Kam za exotickým jídlem

Kam za exotickým jídlem
Autor: ePojistenicz
13. listopadu 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Šťavnaté mango, slunné zlaté banány, pikantní koření, nové příchutě. Ano, cestování za exotickým jídlem je skutečnou pastvou pro chuťové buňky. Někteří lidé přistupují ke kulinářským novinkám s rezervou, jiní ochutnávají i ta nejpodivnější jídla a nápoje. Kam vyrazit za exotickým jídlem?

Kam za exotickým jídlem

Za exotickým jídlem můžete vyrazit do celé řady zemí, oblíbené jsou Thajsko, asijské státy, ale i Španělsko, Korea a další země. Pro ty, kdo neradi cestují, jsou k dispozici i v České republice restaurace s exotickou kuchyní. Pokud se však chcete vydat do vyhlášené restaurace v Praze z druhé strany republiky nebo máte v plánu cestu do Indie, vždy je na místě si sjednat cestovní pojištění. Do jakých zemí se vydat za chutnou kuchyní?

Mexiko

Mexiko je nesmírně fascinující země. Zbytky velkých kultur Mayů a Aztéků jsou jednou z nejzajímavějších budov na světě a mexická kuchyně dokáže dobýt i ty nejnáročnější chuťové buňky. A co ochutnat v Mexiku? Mezi nejznámější pochoutky patří Tacos. Tacos nejsou nic jiného než malé tortilly složené na polovinu - s různými (i když většinou masovými) přísadami uvnitř. Názvy tacos obvykle označují druh (nebo dokonce způsob, jakým je maso krájeno). Kromě toho je jako doplněk často k dispozici zelenina, cibule, limeta a vhodně kořeněné omáčky. Další oblíbené pokrmy jsou enchiladas, chile en nogada nebo třeba Chilaquiles.

Thajsko

Fanoušci exotické kuchyně si výlet do Thajska určitě zamilují. Thajská kuchyně má hned několik exotických pokrmů, které musíte ochutnat. Některá jídla si můžete připravit i doma. Je potřeba mít k tomu například rýžovar. Tento produkt s kterým se to dá udělat doma je nepostradatelným pomocníkem. A co ochutnat v Thajsku, abyste si to pak mohli připravit i doma? Rozhodně pokrm zvaný Pad Thai. Jedná se o smažené rýžové nudle s přídavkem tofu, klíčky fazole mungo, zelené jarní cibulky, krevety nebo kuřecího masa, rozšlehané a smažené vejce, tamarindová pasta a rybí omáčka. Podávají se se čtvrtkou limetky, drcenými arašídy, chilli vločkami, další porcí jarní cibulky a hrstkou čerstvých klíčků fazole mungo. Další volbou je curry - aromatická omáčka připravená na bázi pasty z chilli papriček, šalotky, česneku, citronové trávy, galangalu, kořenů koriandru a dalších přísad charakteristických pro každý druh pasty. V zelené (nejostřejší) jsou červené papriky nahrazeny jejich zeleným protějškem, ke žlutým se přidá kurkuma a skořice a červené papriky obsahují další část chilli a prášku z červeného pepře. Thajské kari připomíná spíše polévku, je vzácné a servíruje se v miskách s rýží.

Indie

Indie je magické místo. Pořidit si zde můžete mnoho věcí velmi levně, například módní oblečení, originální šperky, hedvábné šátky a další. Indická kuchyně je velmi různorodá, což vyplývá z kulturních rozdílů charakterizujících jednotlivé sociální skupiny a je výsledkem procesu pronikání mnoha staletími různých kultur, včetně tibetské, afghánské a perské. Jedním z pokrmů, které byste měli vyzkoušet, je jižní thali. Toto jídlo se podává na speciálním podnosu s prohlubněmi, uprostřed kterého dominuje rýže s dali, tj. luštěninová omáčka. Neexistuje jediný recept na thali, v závislosti na regionu a od šéfkuchaře můžeme vyzkoušet různé verze tohoto jídla. Jeho jedinou stálou vlastností je, že vždy obsahuje porci rýže, dal, zeleniny, okurky a chleba. Rovněž neexistuje indická kuchyně bez dal - hustá omáčka připravená ze luštěnin: hrášku, čočky, fazolí nebo cizrny. Každý kuchař a každá žena v domácnosti má svůj vlastní recept, který se často dědí z generace na generaci.