Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého

18. července 2025 • 04:59

Právě teď, když je jejich sezona, je dobré si jich užít co nejvíc. Meruňky jsou totiž nejen dobré, ale i nesmírně zdravé, a dokonce díky nim můžete omládnout! Jestli hledáte inspiraci, jak s meruňkovou úrodou chutně naložit nebo kde si ještě meruňky letos natrhat, zde je.

Meruňky, které mají překvapivě svůj původ v Číně, patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a kromě skvělé chuti nabízejí i řadu zdravotních výhod. Jsou bohaté na beta-karoten, vitaminy C, E, niacin, draslík a železo, čímž podporují imunitu, kvalitu pleti, vlasů i nehtů, pomáhají při únavě, anémii a stabilizují krevní tlak. Jejich konzumace prospívá také trávení, zdraví kostí, regeneraci plicních sliznic u kuřáků a zmírňuje příznaky astmatu či nachlazení. Díky omlazujícím a regeneračním účinkům jsou meruňky ceněné i v kosmetice – například jako maska na sluncem podrážděnou pokožku.

Nezapomeňte si v létě uvařit ovocné knedlíky. Jsou skvělé s jahodami i meruňkami:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Chcete jich víc? Jeďte na samosběr

Samosběry meruněk pořádá každoročně řada ovocných sadů po celé republice a je o ně velký zájem. Letos obzvlášť, protože část úrody na Moravě pomrzla, a meruněk je tak méně. Pěstitelé zpravidla zveřejňují termíny samosběrů na svých webových stránkách nebo sociálních sítích, proto je dobré sledovat aktuální informace, protože termíny se mohou měnit podle počasí, zralosti plodů i velkého zájmu. Část samosběrů již proběhla, část stále probíhá. Seznam míst, kde si ještě můžete meruňky nasbírat, najdete zde:

Dejte je do mrazáku

Máte-li víc meruněk a chcete zachovat jejich přirozenou chuť, je nejlepším řešením je zamrazit. Ovšem ne celé i s peckami. Nejdříve je omyjte, osušte, vypeckujte a buď ponechte celé půlky, nebo meruňky nakrájejte na kousky. Rozložte je na tác nebo menší plech a dejte do mrazáku. Teprve když ztuhnou, sesypte je do sáčků, dobře uzavřete a uložte do mrazáku. Díky tomu se vám v sáčcích nepřilepí k sobě.

Meruňky si můžete i usušit. Meruňky si můžete i usušit. • Autor: iStock

Můžete je i usušit

Sušení meruněk není nic složitého, a když to uděláte doma, budete mít jistotu, že jsou zcela bez chemie. I v tomto případě je nutné meruňky překrojit na půlky a zbavit pecek. Na menší kousky je nekrájejte. Půlky sice vypadají velké, ale během sušení ztratí velké množství vody a hodně se scvrknou. Aby meruňky při sušení nezhnědly, ponořte je na pár minut do citronové vody a pak nechte volně oschnout, neomývejte je. Nejjednodušší je sušit meruňky v sušičce, pokud ji ale nemáte, nevadí. Jde to i v horkovzdušné troubě, i když to trvá déle, přibližně 6–10 hodin. Podrobný návod najdete zde:

Zavařte si je

Ať už uděláte z meruněk džem, nebo kompot, určitě nebudete litovat. Tepelnou úpravou se totiž zvýrazní jejich vůně i chuť. Navíc si je můžete ještě vylepšit různým kořením nebo i kombinací s jiným ovocem. Návod, jak udělat z meruněk džem, kompot nebo pikantní čatní, najdete zde: 

Meruňkové knedlíky jsou letní hit

Sladké knedlíky plněné meruňkami patří k těm nejlepším letním jídlům a pochutnat si na nich k nám jezdí i mnozí cizinci. Ty nejjednodušší jsou z tvarohového těsta, výborné jsou i kynuté a dají se udělat i z pařeného nebo odpalovaného těsta. Pokud s přípravou knedlíků nemáte moc zkušeností, přečtěte si rady cukráře Josefa Maršálka.

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta Meruňkové knedlíky z pařeného těsta • Autor: F.O.O.D.

Nejlepší meruňkové koláče a dezerty

Taky tak rádi vzpomínáte na chvíle, kdy babička vytáhla o prázdninách z trouby horký koláč s meruňkami? Upečte si ho také! Nebo zkuste meruňky v jiné sladké podobě. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které stojí za vyzkoušení: 

Tvarohový koláč s meruňkami

Bezlepková mandlová buchta s meruňkami

Meruňkový koláč z křehkého těsta

Koláč s medem a meruňkami

Crumble s meruňkami

Meruňkové clafoutis

Rýžový nákyp s meruňkami

Meruňkové kefírové řezy

Meruňkový koláč z remosky

Propadlý koláč

Borůvkovo-meruňkové muffiny

Špízy z vepřové panenky s meruňkami Špízy z vepřové panenky s meruňkami • Autor: F.O.O.D.

Jsou dobré i naslano

Kombinace masa a ovoce dokáže v mnoha případech příjemně překvapit a meruňky nejsou výjimkou. Až budete v létě grilovat, zkuste tyto špízy z marinované vepřové panenky proložené meruňkami. Sladkou a slanou chuť v sobě spojuje i další delikatesa – kachní prsa na meruňkách. A pokud si netroufáte přidat meruňky přímo k masu, zkuste si z meruněk připravit alespoň ochucenou majonézu jako doplněk k pečeným nebo grilovaným masovým specialitám.

Bublaninu s různým ovocem můžete péct celé léto. Výborná je i s meruňkami: 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., Nzip.cz, Svetplodu.cz

Autor: Anna Kopečková