Houbový kuba je ideální oběd na Štědrý den

Video se připravuje ...
21. prosince 2020 • 05:00

Staročeský houbový kuba je levné a chutné jídlo, které se podává většinou v poledne na Štědrý den. Jak se připravuje a odkud se vzala jeho tradice? Vyzkoušejte tyto snadné recepty. 

Tradice 

Tradice podávání houbového kuby o Štědrém dnu sahá až do předkřesťanských dob. Staří Slované měli houby ve veliké úctě a považovali je za posvátnou surovinu, která se stala součástí pohanských slavností zimního slunovratu. Houby nebyly zatraceny ani s příchodem křesťanství a objevily se na svátečním vánočním stole jako bezmasé jídlo zvané kuba. Od té doby se tradičně připravuje v poledne jako součást vánočního menu, ve kterém se až do večera vynechává maso.

Houby byly považovány za posvátnou surovinu Houby byly považovány za posvátnou surovinu • Autor: iStock

Recept na šťavnatého houbového kubu včetně množství surovin najdete ZDE >>>.

Ječné kroupy jako základ

Základem původního receptu jsou ječné kroupy, které se při přípravě stále používají pro jejich chuť. Kroupy se musí proprat ve studené vodě, aby se zbavily prachu a nečistot. Poté je potřeba je namočit, aby změkly. Nejlépe přes noc nebo alespoň na několik hodin. Následně kroupy uvařte doměkka, namočeným kroupám to trvá půl hodiny, nenamočené potřebují alespoň hodinu. Kroupy vařte při mírné teplotě, aby se nepřipálily. Místo receptu s kroupami můžete zkusit recept na houbového kubu z pohanky nebo quinou s houbami ala houbový kuba.

Ječné kroupy tvoří základ receptu na houbového kubu Ječné kroupy tvoří základ receptu na houbového kubu • Autor: istock

Jaké houby použít?

Tradičně se používala houba zvaná stroček trubkovitý, díky které má jídlo velmi tmavou barvu. Dnes se tato houba tolik nesbírá a nahrazují ji dost často známější hříbky. Lze použít houby jak sušené, tak i mražené. Sušené houby se musí zalít studenou vodou, aby nabobtnaly. Namočené se poté krátce povaří a scedí. Odvar z hub nevylévejte, je v něm spoustu houbové chuti a vůně, kterou ještě upotřebíte.

Přečtěte si o tom, jak houby prospívají našemu zdraví a jak je v kuchyni využít.

Tradičně se používala houba zvaná stroček trubkovitý, který je dnes nahrazován známějšími hříbky Tradičně se používala houba zvaná stroček trubkovitý, který je dnes nahrazován známějšími hříbky • Autor: istock

Sádlo, česnek, kmín a majoránka

Specifikem receptu na houbového kubu je domácí vepřové sádlo, které se používá na osmažení bílé cibule v kastrolu. Pokud nejste zrovna jeho příznivci, nahraďte ho kvalitním rostlinným olejem. K cibuli se přisype kmín, houby a přilije se jejich odvar. Přidají se hotové kroupy, sůl, prolisovaný česnek, pepř a majoránka. Hotový pokrm se dá zapéct zhruba na hodinu na 200 °C.

Sádlo dodává hotovému jídlu jedinečnou chuť Sádlo dodává hotovému jídlu jedinečnou chuť • Autor: istock

Proč je kuba černý?

Tradiční černý kuba se připravoval z již zmíněných sušených stročků, díky kterým byl pokrm opravdu velmi tmavý. Aby byl kuba opravdu černý, přidávala se i kapka vepřové krve. Nejznámější je ale tato staročeská specialita v bezmasé podobě.

Aby byl kuba opravdu černý, přidávala se dříve i kapka vepřové krve Aby byl kuba opravdu černý, přidávala se dříve i kapka vepřové krve • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová