5 základních chyb při přípravě sekané: Jaké to jsou a děláte je také?

20. března 2023 • 00:00

Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším pokrmům. Navíc se dá konzumovat teplá i studená. Ale i když máte možná pocit, že se na ní nedá nic zkazit, je tu pár drobných přehmatů, které dokážou proměnit vynikající sekanou na šišku vysušené hmoty bez chuti. Tohle je pět nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat. 

Sekaná, také známá jako mleté maso, je tradiční pokrm, který se skládá z mletého masa smíchaného s kořením, vajíčkem, strouhankou a někdy i zeleninou. Tento recept je populární po celém světě a má mnoho variant a regionálních variant.

Recept na nejlepší sekanou >>>

Video se připravuje ...

Použijete příliš libové maso

Nejčastější chybu děláme, když se snažíme připravit „zdravou“ sekanou z libového masa, jako je například mleté kuřecí nebo krůtí, případně vepřová kýta. Vzhledem k minimálnímu obsahu tuku pak takové maso během pečení rychle vysychá a výsledkem je rozpadající se hrubá masová drť. Proto sekanou vždy připravujte ze směsi mletých mas. Jakékoli kombinace hovězího, telecího, vepřového nebo jehněčího chutnají opravdu dobře. Pokud chcete použít jakékoli libové maso, smíchejte ho – asi ze třetiny – s tučnějším vepřovým. Právě tuk totiž udrží sekanou vlhkou a jemnou. Potřebnou vlhkost a chuť mletému masu můžete také dodat přísadami, jako jsou kečup, BBQ omáčka, worcesterská nebo sójová omáčka.

Zdravá sekaná není klíčem k úspěchu. Zdravá sekaná není klíčem k úspěchu. • Autor: iStock.com

Šetříte kořením

Pokud jde o koření, potřebuje ho sekaná stejně jako jiné maso. Každý z nás obvykle použije sůl a pepř, přesto je ale výsledek často téměř bez chuti. Problém je v tom, že při kořenění mletého masa nevidíme moc dobře, kolik jsme tam toho nasypali, a v obavě z toho, abychom to nepřehnali, radši kořeníme méně. Ochutnávat syrovou sekanou totiž není ten nejlepší nápad. Zapamatujte si ale, že mleté maso snese hodně. Se solí a pepřem proto rozhodně nešetřete. Zvažte však také přidání některé z vašich oblíbených sušených bylinek, jejich směsí nebo jiného koření.

Bez soli a pepře se neobejdete. Bez soli a pepře se neobejdete. • Autor: iStock.com

Přidáváte syrovou zeleninu

I když ji tam možná nedáváte, zelenina do sekané patří. Dodává jí lepší chuť a zajímavější texturu. Málokdo ale ví, že je nejlepší použít ji tepelně upravenou místo syrové. Ať už k masu přidáváte klasickou směs cibule, česneku, mrkve, celeru nebo jinou zeleninu, nejdřív ji předtím rychle osmahněte na oleji. Upečená sekaná pak bude jemnější a získá svěžejší barvy, ale zelenina také navíc masu dodá trochu víc potřebné vlhkosti.

Zeleninu podávejte podle vlastní úvahy. Zeleninu podávejte podle vlastní úvahy. • Autor: iStock.com

Nenamáčíte přidávané pečivo

Strouhanka nebo starší bílé pečivo jsou základní složkou sekané. Právě a především díky nim drží maso pohromadě. Pokud do něj ale přidáte vyschlé nakrájené rohlíky nebo nasypete suchou strouhanku, stane se to, že vám doslova „vycucne“" z mletého masa vlhkost. Proto pečivo vždy namočte v mléce a nechte ho pořádně napít. Do masa pak vpracujte hotovou kašovitou směs.

Pečivo namočte do mléka. Pečivo namočte do mléka. • Autor: iStock.com

Nenecháte sekanou odpočinout

Poslední častou chybou pak je, že porcujete sekanou, kterou jste právě vytáhli z trouby. Stejně jako ostatní druhy masa, i sekanou je totiž nejlepší nechat po upečení nějakou dobu odležet, než do ní zakrojíte. Stačí 5 až 10 minut. Šťáva uvnitř tak získá čas rovnoměrně se rozložit a vsáknout se do masa. Pokud ji krájíte příliš brzy, veškerá šťáva vyteče ven a vaše původně dokonalá sekaná bude zbytečně suchá.

Před krájením nechte sekanou odležet. Před krájením nechte sekanou odležet. • Autor: iStock

Autor: TR