Fit cukroví 4x jinak: Vyzkoušejte zdravější vosí hnízda, marokánky, kakaové pralinky nebo matcha kuličky
Chcete si na Vánoce dopřát, ale nechcete si zkazit celoroční snažení o zdravou životosprávu? Zkuste zdravější a odlehčené varianty klasických vánočních dobrot a zamlsejte si bez výčitek. Recepty pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a odbornice na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová, autorka webu Varilamysicka.cz a ambasadorka značek Labeta, Druid a Iswari.
Jaké recepty pro vás máme:
Kakaové pralinky truffles s proteinem
Jestli vám zbyly bílky, udělejte pusinky. Jsou bez lepku:
Zdravější marokánky
Co budete potřebovat:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
- 170 ml mandlové smetany
- 70 g kvalitního třtinového cukru
- 30 g kokosového oleje
- 25 g jemně mletých ovesných vloček (ovesná mouka)
- 2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu
- 70% hořká čokoláda na ozdobu
Postup
1. Smetanu, cukr, sirup a kokosový olej zahřejte v rendlíku. Přisypte rozemleté vločky a míchejte do zhoustnutí. Nechte zchladnout a vmíchejte nasekané ořechy a rozinky.
2. Po vychladnutí nanášejte lžičkou malé hromádky na plech vyložený pečicím papírem. Z hromádek udělejte placičky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut dozlatova.
3. Hotové marokánky polijte vysokoprocentní čokoládou rozehřátou ve vodní lázni.
Fitness vosí hnízda
Co budete potřebovat:
- 100 g mandlové mouky
- 50 g proteinového prášku s banánovou příchutí
- 30 g kokosového oleje
- 3 lžíce jemně mleté alternativy cukru (např. xylitol)
- rostlinné mléko či smetana podle chuti (množství podle potřeby)
- 1 lžíci šťávy z vakuované červené řepy na obarvení
- proteinový pudink ochucený rumovou esencí jako náplň
- bezlepkové piškoty na základ
Postup:
1. Smíchejte mandlovou mouku s proteinem a postupně zapracujte olej a mletý xylitol nebo jiné sladidlo. Po malých dávkách přidávejte rostlinné mléko nebo rostlinnou smetanu, až vznikne tužší vláčná kompaktní hmota. Pokud chcete mít hnízda dorůžova, přidejte trochu šťávy z červené řepy.
2. Formičku na vosí hnízda vysypte mletým „cukrem“ nebo kokosovou moukou. Hmotu rozdělte na kousky, každý vtlačte do vysypané formičky, obrácenou stranou vařečky udělejte důlek a naplňte ho (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) trochou ochuceného proteinového pudinku krémové konzistence.
3. Vosí hnízdo přiklopte piškotem, opatrně vyklepněte z formičky a nechte ztuhnout. Stejným způsobem zpracujte zbytek hmoty a krému.
Kakaové pralinky truffles s proteinem a lyofilizovanými malinami
Na 1 talířek truffles budete potřebovat:
- 50 g 70% hořké čokolády
- 50 g proteinového prášku s kakaovou příchutí
- 80 ml rostlinné smetany
- 20 g sušené třtinové šťávy panela
- 20 g jemně mletého kokosu
- lyofilizované maliny na obalení
Postup:
1. V rendlíku pozvolna zahřejte na kousky rozlámanou čokoládu se smetanou a panelou, až se čokoláda rozpustí. Nevařte, jen zahřívejte. Vmíchejte kokos, hmotu přikryjte pokličkou nebo fólií a nechte v ledničce vychladnout a ztuhnout.
2. Ze ztuhlé hmoty lžičkou odebírejte kousky a vytvarujte z nich kuličky.
3. Maliny sušené mrazem rozdrťte najemno, kuličky v nich obalte a naaranžujte je do malých cukrářských košíčků.
Kokosové matcha kuličky
Na 1 talířek kuliček budete potřebovat:
- 50 g jemně mletého kokosu
- 50 g předem namočených nesolených kešu oříšků
- 55 g moučkového cukru nebo sypké moučkové alternativy
- 30 g sušeného kokosového mléka
- 20 g kokosového oleje
- 1 lžičku matcha prášku
- 30 ml vody na zvlhčení
- kokos na obalení
Postup:
1. Jako první si předem namočte kešu oříšky. Vodu slijte, k oříškům přidejte asi 30 ml vody a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní ingredience a důkladně propracujte. Vzniknout by mělo kompaktní, pružné, středně tuhé těsto. Hmotu vytvarujte do válečku a dejte alespoň na půl hodiny vychladit do ledničky. Kuličky jdou pak velmi snadno tvarovat.
2. Z připravené hmoty lžičkou odebírejte kousky a v dlaních z nich tvarujte kuličky. Ledabyle je vyválejte v kokosu, aby sem tam prosvítala zelená barva.
3. Kuličky vkládejte do malých cukrářských košíčků na pralinky a nechte ztuhnout v ledničce.
TIPY:
Sušené kokosové mléko v receptu je zajímavá ingredience, kterou využijete nejen při tvorbě nepečeného cukroví. Díky sušené formě se nezkazí a hodí se jak do snídaňových kaší, tak do asijských receptů.
Matcha prášek zvolte vysoce kvalitní. Poznáte to nejen na barvě, ale i chuti.
A máte rádi rumové kuličky? Zvládne je i začátečník: