3x dezert na víkend: Oslaďte si konec prázdnin nadýchanou bublaninou, koláčem s hruškami nebo panna cottou

30. srpna 2024 • 04:53

Pořádný víkend se neobejde bez dobrého moučníku nebo dezertu. A ten poslední prázdninový obzvlášť. Udělejte sobě i dětem radost šťavnatým koláčem s hruškami, rychlou bublaninou se švestkami nebo nepečeným dezertem ve skleničce ozdobeným voňavými jablky.

Čím si víkend osladíte?

Hruškový koláč s tvarohem

Panna cotta s jablky

Švestková bublanina

Panna cotta je velmi jednoduchá na přípravu>>>

Hruškový koláč s tvarohem

Co budete potřebovat:

  • 200 g jemně mleté špaldové mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 1 vejce + 1 bílek
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 měkký tvaroh
  • 2–3 hrušky

Na drobenku:

  • 1 lžíci měkkého másla
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 lžíci špaldové polohrubé mouky
  • špetku mleté skořice
  • 1 vrchovatou lžíci vlašských ořechů

Hruškový koláč s tvarohem Hruškový koláč s tvarohem • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Špaldovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a přidejte na kostky nakrájené studené máslo. Prsty vytvořte drobenku, přidejte žloutek a podle potřeby pár lžic studené vody. Rychle vypracujte hladké těsto, které zabalte do mikrotenové fólie a nechte asi 30 minut odležet v lednici.

2. Odleželým těstem vyložte kulatou koláčovou formu. Nemusíte ho vyvalovat na plát. Stačí, když ho pečlivě vtlačíte do formy. Okraje začistěte a těsto propíchejte vidličkou. Dejte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut.

3. Mezitím v míse rozšlehejte celé vejce s bílkem, přidejte cukr, skořici a tvaroh. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Z másla, cukru, mouky a skořice vytvořte prsty drobenku a nakonec do ní přidejte nahrubo nasekané ořechy.

4. Na předpečený korpus nalijte tvarohovou náplň a naskládejte na ni plátky hrušek. Koláč posypte drobenkou, vraťte zpět do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

Jablečná panna cotta

Co budete potřebovat:

  • 3 plátky želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 jablka
  • 2 lžíce másla
  • špetku mleté skořice
  • špetku mleté vanilky
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu

Panna cotta s jablky Panna cotta s jablky • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Plátky želatiny namočte do několika lžic studené vody a nechte nabobtnat.

2. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte krupicový cukr a zahřejte těsně pod bod varu. Pro lepší chuť můžete přidat i špetku mleté skořice a vanilky.

3. Hrnec se smetanovou směsí odstavte z plotny. Namočenou želatinu vyždímejte, přidejte ji do horké smetanové směsi a pečlivě rozmíchejte, aby ve směsi nezůstaly hrudky. Směs nalijte do skleniček, nechte vychladnout a pak ji alespoň na 3 hodiny přesuňte do ledničky.

4. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky, klidně i se slupkou. V kastrůlku rozehřejte máslo a jablka na něm ze všech stran opečte, až lehce změknou. Přidejte javorový sirup nebo med, trochu mleté skořice a vanilky a v případě potřeby i trochu vody a krátce prohřejte.

5. Panna cottu ozdobte jablky a podávejte.

Švestková bublanina

Co budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • 300–400 g švestek
  • tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Švestková bublanina Švestková bublanina • Autor: iStock

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně přilévejte olej a mléko a stále šlehejte, aby se vše dobře promíchalo.

2. V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a citronovou kůru. Sypké ingredience postupně vmíchejte do tekuté směsi, až vznikne hladké těsto.

3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru asi 25 cm a poskládejte na něj omyté a rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru. Můžete  je mírně zatlačit do těsta.

4.  Bublaninu dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–35 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu těsta nebude po vytažení čistá. Před podáváním bublaninu pocukrujte.

Bublaninu, která vydrží dlouho vláčná, si můžete upéct i podle videa>>>

Autor: Anna Kopečková