6 druhů exotického koření do horkých nápojů: Budou chutnější a virózy ani špatná nálada si na vás netroufnou

30. listopadu 2024 • 04:01

Podzim a zima bývají pro mnohé z nás obdobím, kdy máme skleslou náladu a často se potýkáme s různými zdravotními neduhy. Jak toto nepříjemné období ve zdraví přežít? Zahřejte se dobrým horkým kořeněným nápojem. Jaké koření vybrat, aby vás zahřálo nejen po těle, ale i na duši?

Exotické koření, které v dnešní době běžně v obchodech kupujeme, mělo ve středověku cenu zlata. Nejenže se jednalo o drahé luxusní zboží, ale dokonce se kvůli němu vedly zámořské války. Užijte si proto vůně a chutě Indie, Číny, Zanzibaru, Madagaskaru, Japonska, Vietnamu, Srí Lanky, Jávy, Brazílie a dalších cizokrajných zemí ve vašem hrníčku s horkým nápojem. Dodají vám nejen fantazii a dobrou náladu, ale ochrání vás od viróz, i když bude venku zima a nevlídno.

Jaké koření přidat do horkých nápojů:

1. Zázvor

Vyzkoušejte: Horké jablko se zázvorem a skořicí

Horké jablko se zázvorem a skořicí Horké jablko se zázvorem a skořicí • Autor: F.O.O.D.

Zázvor patří mezi nejpoužívanější koření světové kuchyně, které se rozšířilo z Asie. Oddenky rostliny zázvoru lékařského se používají v čerstvém stavu nebo se suší a rozemelou. Pěstuje se v Číně, Indii, Nigérii, Indonésii a v karibských oblastech. Jeho využití je široké, od slaných až po sladké pokrmy a nápoje. Zázvor dokáže uklidnit podrážděný žaludek, má stimulující účinky a je silně antivirový. Při nachlazení a virózách byste ho měli mít vždy po ruce. Pro silnější účinky ho kombinujte například s citrusy a medem.

Víte, jak správně uvařit zázvorový čaj? 

Video se připravuje ...

2. Kardamom

Vyzkoušejte: Medové mléko s kardamomem

Medové mléko s kardamomem Medové mléko s kardamomem • Autor: iStock

Toto koření pochází ze semen tobolkovitých plodů mohutné byliny kardamovníku obecného. Roste ve vlhkém a horkém prostředí tropických pralesů, např. v Guatemale, Tanzanii, na Madagaskaru, v Indii či Vietnamu. Obsahuje esenciální oleje a povzbudivé látky stimulující krevní oběh. Hojně se používá v asijské kuchyni k dochucení pokrmů. V Evropě se kardamom přidává do pečiva a dezertů. Je oblíbeným kořením v likérech, čajích a povzbuzujících nápojích.

3. Kurkuma

Vyzkoušejte: Golden milk neboli Turmeric latte

Golden milk neboli zlaté mléko Golden milk neboli zlaté mléko • Autor: iStock

Indický šafrán, jak se také kurkumě říká, pochází z oddenků kurkumovníku dlouhého. Pěstuje se převážně v Indii, Peru, Číně, na Srí Lance, v Indonésii nebo na Jamajce. Má široké použití v gastronomii. Z asijských kuchyní se kurkuma rozšířila po celém světě a je součástí kořenicích směsí, např. kari. Kurkuma má výrazné protizánětlivé účinky, prospívá srdci, mozku, podporuje trávení, je silným antioxidantem. Kromě jídel se kurkuma používá do nápojů, které podporují imunitní systém. Pro zdraví si z ní připravte např. zlaté mléko, čaj nebo latte.

4. Skořice

Vyzkoušejte: Tradiční vánoční punč

Vánoční punč s kořením a pomerančem Vánoční punč s kořením a pomerančem • Autor: iStock

Kůra tropických stromů skořicovníků se využívá jako vonné koření v celosvětové gastronomii. Pěstuje se především v jihovýchodní Asii. Velkými producenty jsou Indonésie, Cejlon i státy Jižní Ameriky, např. Brazílie. Aromatická skořice má antibakteriální a povzbuzující zahřívací účinky. Pozitivně působí na krevní tlak, podporuje zažívání, používá se proti nachlazení a respiračním nemocem. Skořicí se dochucují nejen sladká jídla a likéry. Nápoje s obsahem skořice zahřejí a její aroma působí pozitivně na psychiku. Přidejte si skořicovou kůru do horkého svařeného vína, anebo si ji rozemletou přisypte do kakaa či kávy.

5. Hřebíček

Vyzkoušejte: Svařák

Video se připravuje ...

Exotické Molucké ostrovy jsou původní domovinou stromu hřebíčkovce vonného, který se rozšířil do dalších tropických a subtropických oblastí Indie, na Zanzibar, Madagaskar, Jávu, do Indonésie, Číny nebo Vietnamu. Na hřebíčkových plantážích se sklízejí nerozvitá poupata, která se dále zpracovávají a suší. V gastronomii se hřebíček používá samostatně nebo jako součást kořenicích kari směsí. Asijská kuchyně se bez tohoto koření neobejde. Aromatický hřebíček se u nás využívá především do sladkých jídel a dezertů. Hřebíčkové aroma patří mezi základní přísady při výrobě destilátů a likérů. A hřebíček by rozhodně neměl chybět při přípravě horkých nápojů, protože zažene nachlazení, bolesti v krku, bolesti kloubů, svalů i zubů, uklidní zažívací potíže a uvolní vaši mysl. 

6. Badyán

Vyzkoušejte: Hruškové zimní pohlazení

Hruškové zimní pohlazení Hruškové zimní pohlazení • Autor: F.O.O.D.

Jeho název pochází pravděpodobně z arabštiny. Stálezelený strom, ze kterého se toto koření používá, má název badyáník pravý. Pochází z Číny, pěstuje se také v Japonsku, na Filipínách nebo ve Vietnamu. Jako koření se používají hvězdicovitá plodenství mající sladkou anýzovou chuť a aroma. Badyán se často používá na přípravu digestivů, do pečiva, kompotů, sladkých pokrmů a do kořenicích směsí. V lékařství se využívá na zklidnění žaludečních a střevních potíží, působí proti křečím. Je silně antivirový a zklidňující.

Autor: Veronika Moučková