Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!

27. října 2024 • 04:54

Halloween se blíží a s ním i vše, co se nese ve strašidelném duchu, včetně všemožných dobrot. Možná taky děláte hrůzu nahánějící muffiny nebo cupcakes. Hodně strašidelně se ovšem dají upéct i koláče. Právě takové dělá amatérská food artistka Jessica Leigh Clark-Bojin z kanadského Vancouveru, která koláče nejen peče, ale i různě vyřezává, maluje a dokáže je díky speciální hmotě dokonce rozsvítit ve tmě! 

Jessica Leigh Clark-Bojin, která vystupuje pod přezdívkou The Pieous, dnes patří mezi světově uznávané odbornice v oblasti zakzvaného Pie art, tedy koláčů, které vás nadchnou nejen svou chutí, ale i uměleckým zpracováním. Přitom ještě v roce 2016 prý neuměla vůbec péct a byla schopná spálit cokoli, co dala do trouby. Tehdy pracovala v oblasti grafického designu a k pečení se dostala vlastně náhodou. Koncem roku 2015 si totiž dala novoroční předsevzetí, že rok nebude jíst žádný cukr. Problém byl, že miluje sladké, takže musela vymyslet způsob, jak do svého jídelníčku zařadit vhodné dezerty. A tak se začala učit péct koláče bez cukru.

Jako designérka se ale nespokojila jen s „obyčejnými“ koláči, které peče každý. Chtěla najít způsob, jak se při pečení i trochu „vyblbnout“, a tak na internetu hledala inspiraci, jak by se daly koláče ozdobit. A překvapilo ji, že toho, co by ji opravdu zaujalo, moc nebylo. „V dobách Tudorovců a ve středověku bývaly koláče opravdu složité a vysoké. Byly ústředním prvkem všech druhů akcí. Uvědomila jsem si, že v dnešní době se s koláči nezachází stejně jako s jinými dezerty, pokud jde o různé zajímavé techniky. Tak jsem chtěla zjistit, jestli s tím můžu něco udělat," vysvětlila Jessica v rozhovoru pro časopis Food & Wine.

Už máte vydlabanou dýni na Halloween?

Video se připravuje ...

Průkopnice v pečení koláčů

Už v polovině roku 2016 představila na svém blogu Pies Are Awesome své první výtvory, včetně originálních vertikálních, několikapatrových koláčů. Právě ty upoutaly pozornost médií, protože to byla naprostá novinka. A pečení koláčů, které zpočátku vypadalo jen jako osobní experiment, Jessice najednou přinášelo každý týden miliony shlédnutí jejích videí. Došlo to tak daleko, že se Jessica mohla začít pečení koláčů věnovat na plný úvazek.

Cukrářské techniky musí zvládnout s těstem

To, co cukráří dokáží s máslovým krémem a potahovací hmotou, ona dokáže s těstem. Jenže to má o dost těžší, což jistě potvrdí každý, kdo někdy pekl například z křehkého těsta. Když s ním budete pracovat moc dlouho, bude po upečení tvrdé jako kámen. Navíc se některá těsta chovají při pečení trochu nepředvídatelně. I když z nich vymodelujete krásnou princeznu, po půlhodně strávené ve vyhřáté troubě může vypadat jako ježibaba.

Strašidelné a neuvěřitelné koláče od kanadské amatérské pekařky Strašidelné a neuvěřitelné koláče od kanadské amatérské pekařky • Autor: Jessica Leigh Clark-Bojin (Instagram/thepieous)

Přestože je o její koláče nesmírný zájem, Jessica je zatím neprodává. Raději chce své umění šířit dál, proto na svém blogu i sociálních sítích zveřejňuje návodná videa. A i když její koláče na první pohled mohou vypadat složitě, Jessica věří, že kdokoli může zvládnout upéct si je sám doma. „Mým posláním je ukázat světu, že koláče se nejen mohou postavit proti nejluxusnějším svatebním dortům a dezertům, ale že mohou být i zábavné!

Jak udělat svítící koláč

Jessica je velmi vynalézavá, a tak vyrobila i speciální jedlou hmotu, díky níž koláč může ve tmě svítit. Poprvé ji ukázala na velikonočním koláči, ale pokud chcete, aby pečivo vypadalo působivě, nadpozemsky a strašidelně, můžete ji klidně použít i při halloweenském pečení. Tím, co ve tmě svítí, je obyčejný tonik s trochou citronové šťávy. Díky chininu obsaženému v toniku pak hmota pod UV světlem svítí modře, zároveň je bezpečná, pokud ji chcete sníst, a navíc chutná jako citrusové želé. Jessica hmotu vyrábí tak, že nejdříve přivede k varu tonik, pak do něj přidá citronovou šťávu a cukr. Jakmile se cukr rozpustí, přidá agar a míchá, dokud se nerozpustí. Směs nechá vychladnout a ještě vychladit v lednici, aby se změnila na želé, kterým pak už jen ozdobí upečený koláč.

Peče přírodu, zpěváky i Halloween

Při pečení koláčů se Jessica nechává inspirovat vším, co má ráda – pop kulturou, ročními obdobími, často peče koláče jako poctu svým oblíbeným televizním pořadům, videohrám, komiksům nebo kapelám z 80. let. A protože má ráda i Halloween, nechybí mezi jejími výtvory ani sbírka strašidelných koláčů. Podívejte se do galerie v úvodu článku. Možná se necháte inspirovat.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková