Dort, steak i koktejl: Oslavte mezinárodní den růžové barvy stejně barevným jídlem a pitím

23. června 2023 • 00:00

Věděli jste, že růžová barva má svůj svátek? Mezinárodní den růžové připadá každoročně na 23. června a ten nejlepší způsob, jak ho můžete oslavit, je nějakým dobrým jídlem nebo pitím v této barvě. Nechte se inspirovat!

Růžová je velmi uklidňující barva. I proto ji možná miloval slavný Elvis Presley, který si pořídil růžový Cadillac z roku 1955, nebo manželka amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera, která měla růžovou výzdobu v celém Bílém domě. Jako něco mezi vášnivou červenou a čistou bílou je růžová barva spojována hlavně s láskou, něhou a náklonností. Existují dokonce vědecké studie, které povrzují, že růžová barva uklidňuje a vyvolává v člověku pocit pohodlí.

Pochutnat si můžete třeba na růžovém salátu coleslaw >>>

Co se týče jídla, díky růžové barvě můžete mít větší chuť na sladkosti. Možná i proto jsou tak oblíbené různé růžové dorty, křehké makronky, cupcakes, krásně růžové zmrzliny z jahod, které může chuťově i barevně ozvláštnit ještě růžový pepřpalačinky či lívance v jemném odstínu růžové nebo zdravé smoothie bowle se spoustou ovoce. 

Když chcete růžovou

Chcete-li si dopřát trochu růžovější jídelníček, nemusíte hned sahat po potravinářských barvách. Krásné růžové zabarvení jídlům dodají i mnohé potraviny. Například červená řepa, jahody, maliny, ostružiny, červený rybíz.

Jako růžové doplňky můžete použít třeba růžový pepř, okvětní lístky růží, melounovou ředkev nebo růžovou himálajskou sůl.

Dobré jídlo je samozřejmě důležité zapít něčím dobrým. Jak jinak než v růžové barvě. Nalijte si dobré růžové víno, růžový sekt, prosecco nebo dobrý koktejl a dětem umíchejte třeba růžovou citronádu.

Video se připravuje ...

Autor: AK