Zpestřete si to doma i na talíři: Neotřelý recept na delikátní večeři

video
13. října 2021 • 00:00

Dobré jídlo utužuje vztahy. Toužíte uvařit něco opravdu výjimečného? Nechte se inspirovat kreativitou šéfkuchaře Daniela Holána, který se nebojí šikovných zlepšováků. Připravil pro vás neotřelé a neokoukané gastronomické zážitky.

Pořád vymýšlet nové recepty dá občas zabrat. Není nic špatného na koprovce nebo guláši, ale co když chcete něco extra? Něco, čím ostatním u stolu nadchnete a vysloužíte si obdiv? Šéfkuchař Daniel Holán pro vás sestavil přesně takové menu, se kterým zazáříte. My jsme pro vás vybrali "večeři", ale tento pokrm poslouží jako vydatná snídaně, lehčí oběd a samozřejmě jako delikátní večeře.

Kompletní menu najdete zde >>>

Babka bulky pizza & pesto  

Co budete potřebovat na 4 porce?

• 240 ml mléka

• 500 g hladké mouky

• 10 g sušeného droždí

• 30 g cukru

• 2 čajové lžičky soli
•1 vejce • 1 žloutek

• 100 g zeleného pesta (přeceďte pro odstranění části oleje)

• 100 g nastrouhané mozzarelly

• 100 g červeného pesta (přeceďte)

• mletý pepř černý

• 50 g másla (při pokojové teplotě)

Postup:

1. Zahřejte v hrnci mléko. K robotu připevněte mísu a nasaďte hnětací hák. Dejte dovnitř mouku, droždí, sůl, cukr a umístěte kryt proti rozstřiku. Začněte míchat na 1. rychlost, zhruba 20 vteřin, než se vše spojí. Pokračujte na 1. rychlosti, během míchání postupně přidávejte teplé mléko. Přidejte vejce, žloutek a míchejte 2 minuty. Přidávejte máslo a míchejte 6–8 minut. Vyndejte z robota mísu, kterou zakryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout v teple 1 hodinu. Těsto přeneste na moukou vysypaný povrch, zploštěte ho a pak ho rozdělte na 12 dílků. Z každého dílku udělejte kuličku.

2. 12 kuliček vyválejte na 12 obdélníků. Rozřízněte napůl, potřete pestem (6 ks zeleným pestem a 6 ks červeným pestem), posypte mozzarellou a černým pepřem, nechte si 0,5 cm od každého okraje. Zabalte obdélníky přes delší stranu, zamáčkněte všechny spáry. Podélně nakrojte těsto ostrým nožem. Nechte vrch těsta spojený. Zapleťte rozkrojené těsto, držte stranu s náplní směrem vzhůru.

3. Natáhněte pletenec na délku 25 cm. Spojte oba konce tak, aby se uprostřed vytvořila mezera. Jeden konec prostrčte mezerou a spojte s druhým koncem na spodku mezery. Umístěte na plech, volně přikryjte namazanou potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu.

4. Předehřejte troubu na 190 °C. Odstraňte potravinářskou fólii a bulky potřete vejcem. Pečte dozlatova 12–15 minut. Podávejte teplé.

video

Autor: TR