Ve frontách na potraviny stojí herci i letušky, říká předsedkyně potravinové banky

25. března 2021 • 00:00

Českou republiku pokrývá 15 potravinových bank. Nemají za cíl jen darování potravin, ale bojují také proti neplýtvání a obnovují solidaritu mezi lidmi. Přestože teď neprobíhají žádné vzdělávací kurzy ani exkurze, kuchyně fungují dál. Zpracovávají se tu potraviny, které nemají dlouhou trvanlivost a kterých banky dostávají stále nejvíce.

V projektu Beze zbytku časopisu F.O.O.D. se můžete každý měsíc seznámit s někým inspirativním, kdo umí s jídlem zacházet ekologicky. Věra Doušová vede potravinovou banku pro Prahu a Středočeský kraj. V dubnovém čísle časopisu prozradí, jak probíhá celý proces potravinové pomoci, a jak se vyvíjí čísla v souvislosti s krizí. Není už výjimkou, že ve frontě na potravinovou pomoc narazíte na lidi ze všech sociálních vrstev.

Trvanlivé potraviny chybí nejvíc

Do potravinových bank se sváží jídlo například ze supermarketů. Jde nejčastěji o ovoce a zeleninu, mléčné výrobky či pečivo, trvanlivé položky většinou chybí. Proto je potřeba tyto suroviny ihned zpracovat, ať už do teplého oběda pro osamělé seniory z okolí nebo do zavařovacích sklenic na později.

Zbytkolády

Ovoce a zelenina, které pracovníci bank nestihnou rozdat, se ihned zpracují do čalamád, kompotů a zavařenin, tzv. „zbytkolád“. Nic se nevyhodí, mají zde vybudovaný celý řetězec neplýtvání potravinami. Potravinové banky navíc často zaměstnávají lidi z řad klientů, kteří tak dostanou šanci posunout se v životě dál.

Inspirujte se spoustou receptů na zavařeniny, kompoty a další nakládané dobroty

Jak se zapojit

Do pomoci se může zapojit každý. Potravinové banky ocení finanční podporu na sbírkovém účtu 2801779543/2010, ale také ochotu a práci dobrovolníků a samozřejmě potraviny, nejlépe ty trvanlivé. Více informací o aktivitách bank i možnostech, jak pomoci, najdete na potravinovabankapraha.cz a potravinovebanky.cz.

Projekt Beze zbytku

Garanty projektu Beze zbytku jsou šéfredaktorka časopisu Darina Křivánková, herec, moderátor a gastronomický nadšenec Lukáš Hejlík, odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolína Fourová, specialistka na pečení chleba a gastronomická publicistka Juliana Fischerová a zakladatelka neziskové organizace Zachraň jídlo Anna Strejcová.

Dubnové číslo časopisu F.O.O.D. můžete zakoupit v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE>>>.

Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: MM, F.O.O.D.