Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Když dnes mluvíme o rostlinné kuchyni, málokdo si vzpomene na ženu, která ji provozovala už téměř před stoletím. Fania Lewando vařila bez masa, ale s láskou k tradici. A její kuchařka z roku 1938 je dnes malým zázrakem na pomezí retra, židovské kultury a kuchařského umění. Zelňačka s houbami, květákový řízek nebo koláč z pecí, které už neexistují – i tyto recepty najdete ve vydání, které poprvé vychází v češtině.
Autorkou Židovské vegetariánské kuchařky je Fania Lewando, která byla skutečnou průkopnicí vegetariánské stravy a která svou vášeň pro rostlinnou kuchyni spojila s židovskou tradicí. Ve Vilniusu, kde žila, otevřela vůbec první vegetariánskou židovskou restauraci na starém kontinentě, která se stala oblíbeným místem návštěv mnoha významných osobností, včetně slavného malíře Marca Chagalla.
Typickým židovským pokrmem, ovšem nikoli vegetariánským, je šoulet:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Lewando byla nejen šéfkuchařkou, ale i vášnivou obhájkyní vegetariánství jako zdravého způsobu stravování. A proslavila se jako autorka Vegetarische Küche (1938), první vegetariánské kuchařky napsané v jidiš. Její kniha, která obsahuje recepty na širokou škálu vegetariánských pokrmů, se stala důležitým dokumentem nejen o vegetariánské kuchyni, ale i o židovské kultuře a gastronomii.
Osud Fanii Lewando byl však tragický. Zmizela během druhé světové války neznámo kde, když se se svým manželem snažila uniknout před německým vojskem. Na její knihu a její práci se zapomnělo až do roku 1995, kdy byl v londýnském antikvariátu náhodou objeven jeden výtisk její kuchařky a posléze přeložen do angličtiny, litevštiny, polštiny a nyní, po více než 80 letech od prvního vydání, i do češtiny. I čeští milovníci zajímavé a zdravé kuchyně se tak mohou seznámit s jejími inovativními recepty a přístupem k vegetariánské kuchyni. Fania Lewando tedy nejenže otevřela dveře vegetariánské stravy pro širokou veřejnost, ale její odkaz, který přežil válku a ztrátu, dnes opět ožívá a pokračuje v inspiraci nových generací.
Stručně a mnohdy i od oka
Kniha Fanii Lewando patří k těm kuchařkám, které počítají s tím, že hospodyně denně peče a vaří a má míry tzv. v oku. Nezachází tedy do takových detailů, jak jsme dnes zvyklí – když se něco peče, pak v „peci na chléb“, případně u „místního pekaře“, tedy v peci obecní, společné. Autorka neuvádí přesnou teplotu ani dobu pečení. Vodu či mléko na zadělání těsta přilévá podle toho, jakou mouku má k dispozici, podle teploty kuchyně, kde se právě vaří, atd. Její recepty jsou tedy velmi stručné, představují často osnovu, kterou se můžeme řídit při vytváření vlastního pokrmu. Podobně je tomu v českém prostředí u známé Domácí kuchařky Magdalény Dobromily Rettigové, která vyšla o sedmdesát let dříve. Vegetariánská židovská kuchařka je tedy určená spíše pro zkušenější kuchaře a kuchařky nebo pro ty, kteří se nebojí experimentovat a řídit se vlastní kulinářskou intuicí.
Máte chuť si některý recept z kuchařky zkusit? Pár jsme jich pro vás vybrali:
Zelňačka s houbami (polský kapuśniak)
Co budete potřebovat:
- 1 celer
- 2 mrkve
- 750 g kysaného zelí
- 30 g sušených hub (hřibů)
- 1 velkou cibuli
- 1 lžíci hladké mouky
- 80 g másla
- sůl
- smetanu na ozdobení
Postup:
1. Celer a mrkve nastrouháme nahrubo a dáme do hrnce. Přidáme kysané zelí a nakrájené sušené houby, vše zalijeme dvěma litry vody a necháme hodinu vařit.
2. Mezitím na másle orestujeme nastrouhanou cibuli se lžící mouky. Vzniklou cibulovou jíšku přidáme do polévky, osolíme a znovu necháme projít varem.
3. Při servírování každý talíř ozdobíme lžící sladké smetany.
TIP: Polévku můžeme také jíst s bramborovou kaší.
Vídeňský řízek z květáku
Co budete potřebovat:
- 1 uvařený květák
- 1 vejce
- 1 lžičku strouhanky
- sůl
- 50 g másla
Postup:
1. Uvařený květák nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu vejce, strouhanku a trochu soli a vše dobře prohněteme.
2. Na pánvi rozpustíme máslo a z připravené hmoty na něm usmažíme placky („řízky“) z obou stran dozlatova.
3. Květákové řízky podáváme s volským okem a s přílohou z pečených brambor a dušené mrkve.
TIP: Můžeme připravit malé řízečky nebo na pánvi osmažíme jeden velký řízek.
Jahodový koláč
Co budete potřebovat:
- 3 žloutky
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 4 lžíce cukru + další na oslazení jahod
- 150 g másla + další na vymazání formy
- hladkou mouku
- 4 lžíce smetany
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 kg jahod
Postup:
1. V míse utřeme žloutky, jedno celé vejce, 4 lžíce cukru a 150 g změklého másla. Přidáme mouku – množství podle toho, kolik směs pojme, 4 lžíce smetany a kypřicí prášek.
2. Z těsta vyválíme dva pláty. Dortovou formu vymažeme máslem, vložíme do ní jeden plát těsta, přidáme kilo jahod smíchaných s cukrem a zakryjeme je druhým plátem těsta.
3. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.
Rebarborový rosol (kysel)
Co budete potřebovat:
- 1 kg rebarbory
- 300 g cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 50 g bramborové moučky
Postup:
1. Do litru vody vložíme nakrájenou rebarboru a necháme projít varem. Poté rebarboru dvakrát propasírujeme přes cedník.
2. K rebarboře přidáme oba druhy cukru a bramborovou moučku rozmíchanou v troše studené vody a za stálého míchání přivedeme k varu.
3. Následně přelijeme do skleněné misky a necháme vychladnout.
Máte rádi rebarboru? Uvařte si z ní i sirup:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: Fania Lewando: Židovská vegetariánská kuchařka (vydavatelství Garamond, Albatros Media, a.s.), Recepty.cz