Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Právě teď, když je jejich sezona, je dobré si jich užít co nejvíc. Meruňky jsou totiž nejen dobré, ale i nesmírně zdravé, a dokonce díky nim můžete omládnout! Jestli hledáte inspiraci, jak s meruňkovou úrodou chutně naložit nebo kde si ještě meruňky letos natrhat, zde je.
Meruňky, které mají překvapivě svůj původ v Číně, patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a kromě skvělé chuti nabízejí i řadu zdravotních výhod. Jsou bohaté na beta-karoten, vitaminy C, E, niacin, draslík a železo, čímž podporují imunitu, kvalitu pleti, vlasů i nehtů, pomáhají při únavě, anémii a stabilizují krevní tlak. Jejich konzumace prospívá také trávení, zdraví kostí, regeneraci plicních sliznic u kuřáků a zmírňuje příznaky astmatu či nachlazení. Díky omlazujícím a regeneračním účinkům jsou meruňky ceněné i v kosmetice – například jako maska na sluncem podrážděnou pokožku.
Nezapomeňte si v létě uvařit ovocné knedlíky. Jsou skvělé s jahodami i meruňkami:
Zdroj: Recepty.cz
Chcete jich víc? Jeďte na samosběr
Samosběry meruněk pořádá každoročně řada ovocných sadů po celé republice a je o ně velký zájem. Letos obzvlášť, protože část úrody na Moravě pomrzla, a meruněk je tak méně. Pěstitelé zpravidla zveřejňují termíny samosběrů na svých webových stránkách nebo sociálních sítích, proto je dobré sledovat aktuální informace, protože termíny se mohou měnit podle počasí, zralosti plodů i velkého zájmu. Část samosběrů již proběhla, část stále probíhá. Seznam míst, kde si ještě můžete meruňky nasbírat, najdete zde:
Dejte je do mrazáku
Máte-li víc meruněk a chcete zachovat jejich přirozenou chuť, je nejlepším řešením je zamrazit. Ovšem ne celé i s peckami. Nejdříve je omyjte, osušte, vypeckujte a buď ponechte celé půlky, nebo meruňky nakrájejte na kousky. Rozložte je na tác nebo menší plech a dejte do mrazáku. Teprve když ztuhnou, sesypte je do sáčků, dobře uzavřete a uložte do mrazáku. Díky tomu se vám v sáčcích nepřilepí k sobě.
Můžete je i usušit
Sušení meruněk není nic složitého, a když to uděláte doma, budete mít jistotu, že jsou zcela bez chemie. I v tomto případě je nutné meruňky překrojit na půlky a zbavit pecek. Na menší kousky je nekrájejte. Půlky sice vypadají velké, ale během sušení ztratí velké množství vody a hodně se scvrknou. Aby meruňky při sušení nezhnědly, ponořte je na pár minut do citronové vody a pak nechte volně oschnout, neomývejte je. Nejjednodušší je sušit meruňky v sušičce, pokud ji ale nemáte, nevadí. Jde to i v horkovzdušné troubě, i když to trvá déle, přibližně 6–10 hodin. Podrobný návod najdete zde:
Zavařte si je
Ať už uděláte z meruněk džem, nebo kompot, určitě nebudete litovat. Tepelnou úpravou se totiž zvýrazní jejich vůně i chuť. Navíc si je můžete ještě vylepšit různým kořením nebo i kombinací s jiným ovocem. Návod, jak udělat z meruněk džem, kompot nebo pikantní čatní, najdete zde:
Meruňkové knedlíky jsou letní hit
Sladké knedlíky plněné meruňkami patří k těm nejlepším letním jídlům a pochutnat si na nich k nám jezdí i mnozí cizinci. Ty nejjednodušší jsou z tvarohového těsta, výborné jsou i kynuté a dají se udělat i z pařeného nebo odpalovaného těsta. Pokud s přípravou knedlíků nemáte moc zkušeností, přečtěte si rady cukráře Josefa Maršálka.
Meruňkové knedlíky z pařeného těsta
Nejlepší meruňkové koláče a dezerty
Taky tak rádi vzpomínáte na chvíle, kdy babička vytáhla o prázdninách z trouby horký koláč s meruňkami? Upečte si ho také! Nebo zkuste meruňky v jiné sladké podobě. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které stojí za vyzkoušení:
Bezlepková mandlová buchta s meruňkami
Meruňkový koláč z křehkého těsta
Špízy z vepřové panenky s meruňkami
Jsou dobré i naslano
Kombinace masa a ovoce dokáže v mnoha případech příjemně překvapit a meruňky nejsou výjimkou. Až budete v létě grilovat, zkuste tyto špízy z marinované vepřové panenky proložené meruňkami. Sladkou a slanou chuť v sobě spojuje i další delikatesa – kachní prsa na meruňkách. A pokud si netroufáte přidat meruňky přímo k masu, zkuste si z meruněk připravit alespoň ochucenou majonézu jako doplněk k pečeným nebo grilovaným masovým specialitám.
Bublaninu s různým ovocem můžete péct celé léto. Výborná je i s meruňkami:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Nzip.cz, Svetplodu.cz