Dnes je mezinárodní den pizzy! Upečte si ji z klasického kynutého nebo jednoduchého a rychlého těsta
Pizza patří mezi celosvětově oblíbené jídlo s dlouhou historií a každoročně 9. února slaví svůj mezinárodní den. Kombinace těsta a nejrůznějších ingrediencí se hodí jak na rychlé a levné občerstvení, tak na plnohodnotné hlavní jídlo. Jak jinak tento den oslavit než dobrou pizzou? Vyzkoušejte dva druhy „pizza“ těsta: originální kynuté nebo rychlou variantu bez kynutí.
Už staří Římané, Egypťané či Řekové pekli tradiční placky s různými polevami, do kterých přidávali bylinky, koření. Moderní pizza, kterou známe dnes a tolik ji milujeme, však byla objevena až po vytvoření jednoduchého těstového základu pro takzvaný plochý chléb zvaný pizzaiola. Ten se začal péct kolem roku 1800 v italské Neapoli pro chudé námořníky. Zpočátku se pokrm připravoval z rajčatové omáčky a česneku na chlebovém základu podobném focaccie. Brzy se začaly přidávat další ingredience – různé druhy zeleniny, sýry, ančovičky, bylinky apod.
Legendární pizza Margherita
Pizza s červenou rajčatovou omáčkou, bílou mozzarellou a zelenou bazalkou, která patří mezi nejoblíbenější, vznikla v roce 1889. Toho roku Neapol navštívila italská královna Margherita Savojská. Na její počest Neapolitánci vymysleli barevné složení surovin, které měly představovat národní barvy a sjednocenou Itálii. Tento druh pizzy pak dostal jméno právě podle královny – Margherita.
S pizzou do světa
Celosvětovou senzací se pizza stala až po 2. světové válce, když se spojenečtí vojáci vrátili z Itálie domů s chutí na tamní vynikající pokrm. K celosvětové oblibě pizzy přispěli také sami Italové, kteří začali migrovat nejen po Evropě, ale hojně se stěhovali i do USA. Vzali si s sebou recepty na italská jídla, včetně pizzy. Jednoduché a rychlé stravování na ulicích i v pizzeriích bylo stále populárnější. V Americe se z pizzy brzy stalo – hned po hot dogu – nejprodávanější rychlé „take away“ jídlo. Pizza tak zdomácněla v mnoha zemích. Byly vytvořeny různé regionální recepty, které obsahovaly vše, co místní měli rádi. A tak vznikly pizzy s různými druhy zeleniny, masa, ryb, syrů, bylinek…To, že je pizza celosvětovým fenoménem, dokádá i vyhlášení Mezinárodního dne pizzy, který se od roku 2000 slaví vždy 9. února.
Pizzu milují lidé na celém světě.
Jaké jsou oblíbené druhy?
Pizza má mnoho podob a chutí s různými názvy. Některé mají mezinárodní věhlas a najdete je v pizzeriích po celém světě. Nejrozšířenější je již zmíněná Margherita. Oblíbená je také pizza Hawaii, která ovšem vůbec nevznikla na ostrovech v Tichém oceánu, ale v Kanadě. Vymyslel ji řecký kuchař, kterého začaly nudit klasické druhy pizz. Na rajčatový základ nasypal sýr a kompotovaný ananas s kousky šunky. Pizzu pak pojmenoval podle etikety ananasové konzervy. Dalšími oblíbenými druhy jsou pizza Frutti di Mare s mořskými plody, Pizza Tonno – tuňáková, oblíbená Quattro Formaggi – čtyři druhy sýrů. Klobáska se šunkou, artyčoky a houbami se přidává na pizzu Quattro Stagioni, klasická šunková má název Pizza Prosciutto anebo Piccante – s feferonkami, případně Capricciosa – se žampiony. Máte-li v oblibě ančovičky s kapary, určitě vám bude chutnat Napoletana. Pizza má také sladké varianty – s tvarohem, čokoládou a oříšky, kořením a ovocem.
Těsto jako základ
Bez dobrého těsta pizzu neuděláte. Zpravidla se dělá z kynutého těsta, pokud ale spěcháte, můžete vyzkoušet rychlé a jednoduché těsto bez kynutí.
Základní těsto na pizzu (kynuté)
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 300 ml vlažné vody
Postup:
1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, trochu teplé vody a nechte vzejít kvásek.
2. Přisypejte mouku, sůl, přidejte olej a přilévejte postupně vlažnou vodu. Vše vypracujte na hladké a nelepivé těsto, které nechte kynout přibližně hodinu na teplém místě.
3. Vykynuté těsto vyválejte na placku, kterou přeneste na velký plech vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Z tohoto množství těsta můžete udělat také čtyři menší kulaté pizzy.
4. Těsto potřete omáčkou (např. rajčatovo-česnekovou), obložte podle vlastní chuti a upečte při 220 °C dozlatova.
Rychlé a levné těsto bez kynutí
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžičku soli
- 1/2 prášku do pečiva
Postup:
1. Sypké ingredience nasypte do mísy a postupně za stálého míchání přilévejte vlažnou vodu, až vznikne hladké těsto.
2. Těsto přeneste na plech vymazaný olejem a rukama namočenýma ve vodě ho vytáhněte na celou plochu plechu.
3. Těsto potřete omáčkou, obložte podle vlastní chuti a upečte v troubě při 220 °C dozlatova.
A čím pizzu obložit? Inspirujte se těmito recepty:
Pizza s pestem a buvolí mozzarellou