátů. Nebo ji zkombinujte s rukolou a špenátem. Stačí lehká zálivka z olivového oleje a vinného octa nebo citronové šťávy a máte skvělý doplněk k masu. Výborný je i salát z řeřichy a jakéhokoli zbylého pečeného drůbežího masa natrhaného na kousky. Přidejte zálivku z dijonské hořčice a máte lehký oběd nebo večeři.
- Do omelet: Řeřicha se k vejcím skvěle hodí a chuť omelety ještě vylepší.
- Na těstoviny: Stačí ji nasekat a přidat do těstovin těsně před podáváním. Nebo řeřichou nahraďte bazalku a umixujte si z ní pesto.
- Na pánev: Restovaná řeřicha je typický čínský pokrm, který je hotový během několika minut. Rozehřejte ve woku neutrální olej, přidejte trochu nasekaného česneku nebo zázvoru, aby olej získal chuť, přidejte řeřichu a míchejte, dokud nezvadne, asi 1 až 2 minuty. Lehce osolte a podávejte jako přílohu nebo i samostatné jídlo s rýží.
- Na ozdobu: Pár snítek řeřichy ozdobí cokoli, od misky polévky až po těstoviny, pečené maso nebo rybu.
Dá se řeřicha potoční pěstovat doma?
Ano, ale znovu připomínáme, nepleťte si to s klíčením řeřichy seté. Řeřicha potoční potřebuje hodně vláhy, ideálně tekoucí vody. Ale dá se pěstovat i v květináči na balkoně naplněném substrátem s pískem v poměru 1 : 1, pokud jí dopřejete hodně vody a polostín. Semena koupíte on-line nebo ve specializovaných zahradnictvích (nečekejte, že je najdete běžně v supermarketu).
Méně je více
Přestože jde o nejzdravější zeleninu, neměli byste to s řeřichou potoční přehánět, tedy konzumovat ji ve velkém množství a dlouhodobě, mohl by vás pak zlobit močový měchýř, ledviny a žaludek. Rostlina totiž obsahuje hořčičné silice, které ve větším množství dráždí. Takže – jíst ji ano, ale s mírou.
Zdroj: vogue.com, delicious.com.au, cdc.gov, healthline.com, marthastewart.com