Fígle na pečení od mistrů sladkostí: Co radí zkušená cukrářka, vítězka MasterChefa a návrhář s vášní pro vaření?

8. srpna 2023 • 00:00

Letní ovoce vyloženě volá po tom, abyste z něj udělali něco dobrého. Je toho tolik, co se dá péct! Přitom hezky lehce, šťavnatě, aby se od pusy neprášilo. Jaké vychytávky, nebo chcete-li rady, které povznesou koláče, buchty nebo třeba ovocné knedlíky na vyšší úroveň, mají ti nejpovolanější - mistři sladkostí?   

Mirka van Gils Slavíková: Poctivě vše važte

Mirkavangils.cz

Je světoznámá cukrářka, která je v Čechách v posledních letech nepřehlédnutelná. I ti, kteří neznají její jméno, vědí, že je to „ta s tou růžovou hlavou“. Získala francouzský titul Professeur en Sucre d'Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na cukrářských olympiádách, ale i ve Velké ceně Paříže, a dostala se tak mezi evropskou cukrářskou elitu. Je autorkou kuchařek Famózní!. 

Máte-li rádi žemlovku, upečte si ji podle receptu Mirky van Gils Slavíkové>>>

Video se připravuje ...

Jako první jsem upekla….

Tatínek mi vždy připravil cukr, mouku, mléko a vodu a ta malá tříletá Mirka cukr vylízala, zapila mlékem a z vody a mouky zadělala těsto.

Můj fígl na pečení je…

Vždy peču s láskou a entuziasmem, pak se daří a i chutná všem. Samozřejmě že kvalitní suroviny jsou velmi důležité.

1. fígl: U pečení je nutné vše poctivě vážit. Sebemenší změna receptu nám může pokazit výsledek.

2. fígl: Nezapomeňte před pečením mouku a ostatní sypké suroviny vždy prosít. Předejdete tak vzniku hrudek a také pročistíte mouku od nechtěných defektů.

3. fígl: Jak přesunout těsto do koláčové formy? Natočte si ho na váleček a pak zase odtočte nad koláčovou formou.

Nejčastější chybou u těch, co rádi pečou, je…

Nedělají žádnou chybu, protože je jim pečení potěšením. Takže vše vytvořené je prostě famózní.

Jídlo, kterého se nikdy nepřejím, je…

Vařené nové brambory na loupačku s máslem, nastrouhaným tvarohem a pažitkou. A čerstvý křupavý chléb s máslem.

Kuchařina/cukrařina je dřina, protože…

Kuchařina/cukrařina je symfonie úkonů, které mají pevný řád a musí se dodržovat. A je-li výrobní provoz velký a málo lidí, pak je to opravdová fyzická dřina.

Přesto ji miluju, neboť…

Miluji své povolání, neb je mi věrné a vždy se mi odmění krásnem za vynaloženou námahu, energii a tvorbu.

Top recept Mirky: Jablečný páj Alcron

Krásná vzpomínka na výjimečný a elegantní jablečný koláč. A také na část mého života prožitou v nejlepším hotelu tehdejší doby s gastronomickou špičkou. Byla to pro mě čest. 

Potřebujete: 

Na náplň:

  • 7 jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských jader
  • 80 g cukru krupice
  • 2 ml rumu
  • 80 g másla
  • kůru a šťávu z 1 citronu
  • strouhanku z cukrářských piškotů (je-li třeba)
  • špetku soli

Na ozdobu:

  • 500 ml 35% smetany ke šlehání 
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru krupice
  • vlašské ořechy a jablka

Postup: 

1. Linecké těsto rozválejte a vložte do formy (lze použít i formy jednoporcové), pečlivě vmačkejte, vyložte pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.

2. Jablka nakrájejte na plátky či kostičky. V pánvi rozpusťte máslo a nechte v něm zkaramelizovat cukr. Do karamelu vsypte jablka a poduste, až je karamel rozpuštěný. Pak přidejte ostatní ingredience a stáhněte ze sporáku. Je-li hodně šťávy v jablkách, pak vmíchejte opatrně piškotovou strouhanku, ale náplň nesmí být moc hustá.

3. Hotovou náplň rozetřete po upečeném korpusu, z něhož jste odstranili papír na pečení, a lehce natlačte.

4. Smetanu ušlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem dotuha. Páj ozdobte nastříkanou šlehačkou a ořechy v karamelu, popřípadě růžemi z jablek.

Veronika Besky: Nepodceňujte přípravu

Veronika Besky Veronika Besky • Autor: archiv Veroniky Beskydiarové

IG: besky.vero

Říká, že vítězstvím v soutěži MasterChef 2021 se jí otevřel celý svět. Ale ten kulinární objevuje už spoustu let. Veronika Beskydiarová, kterou všichni znají jako Besky, se coby totální samouk posouvá pořád k jedinému cíli: moct vařit a péct pro lidi a být v tom dobrá. 

Na tenhle recept jsem pyšná...

Můj nejoblíbenější recept, který ráda peču, jsou skořicové šneky. Vždy, když je připravím, tak zmizí ještě teplé. Při vaření to bude asi Asie - pad thai nebo kung pao.

Jako první jsem upekla...

První pečení byly asi tvarohové bochánky, velmi jednoduchý recept, který však bohužel neskončil moc úspěšně. Tehdy mi bylo 13 let a nevěděla jsem o cukrařině absolutně nic. Ale právě tím receptem to pomalu všechno odstartovalo. Vaření jsem zkoušela také v tom věku a šlo o těstoviny s nějakou jednoduchou omáčkou, ty jsem vařila dost dlouho a často, ale tehdy mě to neoslovilo. Kuchařské umění mě „políbilo“ až opravdu několik let poté.

Můj fígl na pečení

Je jednoduchý: příprava, organizovanost a čistota. Pokud to splníte, tak máte na 80 % vyhráno. Těch 20 % je opravdu o zkušenostech a někdy i štěstí.

Nejčastější chybou u těch, co rádi vaří, je...

Že se někdy bojí pořádně dochucovat a používat neobyčejné koření a zkoušet nové kombinace.

Jídlo, kterého se nikdy nepřejím, je…

Určitě kung pao. Miluji ho, zejména proto, že každý ho dělá jinak a reprezentuje doslova to, že jeden recept může mít nespočet provedení. Jasně, originál je jeden, ale na to asi nehrajeme.

Kuchařina je dřina, protože…

Vyžaduje maximální psychické, a zejména fyzické nasazení. Vždy.

Přesto ji miluji, neboť…

Je to něco, co spojuje kreativitu, radost, umění, a dokonce výsledek můžete sníst. Tak co víc si přát.

Top recept Besky: Sladké malinové rolky

Potřebujete (na 8 kousků):

  • 8 ks toastového chleba
  • nutellu
  • 100 g másla na opečení
  • 50 g vanilkového cukru na obalení

Na směs na obalení:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • špetku soli

Na dokončení:

  • javorový sirup
  • čerstvé maliny (případně jiné drobné ovoce)

Postup:

1. Odkrojte každému plátku toastového chleba rohy a vyválejte ho natenko. Pak jej natřete podle chuti nutellou a zarolujte.

2. Zamíchejte všechny suroviny na směs na obalení a všechny rolky v ní obalte.

3. Každou rolku opečte cca 4 minuty na másle a hned ji vyválejte v cukru. Poté je polejte javorovým sirupem a zasypte ovocem. Ihned podávejte.

Pavel Berky: Držte se receptu

Pavel Berky Pavel Berky • Autor: archiv Pavla Berkyho

Pavelberky.com

Semifinalista soutěže MasterChef Česko, módní návrhář a autor Kuchařky Pavla Berkyho měl o jídle dokonce i svůj vlastní pořad Ve dvou se to lépe vaří.

Jako první jsem uvařil…

Na úplně první recept si nejspíše nevzpomenu, ale tuším, že když mi bylo kolem patnácti let, jedním z prvních byly „francouzské brambory”. Je to totiž moje nejoblíbenější jídlo z dětství.

Moje fígle na pečení jsou například…

U pečení je to vždy zrádné. Moje rada je - držet se vždy receptu. Někdy i jeden gram navíc může způsobit neplechu. Pečení není vaření!

Nejčastější chybou u těch, co rádi vaří, je…

Myslím si, že u vaření je fajn popustit trochu uzdu fantazii. Nebát se experimentovat. Nejčastější chybou je ale výběr nekvalitních surovin. Když si vezmeme například krémové risotto, je důležité, abyste měli po ruce opravdu rýži na risotto, kvalitní víno, domácí vývar a skvělý parmazán.

Jídlo, kterého se nikdy nepřejím, je…

Řízek s bramborovou kaší. To je pro mě klasika, kterou si můžu dát vždy a všude!

Kuchařina je dřina, protože…

Dřinou se stává jen tehdy, když se tím necháme zahltit. Je spousta jiných povolání, která jsou mnohem náročnější. Pokud se kuchařina stane dřinou, kterou nezvládáte, tak ji radši nedělejte!

Přesto ji miluju, neboť…

Vaření a jídlo spojují lidi. Je to jak rodinná, tak společenská věc, která otevírá prostor ke komunikaci.

Top recept Pavla: Langoše

Langoše podle Pavla Berkyho Langoše podle Pavla Berkyho • Autor: archiv Pavla Berkyho

Potřebujete (na 8 kusů):

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • 70 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 21 g čerstvého droždí
  • 12 g soli
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

1. Mléko ohřejte na 35-40 °C a přidejte do něj cukr a droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Obyčejně to trvá kolem 5 minut.

2. Do mísy od kuchyňského robotu nasypte mouku a sůl. Promíchejte a přidejte vzešlý kvásek a zakysanou smetanu. Uhněťte vláčné těsto a nakonec do něj nalijte rozpuštěné máslo. Opět nechte hníst, aby se vše propojilo, a poté těsto přendejte do čisté mísy. S těstem se vám bude lépe pracovat, když si pomažete ruce rostlinným či olivovým olejem. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 1 hodinu. 

3. Nakynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a také jej lehce posypte. Opatrně ho párkrát prohněťte, abyste z něho vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte na osm stejných dílů a z nich vyválejte bochánky. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte kynout ještě 15-20 minut. 

4. Mezitím si připravte pánev s olejem, který rozehřejte na 170-180 °C. Z nakynutých bochánků vytvarujte placky, jako kdybyste dělali menší pizzu. Langoše smažte v rozpáleném oleji asi 1 minutu z každé strany, aby byly krásně zlatavé. Během smažení můžete pánví lehce pohybovat, aby se olej dostal i do středu langoše. 

TIP: Já si langoše nejraději vychutnám potřené česnekovou pastou, zakysanou smetanou a posypané nastrouhaným sýrem. Skvěle se k nim ale samozřejmě hodí i kečup.

Máte-li rádi přípravu sladkostí, určitě se vám bude hodit i recept na slaný karamel>>>

Video se připravuje ...
Autor: Blanka Kubíčková, red