Povzbuzovák podle Jiřího Voskovce vás postaví na nohy, zkuste jeho snadný recept

19. června 2022 • 14:00

Jiří Voskovec, vlastním jménem Jiří Wachsmann, se narodil 19. 6. 1905 a dnes by oslavil 117. narozeniny. Připomeňme si jeho celoživotní dílo, které rozdávalo jak úsměvy, tak náměty k zamyšlení, s vydatným povzbuzovákem. Recept na něj získal Voskovec v Americe od švédského spisovatele, když potřeboval získat zpět vynaloženou energii po plavbě na jachtě.

Jiří Voskovec se po celý svůj život snažil povzbuzovat své okolí v nelehkých situacích, a to vše především humornou cestou. Je tedy jasné, že i jeho recept na životabudič bude vyvolávat úsměv a postaví vás na nohy za každé situace. Stačí vám jen 4 suroviny a nápoj je hotov! Koktejl má hlavně tu úžasnou vlastnost, že v létě vám přinese pocit ochlazení a v zimě vás naopak zahřeje. Prostě ideální nápoj pro každou chvíli, když nemusíte řídit.

Pokud chcete vyzkoušet další koktejl, který má podobný účinek, inspirujte se ve videu českým tradičním receptem, jenž dobyl celý svět >>>

Voskovcův koktejl:

  • 50 ml rumu
  • 200 ml horké vody
  • 1 lžička másla
  • muškátový oříšek dle chuti

Postup na povzbuzovák:

1. Rum nalijte do větší sklenice a nařeďte jej vodou.

2. V rumové směsi rozmíchejte máslo a koktejl zastrouhejte muškátovým oříškem.

TIP: Pokud budete servírovat po jídle, můžete nápoj ozdobit ještě šlehačkou, čímž vám vznikne vydatný dezert pro dospěláky.

Pokud nemáte koktejlů ještě dost, vybrali jsme pro vás několik dalších tipů:

Mimosa koktejl

Whiskey Sour 

Kořeněný čokoládový koktejl

Koktejl Mai Tai

Koktejl Mint Vibe

Pomerančový koktejl se sektem

Jablečný koktejl s rozmarýnem

Autor: TR