Vánoční svařák podle someliérky: 3 originální recepty nejen z červeného vína
Základem dobrého svařáku je dobré víno. Zkuste si ho udělat trochu jinak – z mladého svatomartinského vína, růžového či s kapkou portského. Máme pro vás tři netradiční recepty od národní someliérky, díky kterým si užijete tento oblíbený nápoj v úplně nových chuťových variacích.
Proč letos zkusit svařák jinak?
„Svařák by neměl být jen převařený nápoj plný cukru. Pokud použijete kvalitní víno a správné ingredience, vytvoříte drink, který zahřeje a překvapí svou chutí,“ říká národní someliérka Klára Kollárová. Letos doporučuje experimentovat s mladými svatomartinskými víny, která jsou svěží, ovocná a přímo vybízejí k originálním úpravám, a právě teď je jejich hlavní sezona.
A jaké je její doporučení pro milovníky svařáku, kteří si rádi užívají atmosféru vánočních trhů? „Vymazlete si svařák doma a podělte se o něj s blízkými. Ukážete svou kreativitu a překvapíte kvalitním nápojem přesně podle svého gusta,“ radí someliérka.
Klasický svařák si můžete připravit podle videoreceptu:
Tři varianty vánočního svařáku podle someliérky
Svařák ze svatomartinského bílého vína s citronovou trávou a zázvorem
„Bílé víno je pro přípravu přehlížené, ale opak je pravdou! S trochou fantazie vytvoříte pitelný a svěží svařák, kterému dodají svěží a pikantní tón citronová tráva a zázvor,“ doporučuje Klára Kollárová.
Ingredience:
- 750 ml svatomartinského bílého vína (např. Muškát moravský)
- 4 hřebíčky
- 2 stébla citronové trávy
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lžíce medu
Postup:
Víno zahřejte na mírném stupni společně s hřebíčkem, citronovou trávou a zázvorem. Nikdy nepřivádějte k varu. Med přidejte těsně před podáváním.
Jemný růžový svařák s grepem a tymiánem
„Růžové víno nabízí jemnější chuť a skvěle se kombinuje s ovocem a bylinkami,“ říká k receptu na svěží a elegantní svařák Klára Kollárová.
Ingredience:
- 750 ml růžového vína
- 1 grep nakrájený na plátky
- 1 jablko nakrájené na kostičky
- 1 snítka tymiánu
- 1 lžička sušených brusinek
- špetka červeného pepře
Postup:
Víno zahřejte společně s grepem, jablkem a tymiánem. Sušené brusinky přidejte těsně před podáváním. Na závěr dochuťte špetkou červeného pepře.
Luxusní svařák z červeného vína s portským a rozmarýnem
„Kapka portského přidá svařáku hloubku a skvěle se kombinuje s výraznějším kořením. Tento svařák je ideální pro slavnostní příležitosti, kdy chcete něčím překvapit,“ doporučuje Klára Kollárová.
Ingredience:
- 750 ml suchého červeného vína (např. Cabernet Sauvignon)
- 100 ml portského vína
- klasické koření na svařák – badyán, hřebíček, skořice
- cukr na cukrový rozvar
- 1 snítka rozmarýnu
- sušené švestky dle počtu osob
Postup:
Nejdříve povařte klasické koření na svařák (badyán, hřebíček a skořici) v malém množství vody a cukru, aby se chutě rozvinuly. Poté zahřejte červené víno s portským a přidejte rozvar dle chuti. Do směsi vložte snítku rozmarýnu, ta víno jen ovoní. Sušené švestky přidejte na závěr.
4 tipy someliérky pro dokonalý svařák:
Používejte kvalitní víno: Svařák z nekvalitního vína nikdy nebude chutnat dobře, stejně jako jídlo z nekvalitních surovin.
Nepřevařujte víno: Víno nesmí projít varem, aby neztratilo chuť i alkohol.
Koření v rozvaru: Nechte koření chvíli povařit v cukrovém rozvaru, aby se chutě lépe rozvinuly, a pak ho přidejte k vínu dle chuti.
Slaďte až nakonec: Med nebo cukr přidávejte těsně před podáváním, aby si zachovaly svou přirozenou chuť.
Ať už se rozhodnete pro svěží bílý svařák, jemnou růžovou variantu, nebo slavnostní kombinaci s portským, jedno je jisté – takový svařák zahřeje nejen tělo, ale také příjemně doplní zimní a vánoční atmosféru. Svařené víno má v našich zemích dlouhou tradici a použití lokálních vín z Moravy a Čech je ideálním způsobem, jak podpořit tuzemské vinaře i kvalitu nápoje.
Děláte taky domácí vaječňák?