Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?

20. dubna 2024 • 04:28

Čirůvka májovka, které asi nikdo neřekne jinak než jen májovka, je jedna z nejchutnějších jarních lupenatých hub, a mykologové o ní dokonce tvrdí, že je to jedna z nejlepších hub vůbec. A ještě k tomu je léčivá! Kde ji můžete najít a co dobrého se z ní dá uvařit? 

Májovky ke svému růstu potřebují vlhko a teplo, proto když je teplejší jaro jako letos, můžete na ně narazit už v dubnu (v angličtině se jim proto říká St. George’s mushroom, protože rostou už na svátek svatého Jiří). Není-li velké sucho, sbírat se dají až do června. Že je jejich sezona, často prozradí řepka – jakmile kvete, je správná doba vyrazit na májovky. Najdete je hlavně na loukách, stráních nebo na krajích lesů, kde roste tráva, v parcích nebo sadech, často ve skupinách, v takzvaných čarodějných kruzích. Pokud jste někde májovky našli v loňském roce, je téměř jisté, že na stejném místě budou i letos.

Víte, kde jsou u nás ideální lokality na houbaření?>>>

Video se připravuje ...

Jak májovky poznáte? 

Májovky mají bílý nebo krémový klobouk, který je v mládí vypouklý, později nízce vyklenutý až plochý a u starších hub často zvlněný. Může být široký i více než 10 cm. Pod kloboukem jsou velmi husté lupeny, které mají bílou, krémovou nebo někdy i okrově žlutou barvu. Podobnou barvu mívá i noha. Důležitým poznávacím znakem je bílá a pevná dužnina, která po rozkrojení nemění barvu a svou vůní i chutí připomíná čerstvou mouku

Májovky mají bílou nebo krémovou barvu a v mládí vypouklý klobouk. Májovky mají bílou nebo krémovou barvu a v mládí vypouklý klobouk. • Autor: iStock

Přestože májovka patří mezi lupenaté houby, záměna s jinými druhy, které jsou jedovaté, příliš nehrozí. Závojenka olovnatá, která je májovce podobná, totiž roste až v létě. Další jedovatá houba, s níž je možné májovku zaměnit, je vláknice začervenalá. Tu od májovky snadno odlišíte, když ji trochu zmáčknete. Otlak se zbarví do rumělkově červené. 

Chutnají i léčí

Kromě toho, že jsou májovky velmi chutné, mají i léčivé vlastnosti, protože obsahují látku, která snižuje hladinu krevního cukru. Jako důkaz se uvádí případ francouzského lékaře a znalce hub M. Portona, který byl diabetik a v roce 1956 vyzkoušel účinky májovek. Za několik dní po požití asi 250 gramů těchto hub pocítil úlevu jako po inzulinu. Lékařské a farmaceutické výzkumy také prokázaly antimikrobiální a antimykotické účinky májovek. 

Recepty z májovek

Májovky se dají připravit na mnoho různých způsobů. Stačí jim jen jednoduchá úprava a minimum dalších surovin, které nepřebijí jejich jemnou chuť a vůni. Vychutnat si je můžete například jen krátce podušené na másle a ochucené  čerstvými bylinkami nebo kmínem. Výborné jsou v polévkách, smaženicích, omáčkách, lze je přidat do klasického rizota, do omelety nebo i nakládat do octa. Zkuste třeba tyto recepty: 

Májovky jako svíčková

Z májovek je výborná omáčka. Z májovek je výborná omáčka. • Autor: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g májovek
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 cibuli
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíci másla 
  • vývar na podlití
  • 1 lžíci hladké mouky 
  • koření na svíčkovou (bobkový list, několik kuliček celého pepře, nového koření a jalovce, špetku tymiánu) 
  • 1 lžičku cukru
  • sůl

Postup:

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a poduste na másle. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a vše lehce orestujte. Vložte očištěné a nakrájené májovky a koření, osolte, podlijte vývarem a krátce poduste.

2. Cukr rozpusťte za stálého míchání na karamel a přidejte ho do houbové směsi. Pak přidejte hladkou mouku rozmíchanou v troše vody a vše ještě 10 minut povařte.

3. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu, omáčku odstavte z ohně a podávejte s houskovým knedlíkem.

Krémová houbová polévka

Houbové rizoto s kuřecím masem

Houby v octovém nálevu

Kyseláče s rozmarýnem a octem

Májovky jsou výborné i jako smaženice>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková