Fenomén obložené chlebíčky: Kdo je vymyslel a jak udělat ten nejoblíbenější?
Neobejde se bez nich žádné lahůdkářství, a už vůbec ne oslava. Máte rádi šunkový s okurkou a vajíčkem, s hermelínem nebo s krabí pomazánkou? Proč se vlastně obložené chlebíčky staly fenoménem české kuchyně?
Nepochutnávali si na něm ani ve starověkém Egyptě, ani v Řecku nebo Římě. Historie obloženého chlebíčku je totiž mnohem kratší, přesto si za dobu své existence získal obrovskou oblibu. Jeho původ se datuje až na počátek 20. století. Pochází z Prahy a poprvé jej vyrobili v pražském lahůdkářství Jana Paukerta na Národní třídě. Chlebíček vlastně vznikl jako studená svačina na popud malíře Jana Skramlíka, který u Paukertů pracoval na výzdobě vinárny a při práci dostal chuť něco zakousnout. Jednohubky mu ale připadaly moc malé, dožadoval se něčeho na „dvě nebo tři kousnutí“.
Naučte se zdobit chlebíčky jako profík>>>
Mlsat chodili i slavní
Do vyhlášeného Paukertova lahůdkářství chodily známé osobnosti, jako třeba Hugo Haas, Ema Destinová nebo Vlasta Burian, a lahůdky od Paukertů nechyběly ani na nedělním snídaňovém stole Tomáše Garrigua Masaryka. První český prezident měl údajně rád zvěřinovou paštiku a šunku s vlašskými ořechy. Chlebíčky totiž nebyly jedinou delikatesou, která se v lahůdkářství prodávala.
Nejoblíbenější chlebíček
K nejoblíbenějším chlebíčkům patřil ten s bramborovým salátem, šunkou a uherským salámem. Později ale vznikly také šunkové s vajíčkem a okurkou, vajíčkové nebo hermelínové či s krabími tyčinkami. Chlebíčky ale prošly vývojem a dnes k vyhledávaným patří také chlebíčky s lososem, avokádem nebo rostbífem. A mezi trendy chlebíčky náleží také vegetariánské s žervé a sušenými rajčaty nebo s olivami.
Kdo na chlebíčky chodí dnes?
Dříve na chlebíčky chodily slavné osobnosti a zámožní lidé, protože nešlo o levnou záležitost. Až později se chlebíčky staly součástí oslav a večírků a dnes si je kupujeme jako pohoštění pro přátele nebo kolegy v práci, jako svačinu či jako slavnostní občerstvení. A nemilujeme je jen my Češi. Na šunkové či vajíčkové chlebíčky chodí do pražských lahůdkářství i turisté z celého světa.
Dostali jste chuť na chlebíček? Máme pro vás pár tipů:
Oblíbený chlebíček se šunkou a vejcem
Suroviny na 4 chlebíčky:
- 4 plátky světlé veky
- bramborový salát
- 4 plátky šunky (nejlépe kulaté), případně několik koleček uherského salámu
- 1 natvrdo uvařené vejce
- 2 menší kyselé okurky
- nakládaná kapie, kadeřavá petrželka a majonéza na ozdobení
Postup:
1. Plátky veky potřete vrstvou bramborového salátu (aby na vece lépe držel, můžete ho nejdříve trochu rozmělnit vidličkou).
2. Vejce oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtiny. Kyselé okurky podélně rozkrojte a nakrojte ozdobně do vějířku.
3. Plátky šunky ozdobně přeložte a položte na jednu stranu každého chlebíčku. Chcete-li, přidejte i stočená tenká kolečka uherského salámu.
4. Na druhou stranu položte vajíčko, kyselou okurku a proužek kapie a chlebíček ozdobte kouskem petrželky. Nakonec na něj vymáčkněte pomocí zdobicího sáčku s řezanou trubičkou trochu majonézy.
Chlebíček s krabí pomazánkou
Na plátek veky nebo toastového chleba položte list hlávkového salátu, přidejte krabí pomazánku a chlebíček dozdobte natvrdo uvařeným vejcem, kouskem citronu a případně i kaviárem.
Avokádový chlebíček
Plátek chleba potřete avokádovou pomazánkou, přidejte plátek vařeného vejce, kousek hladkolisté petrželky nebo čerstvého koriandru a několik cherry rajčátek upečených v troubě nebo opečených na pánvi s trochou oleje.
Chlebíček s rostbífem
Plátek celozrnné veky nebo dobrého chleba potřete termizovaným sýrem, například lučinou, ozdobte tenkými plátky rostbífu, rukolou nebo drobnými salátovými lístky, lehce posypte drceným pepřem a pokapejte balzamikovým octem.
Vajíčkový chlebíček se šunkou
Plátky veky potřete máslem nebo termizovaným sýrem a obložte plátky okurky, kolečky natvrdo uvařeného vejce a plátky šunky. Lehce je poprašte pepřem nebo sušenou petrželkou a ozdobte čerstvou hladkolistou petrželkou.
Na Silvestra by se vám mohla hodit i lososová pomazánka>>>