Retro pomazánky na chlebíčky a jednohubky: 5 tradičních receptur podle ČSN norem

1. června 2020 • 00:00

Ať už chystáte oslavu, potřebujete pohostit návštěvu nebo jen přemýšlíte nad tím, co tentokrát namazat k večeři na rohlík, budou se vám hodit recepty na klasické pomazánky podle bývalých ČSN norem. Jsou přesně takové, jaké si je pamatujete.

Zapomeňte tentokrát na pomazánky typu „co dům dal" a vraťte se do minulosti, kdy pomazánky byly stejné, ať jste si je koupili v Pramenu, „mlíčáku“ nebo vám je naservírovali v pražském hotelu Alcronu. Připravované totiž byly podle přesně daných československých státních norem (ČSN), které v receptuře udávaly jasné množství všech surovin včetně dochucovadel. Všude chutnaly stejně. Tak, jak měly. A byly opravdu perfektně chuťově vyladěné. Přesvědčte se, že i s minimem základních surovin můžete dosáhnout dokonalého výsledku. Celý recept najdete po kliknutí na název pomazánky.

Šunková pěna

Nejen dospělí, ale i děti si oblíbí jemnou, lehkou a nadýchanou pomazánku z poctivé dušené vepřové šunky, vymíchaného másla a smetany na vaření, dochucenou špetkou sladké mleté papriky, pepřem a solí. Aby ale byla šunková pěna skutečně jemná, je třeba šunku dvakrát až třikrát semlít na masovém mlýnku a s ostatními ingrediencemi pak důkladně vyšlehat do pěny.

Sýrová pomazánka

Dáváte-li přednost lehčím a svěžím tvarohovým pomazánkám, zkuste tu s taveným sýrem, zjemněnou máslem. Pro naředění hustých surovin nesmí chybět trocha dobrého mléka, bez kterého byste sýrovou pomazánku nenašlehali. Ve výsledku by totiž měla být lehká a jemná. Chuť použitých surovin skvěle doplňuje nasekaná pažitka, které pomazánce dodá příjemný říz.

Liptovská pomazánka

Tvaroh je také základem další pomazánky. Je ale třeba zdůraznit, že rozhodně nejde o téměř tekoucí tvaroh vaničkový, ale poctivý nenastavovaný tvaroh hrudkovité konzistence, který nejčastěji seženete na farmářských trzích, v prodejnách zdravé výživy nebo přímo od farmáře. Kromě přes husté kovové sítko prolisovaného tvarohu pak do liptovské pomazánky patří našlehané máslo, mléko, najemno nakrájená cibule, mletá sladká paprika a sůl.

Pomazánka se sardinkami

A tvaroh do třetice všeho dobrého. Tentokrát jako součást lahodné pomazánky z olejovek. Sardinková pomazánka skvěle chutná na vece, rohlíku, ale třeba i krajíci voňavého kváskového chleba. Spojení rybiček v oleji, nakyslého tvarohu, másla a natvrdo uvařeného vajíčka se vůbec nemusíte obávat, je vynikající. Říz pomazánce dodává najemno nakrájená cibule.

Třená niva

Tou nejoblíbenější, stále žádanou a běžně prodávanou, je pomazánka z pikantního českého sýra s modrou plísní uvnitř. V originální receptuře na třenou nivu najdete pouhé dvě ingredience, a to sýr niva a změklé máslo. Důležitá je ale její konzistence, která by měla být skutečně lehká. Proto se niva s máslem před servírováním prolisovala přes žíněné síto. Dnes můžete použít jakékoliv jemné ostré síto, nejlépe kovové. Pomazánka, která má výraznou vůni a chuť, se hodí nejen na rohlíkové jednohubky či třeba sýrové chlebíčky, skvěle chutná i na různých slaných sušenkách a krekrech. Skvěle jí doplňuje například hroznové víno, vlašské ořechy nebo čerstvé či kompotované mandarinky a ananas.

Další oblíbené recepty na pomazánky na chlebíčky a jednohubky najdete přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová