Domácí nepečený pistáciový cheesecake

Domácí nepečený pistáciový cheesecake
Autor: DIANA COMPANY,spol.s r.o.
24. ledna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Cheesecake naplno pronikl do české kuchyně a patří už k možná vůbec nejpopulárnějším receptům. Jeho výhodou je, že existují desítky různých variant, jak můžete cheesecake upravit a dochutit. My si dnes připravíme nepečený pistáciový cheesecake.

Korpus, krém a posypka

Každý cheesecake se skládá ze dvou až tří vrstev. Základem je korpus, na který vrstvíme krém. Někdo pak ještě na vršek dortu klade dekorační posypku nebo chutnou polevu.

Ať už vsadíte na libovolnou variantu, vždy jde zpravidla o jednoduchý recept, který zvládnou i začátečníci. V případě nepečené varianty zaberete hlavní část přípravy chlazení. V našem receptu nebudeme používat žádná ztužovadla a jiné triky, které vám čas přípravy pomohou zkrátit. Překvapí vás ale, jak je hotový cheesecake svěží a plný chuti.

Ingredience na korpus

  • 250 g – máslové sušenky
  • 50 g – máslo

Ingredience na krém

  • 150 g – čerstvý sýr (např. Philadelphia)
  • 60 g – pistáciová pasta
  • 40 g – cukr
  • 130 g – smetana 33%

Ingredience na posypku

  • Lžíce pistácií
  • Lžíce malin sušených mrazem

Postup přípravy nepečeného pistáciového cheesecaku

Sušenky najemno podrťte nebo rozmixujte v mixéru. Spojte s rozpuštěným máslem, aby se vytvořila lepkavá hmota. Následně rovnoměrně naneste korpus na dno formy vyložené pečicím papírem. Dbejte na to, aby vrstva sušenek byla nanesena rovnoměrně, mělo by jít přibližně o půl centimetru. Je na vás, zda chcete mít sušenky pouze na dně, nebo i po okrajích. První varianta je jednodušší.

Chcete-li mít cheesecake zcela nepečený, vložte formu do mrazáku. Sušenky ale už jednou upečené byly, a tak chybu neuděláte ani tím, že hotový korpus vložíte cca na 30 minut do trouby, aby se hezky pevně spojil dohromady.

V misce smíchejte čerstvý sýr a pistáciovou pastu, přidejte cukr a prošlehejte, až se cukr rozpustí. Krém by se měl pěkně prodýchat. Následně postupně zašlehávejte smetanu. Pozor na to, že potřebujete zachovat krémovitou konzistenci. Nesmíte směs přešlehat až do lehké šlehačky, ve které je příliš mnoho vzduchu.

Krém přelijte do vymraženého korpusu. Pokud jste korpus zapékali, nezapomeňte jej nechat včas vychladit minimálně na pokojovou teplotu. Krém zarovnejte a vše překryjte fólií. Přes noc nechte vychladit v lednici.

Druhý den nasekejte pistácie a lyofilizované maliny, promíchejte a nanese na cheesecake. Poté můžete servírovat. Cheesecake nenechávejte v teple, po odkrojení potřebného počtu porcí zbytek ihned vraťte do lednice.