Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s voňavým kořením, bylinkami nebo dalším ovocem

22. srpna 2023 • 00:00

Vidíte-li ve snu broskev, znamená to prý štěstí, radost a zdraví. To samé by mohlo platit i v případě, že jste zcela bdělí a máte před sebou skleničku s domácí broskvovou marmeládou. To je totiž velká dobrota a žádná kupovaná se jí nevyrovná. 

Nic neříká „léto“ tolik jako kousnutí do čerstvé sladké šťavnaté a dokonale zralé broskve. Naštěstí existuje způsob, jak si všechnu tu velkolepou chuť uchovat na později. Vyrobte si z broskví domácí marmeládu, nebo přesněji řečeno džem, protože marmeláda se oficiálně říká jen zavařenině z citrusových plodů. Ale vlastně je úplně jedno, jak své domácí zavařenině budete říkat. Důležité je, že si budete moci lahodnou a sladkou chuť broskví dopřát i dlouhé měsíce poté, co jejich sezóna skončila.  

Video se připravuje ...

Aby se marmeláda povedla

Zavařování není nic těžkého, nicméně každý, kdo ho v létě provozuje, vám potvrdí, že základem úspěchu je dodržování několika pravidel:

K přípravě džemu použijte hodně zralé nebo i přezrálé broskve. Lépe se rozvaří a mají vysoký obsah cukru, který je pro výrobu zavařeniny nezbytný. Právě cukr (v kombinaci s citronovou šťávou nebo pektinem) dodá zavařenině potřebnou hustotu. Pokud jsou broskve na některých místech otlačené, nevadí, poškozená místa jen vyřízněte. Broskve by ale samozřejmě neměly být nahnilé. 

Pokud nechcete mít v zavařenině slupky, je nutné broskve nejdříve oloupat. To vám nejlépe půjde, když je spaříte v horké vodě. Nařízněte je na vrchu do kříže, vložte na minutu do vroucí vody, ihned zchlaďte v ledové vodě a pak je oloupejte. U hodně zralých plodů by měla jít slupka snadno stáhnout i bez spaření.

Broskvovou marmeládu můžete různě ochucovat. Z koření a bylinek se hodí vanilka, skořice, bobkový list nebo rozmarýn. Nebo lze broskve doplnit i jiným ovocem. Chuťově výborné jsou kombinace s dýní, melounem, banány, ostružinami, rybízem, pomerančem, višněmi nebo angreštem, pro ozvláštnění lze do džemu přidat například meruňkový likér, brandy, bílé víno, čokoládu, slunečnicová semínka nebo nesolené pistáciové oříšky.

Že je džem uvařený, poznáte jednoduchým testem. Kápněte trochu na talířek a dejte ho na chvilku do mrazáku. Pokud po vytažení nestéká, je hotový. Když teče, je nutné ho ještě chvíli povařit, aby zhoustl.

Horkou zavařeninu vždy plňte do dokonale čistých skleniček. Nejdříve je i s víčky umyjte vodou se saponátem, dobře vypláchněte a pak ještě vyvařte v čisté vodě. Pokud vám při plnění ukápne trochu džemu na hrdlo skleničky, otřete ho čistou utěrkou. Ihned po naplnění skleničky uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout nebo je dejte na 5 minut do hrnce s vroucí vodou.

Broskvová marmeláda s vanilkou

Co budete potřebovat:

  • 1 kg broskví 
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 10 g pektinu
  • šťávu z 1,5 citronu

Broskvová marmeláda s vanilkou Broskvová marmeláda s vanilkou • Autor: iStock

Postup:

1. Broskve (oloupané či neoloupané) zbavte pecek, nakrájejte na kousky a nasypte do mísy. Zasypte je cukrem (asi 4 lžíce cukru si nechte stranou) a nechte odležet 4 - 6 hodin. Během té doby broskve pustí šťávu.

2. Po odležení broskve s cukrem promíchejte a přidejte k nim semínka vyškrábaná z vanilkového lusku. Směs přelijte do hrnce, přiveďte k varu a povařte na mírném ohni 10 – 15 minut. Pak přidejte pektin smíchaný se zbylým cukrem a za občasného míchání přiveďte k varu. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a povařte ještě asi 5 minut. 

3. Horký džem naplňte do čistých skleniček, uzavřete je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Broskvová marmeláda s rozmarýnem

Co budete potřebovat:

  • 1,3 kg oloupaných broskví
  • 800 - 900 g krupicového cukru (podle sladkosti broskví)
  • 80 ml citronové šťávy
  • 4 velké snítky rozmarýnu

Broskvová marmeláda s rozmarýnem Broskvová marmeláda s rozmarýnem • Autor: iStock

Postup:

1. Oloupané broskve zbavte pecek, nakrájejte na větší kousky a dejte do velkého hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu a rozmarýn, promíchejte a nechte stát alespoň 4 hodiny, dokud se cukr zcela nerozpustí. 

2. Hrnec s broskvemi postavte na plotnu, přiveďte k varu a povařte přibližně 15 minut, dokud šťáva nezačne houstnout. Odstraňte snítky rozmarýnu a broskve rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory. 

3. Z povrchu sesbírejte pěnu a ještě horkou zavařeninu naplňte do čistých skleniček. Uzavřete je a otočtem dnem vzhůru nebo je ponořte na 5 minut do vroucí vody. 

Broskvová marmeláda se skořicí

Co budete potřebovat:

  • 1 kg broskví
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 balíček Gelfixu 2 : 1
  • 500 g  krupicového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 6 lžic rumu

Postup:

1. Oloupané broskve zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do kastrolu. Přidejte mletou skořici, přiveďte k varu a povařte za občasného míchání 10 minut. 

2. K broskvím přidejte Gelfix smíchaný se lžící cukru, povařte minutu a pak přisypte zbylý cukr. Za stálého míchání vařte ještě asi 10 minut do zhoustnutí.  

3. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a rum, horký džem naplňte do čistých skleniček, ihned je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Džem z broskví, hroznového vína a kiwi 

Co budete potřebovat:

  • 500 g broskví
  • 500 g hroznového vína
  • 500 g kiwi
  • 250 g želírovacího cukru
  • 200 g krupicového cukru
  • šťávu z 1 citronu

Postup:

1. Oloupané broskve zbavené pecek a oloupané kiwi nakrájejte na plátky. Každou kuličku hroznového vína rozpulte a špičkou nože vyndejte zrníčka. Nakrájené ovoce dávejte do velké mísy a průběžně ho zakapávejte citronovou šťávou. Nakonec přidejte krupicový cukr, promíchejte a nechte asi 20 minut uležet. 

2. Jakmile ovoce pustí šťávu, dejte ho do širokého hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu a povařte asi 3 minuty. Během vaření průběžně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu. Po částech vmíchejte želírovací cukr a ještě 3 minuty povařte.

3. Horký džem naplňte do čistých skleniček, pevně je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Místo kiwi můžete použít angrešt. 

Autor: AK