Kolik stojí vánočka: Spočítali jsme, na kolik vás vyjde domácí i ta z cukrárny nebo supermarketu

14. prosince 2023 • 03:52

Vánočka plná rozinek a mandlí je ten nejtradičnější vánoční moučník, který by neměl chybět na žádném svátečním stole. Dá sice trochu víc práce, ale kdo má dobrý recept, nedá na domácí vánočku dopustit. Nebo tomu tak alespoň bylo v minulých letech. Jak to bude letos, kdy ceny potravin výrazně stouply? Vyplatí se vám ještě péct vánočku doma, nebo bude lepší ji koupit?

Co v článku najdete:

Na kolik vás vyjde doma upečená vánočka

Kolik stojí kupovaná vánočka

Vánočku si můžete upéct i podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Moučník podávaný v období Vánoc, který má symbolizovat Ježíška zabaleného v povijanu a také zrození nového života a plodnost, je pro mnohé vrcholem pekařského umění. Vánočka vám dá celkem dost práce, během přípravy těsta musíte zvládnout pár nástrah, a když už ji upletete, většinou se musíte modlit, aby se při pečení nesesunula. Za tu chuť a vůni to všechno ale stojí. Nebo ne? Při současných vysokých cenách potravin i energií si mnozí možná kladou otázku, jestli nebude lepší koupit vánočku už hotovou. Abyste nemuseli počítat, udělali jsme to za vás.

Z kolika pramenů pečete vánočku? Z kolika pramenů pečete vánočku? • Autor: profimedia.cz

Pokud nebudeme počítat čas ani práci, které přípravě musíte věnovat, vyjde vás velká domácí vánočka připravená podle klasického receptu přibližně na 122 korun, a to včetně elektrické energie, kterou spotřebujete během pečení. Když se vám podaří sehnat některé suroviny v akci (obzvláš ty dražší, jako je máslo nebo vejce), můžete se dostat i na cenu o víc než 30 korun nižší! Takovým cenám mohou konkurovat jen levné vánočky ze supermarketů, u kterých se ale musíte spokojit s tím, že místo másla jsou z rostlinných olejů, místo vajec z vaječné melanže a obsahují dlouhý seznam přísad, mezi nimiž nechybí aromata, zahušťovadla, konzervanty, barviva nebo regulátory kyselosti. Za poctivou vánočku z másla, vajec, plnou rozinek a mandlí připravenou profesionálním pekařem nebo cukrářem si musíte připlatit. Počítejte s cenou nejméně 200 Kč za kilogram, u vyhlášených cukráren to může být i mnohem víc. Nicméně pokud budete trochu hledat, i tady můžete narazit na příjemné výjimky.  

Vánočka upečená doma

Příprava domácí vánočky se rozhodně nesmí uspěchat, několik hodin jí budete muset věnovat. Těsto musíte uhníst, nechat kynout a kamenem úrazu bývá pro mnohé i pletení vánočky. Ta opravdu tradiční by se měla plést z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři představují cit, vůli a rozum a vrchní dva vědění a lásku. Není to ale pravidlo, takže ji klidně můžete upéct třeba z šesti pramenů, které se dají uplést v jedné vrstvě, a nehrozí, že se vám vánočka při pečení sesune na stranu. Podrobný návod, jak uplést vánočku ze šesti pramenů, najdete ve fotogalerii.

Kromě toho všeho musíte samozřejmě nakoupit potřebné suroviny. Náklady na přípravu jedné velké vánočky připravené podle tohoto receptu jsme spočítali z cen v supermarketech Albert. Mezi nejdražší položky patří máslo, mandle a vejce. Zejména u těch je dobré pohlídat si, zda se neprodávají v akci. K celkové ceně jsme ještě připočítali cenu spotřebované elektrické energie, což je přibližně deset korun. Výslednou cenu jsme pro vás vypočítali z běžných i akčních cen.

A jaká je tedy výsledná cena? Jedna velká vánočka vás vyjde na přibližně 122 Kč, pokud koupíte některé suroviny v akci, tak na 88 Kč. 

Kupovaná vánočka

Abyste měli představu o současných cenách, vybrali jsme několik vyhlášených cukráren a pekáren, u nichž si můžete vánočku koupit či objednat přes internet přímo nebo prostřednictvím některého z velkých prodejců. Do srovnání jsme zařadili i vánočky, které se prodávají v supermarketu. Zatímco cukrárny oproti loňskému roku ještě zdražily (někde je to i o 200 korun za kilogram), v supermarketech se prodávají vánočky vesměs za stejné ceny jako loni. U levnějších vánoček je ale dobré kontrolovat složení a nespoléhat se jen na název, který může být trochu zavádějící. I když má vánočka přívlastek máslová, může v ní být jen 10 procent másla. Také je dobré si ověřit, zda jsou v ní rozinky a je bohatě posypaná mandlemi, jak má správná vánočka být.

Máslová vánočka z Cukrárny Myšák

500 g, 398 Kč

Cena za 1 kg: 796 Kč

Nadýchaná vánočka s rozinkami a mandlemi od Cukráře Skály

750 g (váha syrového těsta), 179 Kč

Cena za 1 kg: 238,66 Kč

Tradiční máslová vánočka z Rodinné farmy

500 g, 172 Kč

Cena za 1 kg: 344 Kč

Máslová vánočka z Merhautova pekařství (prodává Rohlík.cz)

600 g, 199,90 Kč

Cena za 1 kg: 333,17 Kč

Babiččina vánočka z Antonínova pekařství (prodává Košík.cz)

500 g, 143,90 Kč

Cena za 1 kg: 287,80 Kč

Vánočka s máslem z pekárny Kabát (prodává Rohlík.cz)

900 g, 189,90 Kč

Cena za 1 kg: 211 Kč  

Zrno zrnko vánočka (prodává Rohlík.cz)

680 g, 249,90 Kč 

Cena za 1 kg: 367,50 Kč  

Sváteční vánočka (prodává Albert)

400 g, 49,90 Kč

Cena za 1 kg: 124,75 Kč

Vánočka s mandlemi (prodává Tesco)

400 g, 39,90 Kč

Cena za 1 kg: 99,75 Kč

Vánočka De Luxe (prodává Globus)

1000 g, 159 Kč 

Vánočka se dá upéct i v domácí pekárně>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková