Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou

15. června 2025 • 04:59

Byla by škoda nevyužít poměrně krátkou, ale zato nádherně sladkou sezonu jahod a neudělat si z nich, kromě jiných dobrot, i dort. Ať už chystáte oslavu, piknik na zahradě, nebo si prostě jen chcete udělat radost, jahodový dort je trefou do červeného.

Možností, jak dort s jahodami připravit, je celá řada. Některé jsou složitější, řadu z nich ale zvládne levou zadní i cukrář amatér. A pokud jde o zdobení, není třeba vymýšlet nic složitého. Jahody jsou krásné samy o sobě, stačí je na dort hezky poskládat, případně k nim přidat i pár zelených lístků, a rázem budete mít tu nejkrásnější dekoraci.

Piškot se šlehačkou: Klasika, která nezklame

Jestli zvládnete upéct nadýchaný piškot, máte v podstatě hotovo. Stačí ho rozkrojit na tři pláty, první vložit do rozevírací formy, naplnit krémem a jahodami, přidat další plát, opět přidat vrstvu krému a jahod a vše zakončit posledním plátem. Velmi efektně vypadá, když rozkrojené jahody poskládáte řeznou stranou směrem ven kolem dokola formy tak, aby byly vidět, když formu odstraníte. Upečený piškot také můžete nechat v celku a ozdobit ho jen na vrchu čepicí nadýchaného krému a celými jahodami proloženými lístky máty. Je to jednoduché a velmi efektní.

Piškot si můžete upéct podle videa:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Jahodový cheesecake: Lehký a svěží

Do horkých letních dní je cheesecake naprosto ideální. Obzvlášť jeho nepečená verze. Základ tvoří rozdrcené sušenky s máslem, které upěchujete na dno formy. Na ně pak navrstvíte krém, který lze umíchat z tvarohu, čerstvého sýru Mascarpone, šlehačky, zakysané smetany, jogurtu... Také do něj lze přidat nakrájené nebo rozmixované jahody, aby byl chutnější a barevnější. Možností je celá řada. Většinou je ale nutné krém zpevnit želatinou, aby držel tvar. Můžete si ho připravit například podle tohoto receptu. V případě pečeného cheesecaku se místo želatiny do krému přidávají vejce. Zkuste třeba tento, vylepšený bílou čokoládou a mákem. Hotový cheesecake pak ozdobte na vrchu jahodami nakrájenými na plátky, které můžete vyskládat do tvaru růže. Nebo ho přelijte vrstvou červeného ovocného želé. 

Pavlova s jahodami: Nadýchaná a křehká

Základem oblíbeného dortu Pavlova je korpus z bílkového sněhu, který je po upečený krásně křupavý. Když se pak naplní šlehačkou a bohatou vrstvou čerstvého ovoce, v tomto případě samozřejmě jahod, krásně zvláční, a doslova se rozplývá na jazyku. Výhodou tohoto dortu je, že vypadá pokaždé dokonale, vzdušně a slavnostně. Obzvlášť, když jahody proložíte mátou či meduňkou nebo jim necháte stopky, které vytvoří hezký zelený prvek. 

Fraisier: Francouzská elegance 

Fraisier je noblesní dort, který spojuje jemné vrstvy piškotu s bohatým vanilkovým krémem a čerstvými jahodami. Typickým znakem jsou půlené jahody pečlivě vyskládané po obvodu dortu tak, aby jejich červené stěny tvořily dekorativní lem. Povrch bývá zakončen marcipánem nebo lesklou polevou. Pokud si na fraisier troufáte, můžete si ho připravit podle tohoto receptu:

Jahodový dort Fraisier s marcipánem na vrchu. Jahodový dort Fraisier s marcipánem na vrchu. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 2 velká vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíci rostlinného oleje

Na vanilkový krém:

  • 300 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového pudinku v prášku
  • 40 g krupicového cukru 
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 30 g másla
  • 125 g smetany ke šlehání 30%
  • 6 g práškové želatiny
  • 30 ml studené vody

Na ozdobení:

  • čerstvé jahody
  • asi 100 g marcipánu

Postup:

1. Z bílků vyšlehejte nadýchaný sníh, postupně do něj zašlehejte cukr a vyšlehejte do pevného sněhu. V další míse vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do světlé pěny. Opatrně vmíchejte sníh, pak prosetou mouku a nakonec opatrně olej.

2. Těsto naplňte do menší dortové formy (průměr asi 19–20 cm), jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut. Upečený korpus nechte trochu vychladnout, pak ho nožem oddělte od boků formy, opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout. 

3. Mezitím připravte krém. V menší části mléka dobře rozmíchejte pudinkový prášek a žloutky. Zbytek mléka přiveďte v kastrůlku k varu. Trochu horkého mléka přimíchejte k mléku s pudinkem a žloutk, pak vše vlijte do kastrůlku a za stálého míchání nechte chvíli povařit do zhoustnutí. Krém odstavte z ohně, přidejte cukr, vanilku a máslo a dobře promíchejte, aby v krému nebyly žmolky. Přelijte ho do mísy, zakryjte fólií tak, aby ležela přímo na krému, a dejte do ledničky. 

4. Želatinu nasypte do misky, zalijte ji studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Smetanu ušlehejte ne úplně dotuha.

5. Vychlazený pudinkový krém našlehejte, aby byl krémový. Nabobtnalou želatinu dejte na pár vteřin do mikrovnné trouby a nechte ji rozpustit (pozor, nesmí se vařit). Přimíchejte k ní trochu pudinkového krému a pak ji vmíchejte ke zbytku pudinku a dobře promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte ušlehanou smetanu a krém doslaďte, pokud je potřeba. 

6. Vychladlý korpus vodorovně rozkrojte na dva stejné pláty. Jeden vložte do dortového ráfku a lehce ho potřete připraveným krémem. Kolem dokola vyskládejte jahody rozkrojené na půlky tak, aby byly řeznou stranou ven. Zbylé celé jahody rozložte doprostřed na krém tak, aby mezi nimi byly mezery. 

7. Zbylý krém naplňte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkejte ho do mezer mezi jahodami. Plochým nožem krém uhlaďte, přiklopte druhým plátem korpusu a lehce ho přimáčkněte. Potřete ho slabou vrstvou krému a dort nechte vychladit několik hodin v ledničce. 

8. Z vychlazeného dortu opatrně sundejte ráfek a vršek zakryjte kruhem tence vyváleného marcipánu a ozdobte kousky jahod. 

Ještě nevíte, jak jahodový dort ozdobit? Nechte se inspirovat naší galerií v úvodu článku.

Vanilkový extrakt si můžete snadno vyrobit sami doma:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., vikendovepeceni.cz

Autor: Anna Kopečková