Ukrajina potřebuje pomoc: Kam můžete poslat peníze nebo přinést materiální podporu

2. března 2022 • 00:00

Ukrajina je už týden ve válce. Tisíce lidí prchají ze své země s jediným cílem, a to zachránit sebe a své blízké. Celým světem, Českem nevyjímaje, se ihned zvedla obrovská vlna solidarity a každá pomáhá, jak jen může. Přispívat lze finančně na ověřené sbírky pro Ukrajinu, ale také materiálně do humanitárních sbírek. Přinášíme přehled míst, kam můžete poslat finanční nebo materiální pomoc.

Ať už se rozhodnete pomoci finančně, nebo materiálně, myslete na to, že každá pomoc se počítá. Přinášíme tipy na některé ověřené sbírky, kde můžete přispět.

Video se připravuje ...

Jídlo se hodí vždy, ale jaké?

Přestože čistě potravinové sbírky se zatím spouštějí jen zřídka, mnoho charitativních nadací potraviny přijímá také. Abyste však nenosili zbytečné suroviny nebo jídla, poradíme vám, kde nikdy nešlápnete vedle.

  • Hlavní je nenáročnost na přípravu (konzervy, instantní jídla, armádní jídla)
  • Vysoká energetická hodnota (ořechy, sušené ovoce, lyofilizované ovoce)
  • Dostatek bílkovin + energetická hodnota (sušené maso, jerky, sušené mléko)
  • Dlouhá trvanlivost
  • Vitaminy (kysaná zelenina, zavařená zelenina)

Co je potřeba do materiálních sbírek?  

Přinášíme seznam základních věcí, které můžete nosit do materiálních sbírek, jež probíhají napříč celým Českem. Nezapomeňte se vždy podívat na konkrétní sbírku, do které chcete přispět. Ne každá organizace či instituce přijímá léky, zdravotnický materiál nebo potraviny. U nákupu potravin přemýšlejte také nad obaly. Třeba přesnídávku kupte raději v kapsičce než ve skle, aby při transportu nedošlo k poškození.

  • Oblečení pro děti i dospělé
  • Dětské pleny, umělá kojenecká výživa
  • Spacáky, karimatky, deky, termodeky, polštáře
  • Hygienické potřeby (mýdla, zubní pasty, kapesníky, vložky apod.)
  • Zdravotnický materiál (gázy, obvazy, analgetika apod.)
  • Trvanlivé jídlo (balená voda, mléko, instantní polévky, přesnídávky, konzervy, paštiky)
  • Powerbanky

Kam můžete posílat peníze?

Sbírka Paměti národa

Sbírka Paměti národa podporuje organizaci Come Back Alive pomáhající ukrajinským vojákům ve válce na Donbasu. Ta poskytuje hlavně technickou, školicí a zdravotní podporu.

Člověk v tísni

Sbírka SOS Ukrajině byla založena Člověkem v tísni už v roce 2014, peníze poputují na humanitární pomoc obětem konfliktu.

Arcidiecézní charita Praha

Sbírku na pomoc Ukrajincům, kteří se v souvislosti s válečným konfliktem nacházejí na území pražské arcidiecéze v kritické situaci, organizuje Arcidiecézní charita Praha.

Armáda spásy

Humanitární sbírku spustila také Armáda spásy. O konkrétních možnostech pomoci jedná přímo s její sesterskou organizací Armáda spásy Ukrajina.

Velvyslanectví Ukrajiny v České republice

Zastupitelský úřad Ukrajiny v České republice vyhlásil sbírku na nákup vojenského materiálu pro armádu a tamní domobranu. Přinést můžete i materiální pomoc – zejména zdravotnický materiál. Přispějte přímo Velvyslanectví Ukrajiny v České republice a pomozte těm, kteří to potřebují.

Charita České republiky

Veřejná sbírka Charity České republiky se zaměřuje na pomoc primárně obyvatelům zasažených oblastí. Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

Podpora Českého červeného kříže

Pomoci Ukrajině lze také prostřednictvím podpory Českého červeného kříže, který poskytuje podporu mobilním zdravotnickým týmům na Ukrajině. Pomoc bude zahrnovat dodávku aut, zdravotnických stanů či chirurgických sad. Celkem Ukrajinský červený kříž obdrží přes pět tun zdravotnického materiálu v hodnotě 3,6 milionu korun.

Fond humanity Českého červeného kříže

Veřejná sbírka Českého červeného kříže má číslo účtu 333999/2700 a variabilní symbol 1502. Využít lze i dárcovskou SMS a on-line platbu. Více ke sbírce ZDE. SOS sbírku finančních prostředků, ale také hygienických potřeb a základních potravin otevřela rovněž společnost ADRA.

Sbírka na pomoc opuštěným zvířatům na Ukrajině

Osud opuštěných psů a koček je málokomu lhostejný. Pomoc němým tvářím v ukrajinském útulku Friend organizuje Psí život, z. s. Organizace Běhejme a pomáhejme útulkům, z. s., podporuje ostřelovaný kyjevský útulek Gostomel a Zahist na Ukrajině. Svoboda zvířat také spustila český projekt na podporu ukrajinské organizace UAnimals.

Humanitární vlaky ČD pro Ukrajinu

České dráhy zprostředkovaly pomoc formou humanitárních vlaků. Potřebné věci mohou Češi nosit do více než 60 železničních stanic po celé ČR.

Video se připravuje ...

Autor: DF, TR, E15