3x dezert na víkend: Oslaďte si konec prázdnin nadýchanou bublaninou, koláčem s hruškami nebo panna cottou
Pořádný víkend se neobejde bez dobrého moučníku nebo dezertu. A ten poslední prázdninový obzvlášť. Udělejte sobě i dětem radost šťavnatým koláčem s hruškami, rychlou bublaninou se švestkami nebo nepečeným dezertem ve skleničce ozdobeným voňavými jablky.
Čím si víkend osladíte?
Panna cotta je velmi jednoduchá na přípravu>>>
Hruškový koláč s tvarohem
Co budete potřebovat:
- 200 g jemně mleté špaldové mouky
- 50 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek
Na náplň:
- 1 vejce + 1 bílek
- 50 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 měkký tvaroh
- 2–3 hrušky
Na drobenku:
- 1 lžíci měkkého másla
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 lžíci špaldové polohrubé mouky
- špetku mleté skořice
- 1 vrchovatou lžíci vlašských ořechů
Postup:
1. Špaldovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Prsty vytvořte drobenku, přidejte žloutek a podle potřeby pár lžic studené vody. Rychle vypracujte hladké těsto, které zabalte do mikrotenové fólie a nechte asi 30 minut odležet v lednici.
2. Odleželým těstem vyložte kulatou koláčovou formu. Nemusíte ho vyvalovat na plát. Stačí, když ho pečlivě vtlačíte do formy. Okraje začistěte a těsto propíchejte vidličkou. Dejte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.
3. Mezitím v míse rozšlehejte celé vejce s bílkem, přidejte cukr, skořici a tvaroh. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Z másla, cukru, mouky a skořice vytvořte prsty drobenku a nakonec do ní přidejte nahrubo nasekané ořechy.
4. Na předpečený korpus nalijte tvarohovou náplň a naskládejte na ni plátky hrušek. Koláč posypte drobenkou, vraťte zpět do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.
Jablečná panna cotta
Co budete potřebovat:
- 3 plátky želatiny
- 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 50 g krupicového cukru
- 2 jablka
- 2 lžíce másla
- špetku mleté skořice
- špetku mleté vanilky
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
Postup:
1. Plátky želatiny namočte do několika lžic studené vody a nechte nabobtnat.
2. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte krupicový cukr a zahřejte těsně pod bod varu. Pro lepší chuť můžete přidat i špetku mleté skořice a vanilky.
3. Hrnec se smetanovou směsí odstavte z plotny. Namočenou želatinu vyždímejte, přidejte ji do horké smetanové směsi a pečlivě rozmíchejte, aby ve směsi nezůstaly hrudky. Směs nalijte do skleniček, nechte vychladnout a pak ji alespoň na 3 hodiny přesuňte do ledničky.
4. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky, klidně i se slupkou. V kastrůlku rozehřejte máslo a jablka na něm ze všech stran opečte, až lehce změknou. Přidejte javorový sirup nebo med, trochu mleté skořice a vanilky a v případě potřeby i trochu vody a krátce prohřejte.
5. Panna cottu ozdobte jablky a podávejte.
Švestková bublanina
Co budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 lžičku strouhané citronové kůry
- 300–400 g švestek
- tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně přilévejte olej a mléko a stále šlehejte, aby se vše dobře promíchalo.
2. V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a citronovou kůru. Sypké ingredience postupně vmíchejte do tekuté směsi, až vznikne hladké těsto.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru asi 25 cm a poskládejte na něj omyté a rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru. Můžete je mírně zatlačit do těsta.
4. Bublaninu dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu těsta nebude po vytažení čistá. Před podáváním bublaninu pocukrujte.
Bublaninu, která vydrží dlouho vláčná, si můžete upéct i podle videa>>>