Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Vynikající na chleba a do pomazánek, ale i pro rychlou přípravu teplých pokrmů, jako jsou omáčky, rizota, směsi na těstoviny nebo třeba k bramborám či knedlíku a špenátu. Způsobů, jak zavařené maso využít, je celá řada, ať už doma, nebo třeba někde na cestách. Připravte si pár konzerv podle našeho receptu a už nikdy nesáhnete po těch v obchodě. Chuťově jsou totiž ty domácí nesrovnatelně lepší.
Naši předci měli se zavařováním masa bohaté zkušenosti. Byl to jediný způsob, jak hromadu čerstvého masa ze zabijačky zpracovat tak, aby si na něm mohli pochutnat třeba i v létě. Zavařené a správně skladované maso vydrželo i několik měsíců a nějakou dobu dokázalo i odolat vyšším teplotám, aniž by se zkazilo. A dnes se lidé k zavařování masa zase vracejí, i když mrazák najdete už v každé domácnosti. Důvodů je hned několik. Tím prvním je vynikající chuť masa z konzervy, druhým pak jeho využití při rychlé přípravě teplých obědů či večeří, dalším je možnost mít na chalupě či na dovolené ve stanu nebo apartmánu stále k dispozici maso.
Domácí zavařené vepřové můžete použít místo kuřecího masa i do zapečených brambor:
Zdroj: Videohub, CNC
Zavařování masa není věda
I když se nejčastěji tímto způsobem zpracovává maso vepřové, můžete si připravit i konzervu hovězí, kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí nebo třeba zvěřinovou. Nejčastěji se zavařuje maso již tepelně upravené, ať už dušením, vařením nebo pečením, které si můžete ochutit dle svých preferencí. Pozor ale na cibuli, která rychle kysne a mohla by tak znehodnotit celou várku konzerv. V případě, že budete zavařovat čerstvé syrové maso, je bezpodmínečně nutné dodržet v receptu předepsaný postup, teploty i dobu sterilace, jinak hrozí otrava botulotoxinem. Důležité jsou i rychlost zchlazování a podmínky skladování.
Vsaďte na kvalitní maso a nepodceňte čistotu
Kvalita použitých surovin je základ. Při přípravě vepřové konzervy sáhněte spíš po libovějším bůčku, plecku nebo kýtě, tuk se totiž rychleji kazí a konzervované maso by od něj mohlo získat nepříjemnou pachuť. Během přípravy dbejte na čistotu rukou, sklenice i víčka dobře umyjte v horké vodě se sodou, a pak je dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Těsnicí gumové kroužky, ty určené pro maso, mají červenou barvu, umyjte je kartáčkem ve vodě se sodou, opláchněte je a pak je vypařte 10 minut ve vodě, do níž přidáte na litr vody lžičku jedlé sody. Vše nechte na čisté utěrce uschnout, nikdy ničím neutírejte. Skutečně dbejte na to, aby byla těsnění či víčka určená přímo pro konzervování masa, případně ovoce a zeleniny v olejové náplni!
Vepřové ve vlastní šťávě si můžete dát jen tak s chlebem, nebo ho použít do teplých jídel.
Jak zavařit vepřové maso
Co budete potřebovat:
- 2 kg libového bůčku s kůží, plecka, kýty nebo namíchaného masa
- 3–4 stroužky česneku (lze vynechat)
- celý kmín
- čerstvě mletý pepř
- 1 vrchovatou lžíci soli
- vodu nebo vepřový vývar
- sádlo na vytření sklenic
Postup:
1. Čerstvé maso nakrájejte přibližně na stejně velké kostky o velikosti strany asi 3 centimetry a dejte do mísy. Přidejte sůl, pepř, kmín a případně i jemně nasekaný česnek a dobře promíchejte.
2. Sklenice o objemu 0,7 litru zevnitř potřete tenkou vrstvou sádla a maso do nich naskládejte a lehce upěchujte. Vrstva masa musí končit asi 3 až 4 centimetry pod okrajem sklenice. Chcete-li mít u masa víc rosolu, přidejte na dno sklenice a navrch masa kousek vepřové kůže. Do každé sklenice přilijte 2 lžíce vody nebo vývaru. Pokud máte rádi více šťávy, přilijte vody či vývaru více (do každé sklenice asi 1 dl).
3. Naplněné sklenice dobře zavíčkujte, ponořte je celé do velkého hrnce naplněného vodou, zahřejte, a při dosažení teploty 98–100 °C, tj. při mírném varu, sterilujte sklenice přibližně 2 hodiny.
4. Sklenice vyndejte a rychle zchlaďte. Za 24–48 hodin proces sterilace ještě jednou zopakujte, tentokrát nechte sklenice zavařovat při 100 °C po dobu asi jedné hodiny.
5. Po vyndání nechte sklenice zchladnout, neotáčejte je ale víčkem dolů. Potřebujete, aby tuhnoucí tuk vytvořil nahoře souvislou vrstvu. Skladujte v chladnu a temnu.
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Blesk Vaše recepty