Hot dogy: Milují je děti i dospělí po celém světě. Ochutnejte ty nejlepší, od klasiky po zahraniční delikatesy
Víte o tom, že hot dogy nejsou pouze všemi známé oblíbené párky v rohlíku? Ochutnejte italský hot dog s grilovanou klobáskou, severskou variaci s rybou nebo asijský hot dog s originální mangovou salsou.
Původ hot dogů je dlouhodobě opředen různými legendami. Někdo tvrdí, že vznikl nápadem dvou Maďarů, kteří se přestěhovali do Chicaga, kde prorazili s hot dogy na světovém veletrhu. Jiná historie tvrdí, že hot dog má svůj původ ve Frankfurtu, kde se hot dogy pyšní názvem „Frankfurter“. Jeden kreslíř v New Yorku byl údajně na baseballovém zápase, kde byli populární, a při koupi v občerstvení dostal nápad na kresbu s námětem jezevčíka v housce. Jelikož nebyl příliš zdatný v němčině, tak pod obraz napsal právě zkratku „hot dog“.
Briošky na hot dog
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 40 g cukru
- 1 lžička soli
- 1 balíček sušeného droždí nebo 1 kostka čerstvého (21 g)
- 80 g másla + na vymazání formy + na plnění
- 200 ml mléko
- 100 g vařených rozmačkaných brambor, varný typ B
- 2 vejce (1 do těsta + 1 na potření)
- olej na vymazání mísy
Postup na domácí briošky:
1. Mouku nasypte do mísy, promíchejte s cukrem, solí a sušeným nebo rozdrobeným droždím. V kastrůlku rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko, směs by měla mít teplotu těla. Vlijte ji k mouce, přidejte brambory a vejce. Pomocí háku v robotu nebo vařečkou vypracujte vláčné, hladké a nelepivé těsto. Použijte nižší rychlost a pracujte asi 6 minut. Těsto vyklopte do mísy vytřené olejem a nechte pod utěrkou kynout minimálně hodinu.
2. Nyní rozdělte těsto asi na 10 až 12 ks (po 80 g). Každý kousek roztáhněte na obdélníkovou placku a zarolujte jako rohlík dlouhý asi 12 cm. Briošky naskládejte těsně vedle sebe do dobře vymazaného úzkého pekáčku nebo formy na chlebíček, pomažte je i ve spojení.
3. Briošky nechte kynout dalších 40 minut. Troubu předehřejte na 200 °C. Briošky pomažte rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut. Poté je vyklopte a nechte vychladnout. Jednotlivé kousky opatrně rozdělte nebo odkrojte vroubkovaným nožem. Než budete briošky plnit, na povrchu je prokrojte, boky zlehka potřete máslem a z obou stran ogrilujte.
Italský hot dog
Italská variace klasického hot dogu s grilovanou klobáskou a omáčkou z ogrilovaných rajčat, česneku, chilli papriček, čerstvé bazalky a polníčkem vás mile překvapí. Hot dog podávejte nejlépe s ricottou, která dodá ten správný šmrnc.
Italská variace klasického hot dogu s grilovanou klobáskou rozhodně stojí za vyzkoušení.
Skandinávský hot dog
Skandinávský hot dog je přesně to pravé pro milovníky ryb. Severská variace s grilovanou treskou, salátem z marinovaného fenyklu, mrkve, jogurtu a kopru je naprosto senzační nápad na originální oběd.
Skandinávský hot dog je přesně to pravé pro milovníky ryb.
Klasický hot dog
Klasika, která nikdy neomrzí, to je tradiční hot dog. Zvolte ty párky, které jsou z kvalitního masa. Sáhněte ještě po hořčici, kečupu a americká lahůdka je do pár minut na světě.
Hot dogy milují nejen děti, ale i dospělí.
Asijský hot dog
O hot dogu na asijský způsob jste možná ještě neslyšeli. Jedná se o specialitu se spoustou zeleniny, pikantním párkem z mletého masa a chuťově neotřelou salsou. Na salsu budete potřebovat mango, jarní cibulku, trochu octa, sezamového oleje, chilli a koriandr.
O hot dogu na asijský způsob jste možná ještě neslyšeli.
Slaninový džem – poklad do burgerů, hot dogů nebo na topinku >>>