Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi

19. května 2017 • 10:23

Smažený sýr neboli smažák si čas od času dopřeje většina z nás. Co může být lepšího než obalovaný sýr, který se po rozříznutí roztéká a v kombinaci s tatarkou tvoří neodolatelnou dvojici? Naučte se 4 triky, aby se vám neroztekl ještě na pánvi!

Kupujte tučnější sýr

Základem dobrého smažáku je bezesporu kvalitní sýr. Vybírejte ten, který má minimálně 30 % tuku - tučnější sýry mají krémovou chuť a snadněji se smaží, stačí je jen správně obalit. Perfektně chutnají i plísňově sýry, například hermelín, jehož chuť vyladíte sladkými brusinkami. 

Smažený sýr musí být dozlatova osmažený.Smažený sýr musí být dozlatova osmažený. • Autor: iStock

Před smažením dejte na 10 minut do mrazáku

Aby se sýr neroztekl hned na pánvi, dopřejte mu 10 minut před obalováním a následným smažením v mrazáku. Bude se vám s ním lépe pracovat!

Aby smažák nevytekl, obalte ho dvakrát!Aby smažák nevytekl, obalte ho dvakrát! • Autor: iStock

Sýr obalujte dvakrát

Mouka, vajíčko a strouhanka - to jsou tři nepostradatelné ingredience. Sýr vezměte do rukou a proces opakujte, aby se obalil minimálně dvakrát. Uvidíte, že se vám na pánvi nerozteče. 

Stejně jako nakládaný hermelín, i ten smažený chutná skvěle s brusinkami.Stejně jako nakládaný hermelín, i ten smažený chutná skvěle s brusinkami. • Autor: iStock

Osmažte zprudka

Prvně rozpalte pánev s olejem a až v momentě, kdy se začnou tvořit bublinky, nastává ten správný čas přidat sýr. Smažte z každé strany přibližně minutu, dokud nezezlátne. Hotový smažák nechte okapat na ubrousku a podávejte s tatarkou.

Stejně jako nakládaný hermelín, i ten smažený chutná skvěle s brusinkami.Stejně jako nakládaný hermelín, i ten smažený chutná skvěle s brusinkami. • Autor: iStock

Autor: Redakce