3x moučník na víkend: Limetový cheesecake s mátou, mřížkový koláč s rebarborou a bezinkové dortíky
Na letní ovoce si sice musíme ještě chvíli počkat, nicméně už teď si můžete do moučníků zakomponovat to, co příroda právě nabízí. Využijte při sladkém pečení rebarboru, bezové květy nebo čerstvou mátu. Máme pro vás tři skvělé recepty (nejen) na víkend.
Co si upečete dobrého?
Mátu můžete využít i do nápojů, třeba jahodového mojita>>>
Limetový cheesecake
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 400 g hladké mouky + na vál
- 2 vejce
- špetku soli
Na náplň:
- 100 ml limetové šťávy
- 3 lžíce třtinového cukru
- hrst lístků čerstvé máty
- 350 g tučné zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- 7 plátků želatiny
Na ozdobení:
- plátky limety
- několik lístků čerstvé máty
Postup:
1. Nakrájené a lehce povolené máslo propracujte se zbytkem surovin na těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet přes noc v ledničce.
2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučněném vále na plát o něco větší než je forma na pečení, vyložte jím pečící formu, dno propíchejte vidličkou a odložte ho na chvíli do ledničky. Pak dejte formu s těstem do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
3. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Limetovou šťávu smíchejte s cukrem a mátovými lístky a vše společně promixujte v mixéru. Nabobtnalou želatinu vyždímejte, vložte do teplé (ne vařící) šlehačky a míchejte, dokud se nerozpustí. Pak vmíchejte zakysanou smetanu pokojové teploty a nakonec přidejte limetovou směs.
4. Náplň nalijte na upečený vychladlý korpus, povrch uhlaďte a cheesecake nechte dobře vychladit. Před podáváním ho ozdobte limetovými plátky a lístky čerstvé máty.
Mřížkový rebarborový koláč
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 150 g másla
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 70 g cukru
Na náplň:
- 500 g rebarbory
- 1 skořicový cukr
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce moučkového cukru
Kromě toho:
- hladká mouka na vál
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte ji do rendlíku, přidejte skořicový cukr, 3 lžíce vody a za stálého míchání zahřívejte, dokud se voda neodpaří a rebarbora mírně nezkaramelizuje. Směs nechte vychladnout.
2. Mezitím připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, přidejte citronovou kůru, cukr a promíchejte. Přidejte vejce, žloutek a nakrájené změklé máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Odeberte z něho třetinu, zbylou větší část rozválejte na pomoučněném vále na kulatý plát, přeneste ho do formy vyložené pečicím papírem a vytvarujte okraje.
3. Tvaroh prošlehejte s moučkovým cukrem a vejcem a rozetřete ho na těsto. Navrch přidejte připravenou rebarboru. Zbylé těsto vyválejte na plát, nakrájejte na proužky a vytvořte z nich na koláči mřížku. Koláč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte ho vychladnout a před podáváním ho pocukrujte.
Bezinkové dortíky
Co budete potřebovat:
- 1 bio limetu
- 80 g změklého másla
- 70 g krupicového cukru
- špetku soli
- 1 vejce
- 50 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 vrchovatou lžíci bílého jogurtu
- 2 lžíce bezinkového sirupu
Na polevu a dokončení:
- 3 lžíce bezinkoveho sirupu
- 100 g moučkového cukru
- 1–2 čerstvé bezinkové květy
Postup:
1.Troubu předehřejte na 175 °C. Formu na mini muffiny vyložte papírovými košíčky. Limetu omyjte, kůru nastrouhejte a vymačkejte šťávu, kterou si schovejte na polevu.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, špetkou soli a lžičkou limetové kůry na hladký krém. Přidejte vejce a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva a krátce promíchejte. Nakonec vmíchejte jogurt a bezinkový sirup.
3. Těsto naplňte (nejlépe pomocí cukrářského sáčku) do formy na mini muffiny, dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 12 minut dozlatova. Upečené dortíky hned po pečení několikrát propíchněte párátkem, potřete bezinkovým sirupem a nechte vychladnout.
4. Mezitím z moučkového cukru a 2 lžic limetové šťávy umíchejte hladkou polevu. Lžičkou ji naneste na vychladlé dortíky a než poleva zaschne, ozdobte je bezovými květy.
Zkusili jste někdy z rebarbory udělat sirup?>>>