Dezert, který si hned zamilujete! Sabayon s pečenými jahodami a lesním ovocem

10. dubna 2022 • 12:00

Máte chuť na něco svěžího, jarního a nevadí vám v dezertu ani kapka alkoholu? Vyzkoušejte delikátní recept podle Koko. Je to láska na první sousto!

Nebojte se, i když název zní exoticky, jde vlastně o lahodný žloutkový krém, který díky skvělému videoreceptu od Koko vládne i úplný kuchařský začátečník. Dozvíte se, jak z jahod dostat maximum, i když ještě není jejich sezona, a potěšíte své chuťové pohárky.

Sabayon s pečenými jahodami a lesním ovocem

Ingredience na 2 velké nebo 4 skromnější porce

  • 4 žloutky
  • 150–200 ml Rotkäppchen Demi-sec (podle toho, zda byly žloutky z malých, nebo velkých vajec)
  • 50–60 g moučkového cukru (podle sladkosti ovoce, se kterým budete podávat)
  • 300 g očištěných jahod
  • pořádná lžička cukru
  • 10 g másla
  • borůvky a maliny podle chuti
  • pár lístků máty
  • případně můžete ozdobit bílkovou pusinkou vytvořenou ze zbylých bílků

Ze žloutků, cukru a sektu umíchejte nad párou hustou pěnu, trvá to cca 6 minut.

Jahody nakrájejte na čtvrtky a pečte oslazené cukrem v máslem vymazané zapékací misce v troubě na 200 °C asi 10 minut.

Servírujte ve skleničce na nožičce (např. na Margaritu) spolu s lesním ovocem, mátou a případně bílkovou pusinkou.

Je libo ještě jeden sladký recept s jahodami? Žádný problém! Vyzkoušejte třeba crumble.

Autor: TR