Hot dogy: Milují je děti i dospělí po celém světě. Ochutnejte ty nejlepší, od klasiky po zahraniční delikatesy

28. srpna 2022 • 00:00

Víte o tom, že hot dogy nejsou pouze všemi známé oblíbené párky v rohlíku? Ochutnejte italský hot dog s grilovanou klobáskou, severskou variaci s rybou nebo asijský hot dog s originální mangovou salsou.

Původ hot dogů je dlouhodobě opředen různými legendami. Někdo tvrdí, že vznikl nápadem dvou Maďarů, kteří se přestěhovali do Chicaga, kde prorazili s hot dogy na světovém veletrhu. Jiná historie tvrdí, že hot dog má svůj původ ve Frankfurtu, kde se hot dogy pyšní názvem „Frankfurter“. Jeden kreslíř v New Yorku byl údajně na baseballovém zápase, kde byli populární, a při koupi v občerstvení dostal nápad na kresbu s námětem jezevčíka v housce. Jelikož nebyl příliš zdatný v němčině, tak pod obraz napsal právě zkratku „hot dog“.

Video se připravuje ...

Briošky na hot dog

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 balíček sušeného droždí nebo 1 kostka čerstvého (21 g)
  • 80 g másla + na vymazání formy + na plnění
  • 200 ml mléko
  • 100 g vařených rozmačkaných brambor, varný typ B
  • 2 vejce (1 do těsta + 1 na potření)
  • olej na vymazání mísy

Postup na domácí briošky:

1. Mouku nasypte do mísy, promíchejte s cukrem, solí a sušeným nebo rozdrobeným droždím. V kastrůlku rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko, směs by měla mít teplotu těla. Vlijte ji k mouce, přidejte brambory a vejce. Pomocí háku v robotu nebo vařečkou vypracujte vláčné, hladké a nelepivé těsto. Použijte nižší rychlost a pracujte asi 6 minut. Těsto vyklopte do mísy vytřené olejem a nechte pod utěrkou kynout minimálně hodinu. 

2. Nyní rozdělte těsto asi na 10 až 12 ks (po 80 g). Každý kousek roztáhněte na obdélníkovou placku a zarolujte jako rohlík dlouhý asi 12 cm. Briošky naskládejte těsně vedle sebe do dobře vymazaného úzkého pekáčku nebo formy na chlebíček, pomažte je i ve spojení. 

3. Briošky nechte kynout dalších 40 minut. Troubu předehřejte na 200 °C. Briošky pomažte rozšlehaným vejcem a pečte 15 minut. Poté je vyklopte a nechte vychladnout. Jednotlivé kousky opatrně rozdělte nebo odkrojte vroubkovaným nožem. Než budete briošky plnit, na povrchu je prokrojte, boky zlehka potřete máslem a z obou stran ogrilujte.        

Italský hot dog

Italská variace klasického hot dogu s grilovanou klobáskou a omáčkou z ogrilovaných rajčat, česneku, chilli papriček, čerstvé bazalky a polníčkem vás mile překvapí. Hot dog podávejte nejlépe s ricottou, která dodá ten správný šmrnc.

Italská variace klasického hot dogu s grilovanou klobáskou rozhodně stojí za vyzkoušení. Italská variace klasického hot dogu s grilovanou klobáskou rozhodně stojí za vyzkoušení. • Autor: F.O.O.D

Skandinávský hot dog

Skandinávský hot dog je přesně to pravé pro milovníky ryb. Severská variace s grilovanou treskou, salátem z marinovaného fenyklu, mrkve, jogurtu a kopru je naprosto senzační nápad na originální oběd.

Skandinávský hot dog je přesně to pravé pro milovníky ryb. Skandinávský hot dog je přesně to pravé pro milovníky ryb. • Autor: F.O.O.D

Klasický hot dog

Klasika, která nikdy neomrzí, to je tradiční hot dog. Zvolte ty párky, které jsou z kvalitního masa. Sáhněte ještě po hořčici, kečupu a americká lahůdka je do pár minut na světě.

Hot dogy milují nejen děti, ale i dospělí. Hot dogy milují nejen děti, ale i dospělí. • Autor: iStock

Asijský hot dog

O hot dogu na asijský způsob jste možná ještě neslyšeli. Jedná se o specialitu se spoustou zeleniny, pikantním párkem z mletého masa a chuťově neotřelou salsou. Na salsu budete potřebovat mango, jarní cibulku, trochu octa, sezamového oleje, chilli a koriandr.

O hot dogu na asijský způsob jste možná ještě neslyšeli. O hot dogu na asijský způsob jste možná ještě neslyšeli. • Autor: F.O.O.D

Slaninový džem – poklad do burgerů, hot dogů nebo na topinku >>>

Autor: red