7 výzev pro otrlé jazýčky

15. června 2021 • 18:00

Co byste nepozřeli, i kdyby vám nabízeli milion? Vystupte z komfortní zóny a vyzkoušejte nové věci. Jdete do toho? Vystupte ze zajetých kolejí. Objevujte nové prožitky a buďte ztřeštění.

1. KDYŽ TA SUŠENKA STRAŠNÉ PÍCHÁ

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: Shutterstock

Japonští senioři údajně milují rýžové sušenky plné zapečených vos. Jibachi senbei se vyrábí od 80. let 20. století. Těsto je jemně slanosladké. Vosy zase připomínají chuť připálených rozinek. A ano, křídla často uvíznou mezi zuby.

2. MÁTE RÁDI, KDYŽ SE JÍDLO DÍVÁ?

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: Shutterstock

V 16. století sužoval anglickou vesnici Mousehold hladomor. Ten naštěstí zvrátil rybář Tom Bawcocks. I přes silnou bouři obstaral velký úlovek a na jeho počest se 23. prosince podává Stargazyho koláč. Zvládnete ho i vy. Do zapékací mísy dejte 6 druhů nakrájených ryb, smíchejte je s bylinkami a bramborovou kaší a zalijte to smetanou. Pak vše překryjte velkým plátem těsta. Na několika místech udělejte do těsta díry a vložte do nich celé sardele. Hlavy by měly trčet směrem nahoru.

3. POLÉVKA Z PTAČÍCH SLIN

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: Shutterstock

Pochoutka se neobejde bez hnízd asijského druhu ptáka jménem salangana. Ten si místo zdlouhavého sbírání větviček vystačí s vlastními slinami. Ty na vzduchu postupně ztvrdnou a hnízdo je na světě. Když se uvaří, získají želatinovou konzistenci. Údajně je polévka afrodiziakem. Salangany zpravidla hnízdí vysoko na skalách, takže mezi sběrači každoročně dochází ke smrtelným nehodám.

4. BIZARNÍ AMERICKÝ RECEPT Z ROKU 1973

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: Shutterstock

Může se zdát, že americký talíř snese všechno. Tohle by se s banány asi dělat nemělo, ale odradí vás to? Nachystejte si pekáč a jde se řádit!

VZTYČENÝ BANÁNOVÝ BIZÁREK

S původním aranžmá jídla byste neudělali díru do světa sociálních sítí. A proto jsme se v duchu rčení „jí se i očima“ rozhodli recept mírně poupravit, aby splňoval estetické nároky gurmána 21. století.

Ingredience:

  • 6 velkých banánů
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 6 tenkých plátků vařené šunky
  • 3 lžíce hořčice
  • 2 pytlíky holandské omáčky
  • 1/4 šálku lehké smetany

Postup

1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.

2. Oloupané banány nakrájejte na „špalíčky“. Jejich počet se odvíjí od délky banánu. Uprostřed špalíčků vykrojte díru.‍‍

3. Špalíčky můžete polít citronovou šťávou, aby se zabránilo jejich ztmavnutí.

4. Plátek šunky potřete hořčicí, srolujete a dejte dovnitř špalíčku.

5. Špalíčky položte nastojato na plech s pečicím papírem. Pečte 10 minut.

6. Mezitím si připravte omáčku. V pánvi smíchejte holandskou omáčku s 1 šálkem vody, 1 lžící citronové šťávy a smetanou. Směs zahřejte, a jakmile dojde k varu, zalijte s ní banány. Pak pečte dalších 5 minut.

‍7. Ozdobte koriandrem a servírujte s plátky ředkviček, mňam.

5. KDYŽ UŽ JSTE NA TY ZRALEJŠÍ TYPY

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: Shutterstock

Casu marzu je tradiční sardinský sýr z ovčího mléka. Dokonce se uvažovalo, jestli ty nejvyzrálejší kousky nejsou už toxické. Unikátní chuť získává díky živým larvám sýrohlodky drobné, kterými se úmyslně infikuje. Ty se v sýru všelijak kroutí, prokousávají si cestičky a ehm, však víte. Aby vám vyplašený hmyz při konzumaci neskákal do očí, dává se sýr do lednice. Takhle se zklidní takříkajíc forever.

6. PIVO Z VOUSŮ

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: iStock

Tak tohle je pořádná hipsteřina. Sládek z pivovaru Rogue Ales Brewery Company si neholil vousy od roku 1978. Laboratorního technika popadla chuť experimentovat, a tak z legrace udělal stěr ze sládkova vousu. K svému úžasu zjistil, že jde o životaschopný zdroj kvasinek pro vaření piva.

7. NEBUĎ BÁBOVKA A DEJ SI PIVNÍ ZÁVIN

7 výzev pro otrlé jazýčky 7 výzev pro otrlé jazýčky • Autor: Shutterstock

Myslíte si, že jde o absurdní jídlo ve spojitosti s pivem? I vy nevěřící Tomášové… Zkuste a uvidíte, že si pochutnáte!

PIVNÍ ZÁVIN

Co potřebujete na těsto?

  • 300 g hladké mouky
  • 15 lžic piva
  • 250 g ztuženého tuku

Co potřebujete na náplň?

  • jablka
  • cukr
  • skořici
  • ořechy
  • strouhanku
  • máslo

Postup

1.  Z ingrediencí ukuchtíte 2 menší záviny.

2. Ztužený tuk nastrouhejte, smíchejte ho s pivem a hladkou moukou.

3. Těsto vyválejte, pokapejte rozehřátým máslem, posypte strouhankou, obložte nastrouhanými jablky, posypte cukrem, skořicí, a pokud pro vás ořech nepředstavuje smrtelné nebezpečí, posypte i nasekanými ořechy.

4. Stočte do závinu. Povrch hezky potřete rozehřátým máslem. Můžete ještě posypat cukrem, ale není to nutné.

5. Pečte zhruba 20–30 minut na 180 °C, tak se nějak zabavte, abyste samou nedočkavostí nehypnotizovali troubu.

Ještě nemáte dost extrémní gastronomie? Také vás napadl vlastní netradiční až možná šílený recept? Podělte se s námi o něj a vyhrajte zajímavé ceny. Více informací najdete zde!

Autor: TR