Znáte okonomiyaki? Tuhle skvělou japonskou omeletu připravíte, i když nemáte doma skoro nic

20. března 2025 • 04:54

Pokud milujete jednoduchá, ale přitom neuvěřitelně chutná jídla, japonská omeleta okonomiyaki vás nadchne. Je nadýchaná, křupavá, plná lahodných chutí a připravíte ji z běžně dostupných surovin. Navíc si ji můžete přizpůsobit podle svých chutí – a přesně to z ní dělá dokonalé jídlo pro každého!

Co je okonomiyaki?

Okonomiyaki je něco mezi omeletou a palačinkou, ale s japonským twistem. Název pochází ze slov „okonomi“ (jak se vám líbí) a „yaki“ (grilovaný, smažený), což znamená, že si můžete ingredience přizpůsobit podle chuti. Základem je jednoduché těsto z mouky, vajec, zelí a dashi vývaru (lze ho nahradit vodou). Další přísady už jsou variabilní. Nejčastěji to bývá vepřové maso nebo slanina, krevety či jiné mořské plody. Co by ale nemělo chybět, jsou omáčky na závěrečné dochucení, tedy okonomiyaki omáčka, kterou si snadno umícháte doma, a ochucená majonéza. 

Víte, jak se dělá další japonská specialita – sushi? 

Video se připravuje ...

Jak chutná?

Představte si kombinaci jemného, vláčného těsta, které je proložené křupavými kousky zelí a doplněné bohatými chutěmi omáček a mořských řas. Každé sousto je perfektně vyvážené – sladké, slané, umami. A konzistence? Křupavá na povrchu, ale uvnitř krásně měkká a šťavnatá.

Dvě základní verze

Toto klasické japonské pouliční jídlo najdete na trzích, festivalech a ve speciálních restauracích okonomiyaki, kde se připravuje na velkých plotýnkách uprostřed stolu. Je to také oblíbené jídlo, které si japonské rodiny dělají doma a obvykle si recept upraví tak, aby vyhovoval jejich vlastní chuti nebo aby spotřebovaly suroviny, které mají právě k dispozici.

I když se dá při přípravě okonomiyaki různě experimentovat, existují dvě základní verze. Hirošimská je hutnější a trochu složitější na přípravu, protože se jednotlivé vrstvy skládají postupně na sebe a pečou v rozpálené troubě. Ósacká verze je jednodušší a snadno si ji připravíte doma. Všechny ingredience stačí smíchat dohromady a usmažit na pánvi jako omeletu.  

Základní recept na okonomiyaki

Japonská omeleta okonomiyaki Japonská omeleta okonomiyaki • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 50 ml dashi vývaru (nebo vody či mléka)
  • 200 g jemně nakrájeného bílého zelí
  • 2 jarní cibulky (nakrájené najemno)
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • olej na smažení

Na dokončení:

  • okonomiyaki omáčka (1,5 lžíce kečupu, 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžičku worcesterské omáčky, 2 lžičky medu)
  • ochucená japonská majonéza (2 lžíce majonézy s troškou rýžového octa a špetkou cukru) 

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce, mouku a vývar dashi nebo vodu. Přidejte jemně nakrájené zelí, jednu nakrájenou cibulku a sójovou omáčku a dobře promíchejte. Pokud je těsto moc řídké, přidejte ještě trochu mouky, pokud je naopak husté, zřeďte ho trochou vody.

2. V pánvi rozehřejte asi půl lžíce oleje, rozetřete do ní polovinu těsta, pánev zakryjte pokličkou a pečte asi 5 minut. Pak placku opatrně otočte a opékejte dalších 5 minut i z druhé strany. Stejným způsobem připravte ze zbylého těsta i druhou placku. 

3. Hotové placky dejte na talíře, potřete je okonomiyaki omáčkou umíchanou z uvedených přísad a pocákejte je cikcak ochucenou majonézou (jde to dobře pomocí igelitového sáčku, kterému ustřihnete malý růžek). Nakonec je posypte zbylou nakrájenou cibulkou. 

V japonských restauracích se okonomiyaki připravuje na velkých plotýnkách. V japonských restauracích se okonomiyaki připravuje na velkých plotýnkách. • Autor: iStock

Jak omeletu vylepšit

Omeletu můžete ještě vylepšit například plátky slaniny, krevetami a sýrem (ideální je čedar). Rozprostřete je na těsto v pánvi, lehce přitlačte a opečte je spolu s omeletou. Kousky masa, krevety nebo nakrájenou slaninu či další zeleninu (např. mrkev, pórek...) můžete také vmíchat přímo do těsta. A chcete-li mít hotovou omeletu ještě lepší, posypte ji kousky řasy nori a vločkami sušeného tuňáka (bonito flakes), které seženete v prodejnách s asijskými potravinami.

Okonomiyaki tak trochu připomíná i české bramboráky:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková