Klobásy vám zachrání rychlý oběd nebo večeři. 10 snadných receptů, které oceníte nejen v pracovním týdnu
Potřebujete rychle uvařit oběd nebo večeři a v ledničce máte pár klobásek? I s málem můžete připravit plnohodnotné jídlo. Za vyzkoušení stojí klasický bramborový guláš s klobásou, netradiční těstoviny, ale i poctivé polévky nebo dokonce klobásová omáčka.
Klobása je jednou z nejstarších potravin. Kresby a malby klobás se objevily v Egyptě, Sýrii a Číně již 5000 let před naším letopočtem. Lidé odpradávna maso sušili, aby prodloužili jeho trvanlivost. Podle záznamů však víme, že obyvatelé starých národů uměli maso, vnitřnosti a krev také uchovávat ve střevech a žaludcích například koz, které sušili na vzduchu nebo dokonce udili. Římané dokonce připravovali klobásy nejen z vnitřností a masa, ale i z mozku, vajec, koření a ořechů. A Řekové prý o nejlepší klobásy vedli zápasy.
Klobásu můžete přidat i do hrachové polévky:
Z klobás se postupně stalo kultovní jídlo a z jejich zpracování se stalo uznávané řemeslo. V německy mluvících zemích se staly klobásy tak oblíbené, že se začaly pořádat oslavy, průvody nebo jiné oslavy těchto uzenin. Mezi řezníky se vedly „klobásové boje“ o to, kdo vyrobí nejtěžší a nejdelší klobásu. V prvních kuchařkách se objevily receptury na klobásy nejen z masa, ale i z vnitřností, krve a tuku. Mnohdy byly klobásy náhražkou za dražší maso, které bylo pro chudší obyvatelstvo nedostupné. Tak začaly vznikat recepty z klobás nebo uzenin.
Z čeho se klobásy vyrábějí?
Klasickými ingrediencemi na klobásy jsou maso (mohou být různé druhy, záleží na receptu), sůl a koření. V závislosti na druhu klobásy se tyto přísady smíchají a nasekají ve vhodných poměrech. Směs se pak plní do přírodních nebo umělých střívek. Různé výrobní procesy sahají od suchého zrání, uzení, vaření až po syrovou variantu. Správný poměr ingrediencí, druh použitého masa a výrobní proces nakonec dělají konečný produkt jedinečným.
V dnešní době jsou uzeniny mnohdy pokládané za nezdravé jídlo. Důvodem je průmyslové zpracování, horší kvalita masa, velký obsah soli s přidanými barvivy a ochucovadly. Nemusí to tak ale být. Určitě se vyplatí koupit kvalitní klobásy s vyšším podílem kvalitního masa. Při výběru sledujte složení na etiketách nebo se informujte u obsluhy. Vyhněte se klobásám, které obsahují látky, bez kterých by se klidně obešly, jako jsou různá zahušťovadla, cukry nebo zvýrazňovače chuti a vůně.
10 receptů s klobásou
Bramborové knedlíky plněné klobásou
Klobásy jsou pro svou rychlou přípravu vyhledávanou surovinou. Vyzkoušejte tyto recepty:
Linguine s růžičkovou kapustou a klobásou
Bramborové knedlíky s klobásou
Uvařte si zelňačku s klobásou podle videa: