Jak využít rajčata na maximum? Zkombinujte je s tímto ovocem a budou mnohem zdravější!

21. srpna 2024 • 14:02

Když přemýšlíte o avokádu a rajčatech, možná si představíte klasické guacamole nebo avokádový toast s plátky šťavnatých rajčat. Toto spojení je však mnohem víc než jen lahodná kombinace chutí. Dietologové doporučují, abyste si tyto dvě ingredience dopřávali společně hlavně kvůli úžasným zdravotním benefitům, které byste konzumací jen jedné z nich nezískali. 

Krémové avokádo a šťavnatá rajčata tvoří dokonalou kombinaci, a to nejen pokud jde o chuť. Když tyto dvě potraviny konzumujete společně, můžete totiž těžit z jejich synergického účinku. To znamená, že jejich kombinace má mnohem větší zdravotní benefity, než kdybyste avokádo a rajčata jedli odděleně. 

Jak kombinace rajčat a avokáda funguje?

Podle odborníků na výživu, jako je Kristen Carli, zakladatelka Camelback Nutrition & Wellness v Arizoně, tuky obsažené v avokádu napomáhají tělu lépe vstřebávat lykopen, silný antioxidant nacházející se v rajčatech. Lykopen je spojen s řadou pozitivních účinků na zdraví, včetně zlepšení krevního tlaku, podpory kardiovaskulárního zdraví, snižování cholesterolu a dokonce i boje proti některým druhům rakoviny.

Z avokáda a rajčat si můžete udělat skvělé guacamole>>>

Ještě víc vitaminů!

Rajčata obsahují kromě lykopenu i provitamin A, což je prekurzor vitaminu A, který je klíčový pro správnou funkci imunitního systému a zdravý zrak. Když tento provitamin spárujete se zdravými tuky, jako jsou ty, které najdete v avokádu, vaše tělo je schopno lépe přeměnit provitamin A na aktivní vitamin A, protože ten je rozpustný v tucích. Avokádo tedy slouží jako dokonalý „nosič“ těchto prospěšných látek.

Salát s avokádem, rajčaty, olivami a mozzarellou Salát s avokádem, rajčaty, olivami a mozzarellou • Autor: iStock

Avokádo samotné je také nabité výživnými látkami. Je plné vlákniny, která podporuje zdravé trávení, a má antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Toto ovoce je tedy nejen chutné, ale i velmi zdravé. O to víc, když ho zkombinujete s rajčaty.

Jak si dopřát tuto zdravou kombinaci?

Existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat avokádo a rajčata společně a získat tak maximum z jejich zdravotních přínosů. Přinášíme vám dva jednoduché a chutné recepty, které si můžete vyzkoušet:

Salát s avokádem, rajčaty a quinoou

Salát s avokádem, rajčaty a quinoou Salát s avokádem, rajčaty a quinoou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek quinoy
  • 2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 avokádo nakrájené na kostičky
  • 2 rajčata nakrájená na klínky
  • 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
  • 1 střední okurku nakrájenou na plátky
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky (bazalka, kopr apod.) na posypání

Postup:

1. Quinou propláchněte studenou vodou, nasypte ji do hrnce, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud není quinoa měkká a voda se nevsákne.

2. Uvařenou quinou nasypte do mísy a nechte vychladnout. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a avokádo, citronovou šťávu a olivový olej, osolte, opepřete a promíchejte.

3. Salát můžete podávat hned, nebo ho nechte odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Toasty s avokádem a pečenými rajčaty

Toasty s avokádem a pečenými rajčaty Toasty s avokádem a pečenými rajčaty • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g cherry rajčátek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 avokáda
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • šťávu z jedné limetky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 plátky kváskového chleba
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Rajčátka rozkrojte na půlky a promíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, celými stroužky česneku, solí a pepřem. Směs rozložte na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20-25 minut, dokud nejsou rajčátka měkká a opečená.

2. Avokáda rozkrojte, odstraňte pecku, dužninu vydlabejte lžící a v misce ji rozmělněte vidličkou. Přidejte strouhaný parmazán, citronovou šťávu a zbylý olivový olej, osolte, opepřete a dobře promíchejte. 

3. Plátky kváskového chleba opečte na suché pánvi nebo v toastovači dozlatova. Rozdělte na ně avokádovou směs, přidejte pečená rajčátka a ihned podávejte. 

Víte, jak poznáte zralé avokádo?>>>

Autor: Jana Dvořáková