Ochutnejte japonský street food: Okonomiyaki si připravíte snadno i doma
Japonská pizza nebo japonské palačinky. Tak se říká tradičnímu japonskému pokrmu zvanému Okonomiyaki, což v překladu znamená „opečené vše, co máte rádi“. Recept na tuhle dobrotu je velice jednoduchý, čarovat s ním přitom můžete podle vlastních chutí a ingrediencí, které máte právě doma.
Japonská placka okonomiyaki má základ v jednoduchém těstě, do kterého se nejčastěji přidává zelí. Má nespočet různých variací. Existují ale dva základní druhy pojmenované podle měst, kde se nejčastěji připravují: Ósaka a Hirošima. V každém městě je připravují trošku jinak.
Japonské palačinky se podobají našim bramborákům:
Okonomiyaki podle vlastní chuti
V Ósace se placka zdobí většinou sušeným tuňákem, drcenými mořskými řasami, japonskou majonézou a speciální okonomiyaki omáčkou. V Hirošimě pak můžete ochutnat placky připravené tak, že se jednotlivé ingredience opékají zvlášť a pak se skládají na sebe. Součástí jsou často i ogrilované nudle. Vše se zdobí jarní cibulkou a opět okonomiyaki omáčkou. Faktem je, že pár základních surovin je sice na okonomiyaki potřeba, to, co ale přidáte navíc, je už jen a jen na vás.
Kde se okonomiyaki vzalo?
Kořeny tohoto pokrmu sahají v Japonsku až do období 17. století. Tehdy šlo o placku podávanou v buddhistických chrámech během speciálního ceremoniálu. Po druhé světové válce a porážce Japonska vláda stanovila měsíční dávky jídla. A protože rýže nebylo dostatek, začala se nahrazovat moukou. V jídelníčku se objevovalo i zelí, vzhledem k tomu, že bylo levné. A právě díky tomu vzniklo jídlo později nazvané okonomiyaki. V japonských restauracích se okonomyiaki připravuje na speciálním kuchyňském ocelovém plátu teppan, při jeho přípravě si ale doma vystačíte s běžným kuchyňským náčiním.
Základní recept na okonomiyaki
Ingredience:
Na omáčku okonomiyaki:
- 1 a 1/2 lžíce rajčatového kečupu
- 1/2 lžíce worchesterské omáčky
- 2 lžičky medu
- 1 lžička tmavé sójové omáčky
Na placičky:
- 3 větší vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky tmavé sójové omáčky
- 1/2 lžičky praženého sezamového oleje
- 2 velké jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- 275 g nastrouhaného bílého zelí
- slunečnicový olej
Postup:
1. Na omáčku okonomiyaki smícháme v malé misce dohromady rajčatový kečup, worchesterskou omáčku, med a sójovou omáčku. Dáme stranou.
2. Vejce, mouku, sůl, sójovou omáčku a pražený sezamový olej smícháme dohromady v hladké těsto.
3. Jemně vmícháme jarní cibulky a zelí, dokud se všechno nespojí dohromady.
4. Rozehřejeme dostatek oleje a lžící na pánvi vytvarujeme placky. Smažíme po obou stranách, dokud nezezlátnou. Placky přesuneme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
5. Placky podáváme pokapané omáčkou okonomiyaki.
Okonomiyaki jsou japonské palačinky. Umíte připravit ty klasické, české?