Fault line cake: Dort, který potrápil soutěžící v pořadu Peče celá země

9. ledna 2024 • 04:15

Mezi největší hity v cukrařině posledních let patří takzvaný fault line cake neboli dort s linií zlomu. A právě ten dostali za úkol připravit soutěžící v prvním díle nové řady pořadu Peče celá země. Jak se tento dort dělá?

V sobotu odstartovala již třetí řada oblíbeného pořadu Peče celá země a v prvním kole dostala dvanáctka soutěžících za úkol upéct sladký chlebíček a kokosku jako z cukrárny. V kreativní výzvě pak museli vyrobit takzvaný fault line cake neboli dort s linií zlomu, který je už několik let v cukrářském světě velmi populární. Svůj název dostal podle nepravidelné, jakoby polámané linky (fault line), kterou má po obvodu. Spíš než o linku jde o širší pruh, který má úplně jiné zdobení než zbytek dortu. A přestože si většina lidí při pohledu na tento dort řekne, jak to ten cukrář vlastně udělal, vyrobit fault line cake v domácích podmínkách není zase tak těžké.

Základem dortu je dobrý korpus>>>

Video se připravuje ...

Trhlina jako po zemětřesení

Fault line cake je jakousi variací na takzvané geode dorty, které zdobí geologické útvary, nejčastěji dutiny jako v horninách, vyplněné barevnými krystaly. I u dortu fault line cake se cukráři nechali inspirovat geologií. Pomyslná linie zlomu odkazuje na bod, kde se potkávají dvě tektonické desky a kde pak vzniká zemětřesení. Výsledkem je nesouměrná trhlina, která nejčastěji vede kolem středu dortu a je vyplněná kromě krému různým cukrovým sypáním, čerstvým ovocem, makronkami nebo třeba květy z máslového krému. Okraje se pak mohou ještě dozdobit například zlatými třpytkami.

Fault line cake Fault line cake • Autor: Instagram/emiiliiareyes

Z čeho dort vyrobit

Základem dortu je dobrý korpus, který je lepší udělat vyšší a s menším průměrem. Prasklina se pak lépe tvoří. Na naplnění se nejčastěji používá klasický máslový krém, jehož základem je máslo a cukr, a lze ho různě ochucovat, například čokoládou, vanilkou, kávou, pomerančem či citronem, a případně i barvit potravinářskými barvami. Aby nebyl máslový krém tak těžký, často se nastavuje, například šlehačkou, uvařeným pudinkem nebo mléčnou kaší. Velmi populární je i takzvaný swiss meringue neboli bílkový máslový krém, který použilo i několik soutěžících v pořadu Peče celá země. Recepty na zmíněné krémy najdete ZDE

Jak vyrobit zlomovou linii

Chcete-li vyrobit tento dort, určitě se vám bude hodit otočný stojan na dort, díky kterému snadno uhladíte krém po stranách, a cukrářská špachtle.

Podívejte se ve videu, že to není vůbec složité:

Postup:

1. Nejdříve upečte klasický kulatý korpus na dort (budete potřebovat nejméně dva) a po vychladnutí ho svrchu a po stranách zarovnejte.

2. Korpus několikrát rozkrojte (můžete použít i několik nižších korpusů a postavit je na sebe) a promazejte krémem (můžete přidat i ovoce, ovocné pyré nebo třeba marmeládu).

3. Promazaný korpus položte na otočný stojan, potřete ho svrchu a kolem dokola tenkou vrstvou krému, dobře uhlaďte a dejte na 20 minut do ledničky.

4. Jakmile je dort vychlazený, naneste ve středu po obvodu nepravidelný pruh krému a uhlaďte ho špachtlí. Tento krém zpravidla mívá jinou barvu než krém, který budete nanášet na zbytek dortu. Pokud chcete na středový pruh použít ploché zdobení (cukrové lístky, drobné kuličky apod.), můžete ho ozdobit nyní. Se zdobením, které vytvoří výraznější reliéf, počkejte až na později.

5. Nyní naneste krém po obvodu na horní a spodní část dortu a snažte se vytvořit silnější vrstvu než u krému ve středu. Dávejte při tom také pozor, abyste krémem nezakryli již vytvořený středový pruh. Nyní si vezměte širokou špachtli (pokud ji nemáte, použijte dlouhý rovný nůž) a za průběžného otáčení dortu horní a spodní polovinu uhlaďte. Tím, že je vrstva krému nahoře a dole silnější, neměla by špachtle zachytávat o středový pruh. Je také dobré špachtli nejdříve namočit do horké vody a pak otřít. Díky teplu se krém bude lépe uhlazovat.

6. Vůbec nevadí, když okraje krému budou nepravidelné, naopak. Cílem této techniky je přiznat nesouměrnost a ještě okraje zvýraznit, například jedlými třpytkami, práškovou barvou rozmíchanou v troše vody nebo jedlými fixami či gely. Nakonec můžete ještě případně dozdobit středovou trhlinu, pokud chcete použít vyvýšenější zdobení, například sušenými květy, ořechy, zelenými bylinkami, květy z krému nebo celým ovocem.

Netroufáte si na velký dort? Domácí krtkův dort připravíte levou zadní>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková