Těchto 5 dezertů zvládnete jen s hrnkem a lžící, bez vážení!

9. března 2021 • 00:00

Skvělé dezerty můžete upéct i v případě, že zrovna nemáte po ruce kuchyňskou váhu, případně v ní došly baterky nebo se prostě jen nechcete zdržovat odměřováním. Připravit nadýchanou piškotovou roládu, parádní vláčnou bábovku nebo kokosové řezy zvládnete i bez vážení surovin. Stačit vám bude jen klasický hrnek s objemem 250–300 ml a polévková lžíce. Tak pojďme na to!

Obzvlášť pokud spěcháte, pusťte se do jednoduchého piškotového těsta bez vážení podle Aničky. Celou přípravou vás provede ve videoreceptu. Těsto pak můžete potřít libovolným krémem a dozdobit ovocem nebo třeba zalít pudinkem. Podobně můžete připravit i jednoduchou piškotovou roládu, která se vždy povede, podle jednoho z našich receptů níže!

Video se připravuje ...

Piškotová roláda

Mnozí mají před ní respekt a někdo si na roládu, po několika nezdarech, vůbec netroufá. Obavy jsou zbytečné. Když dodržíte přesně náš recept i postup, povede se vám tento moučník na jedničku a hned napoprvé.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Postup: 

1) Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky ušlehejte dotuha, pak opatrně vmíchejte prosetý moučkový cukr a mouku. Těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem, povrch hezky urovnejte a pečte zprudka ve vyhřáté troubě.

2) Roláda je upečená, když je povrch zlatavý a okraje se odchlipují od papíru. Trvá to asi 5–8 minut. Hotovou roládu vyndejte, stočte po delší straně i s papírem a nechte vychladnout. Pak opatrně sejměte papír a roládu plňte dle libosti. Třeba tímto krémem z mascarpone. Případně se pusťte do úplně jiné hrnkové rolády, s perníkovou vůní a dýňovým pyré.

Mramorová bábovka jako od maminky  

Také máte maminku, která vždycky skvěle pekla? Tak právě podle jedné takové je pojmenovaná tahle bábovka, v chuti vláčná a na řezu kakaovo-vanilková. Její vůně vás zaručeně vrátí do dětství. Představíme vám základní recept, ale ochutit těsto pak můžete dle své fantazie, klidně rozinkami, oříšky, kousky čokolády nebo kandovaným ovocem.

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 1–2 lžíce kakaa

Zkuste také tuto hrníčkovou bábovku s ořechy, kávou a kokosem.

Postup:

1) Všechny suroviny kromě kakaa smíchejte dohromady. Pak těsto rozdělte na dva díly. Do jednoho dílu vmíchejte kakao.

2) Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy lijte střídavě světlé a tmavé těsto. Bábovku pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Zkoušejte špejlí, zda už je těsto suché. Po upečení nechte zcela vychladnout a až pak pocukrujte, případně dozdobte polevou.

Hrníčková buchta na plech

Jak je snadná, tak je výborná! Tahle hrníčková dobrota je plná šťavnatého ovoce a křupavé drobenky. Vypadá i chutná úžasně a nikdo nepozná, že byla raz dva hotová. Jako ovoce do náplně doporučujeme jablka, máte-li je rádi. Zužitkujete v tomto případě i ta, která jsou už trochu ovadlá. V buchtě ještě nadělají hodně parády!

Francouzský toast

French toast je opravdu rychlý a k jeho přípravě zužitkujete i starší bílé pečivo. Stačí ho obalit v těstíčku z vajec a mléka, osmažit a ozdobit dle vašich chutí. Během chvilky tak získáte luxusní snídani nebo dezert ke kávě. Celým postupem vás provede Koko ve videu v galerii. Báječný je francouzský toast třeba s čerstvě vyšlehanou smetanou, javorovým sirupem a ovocem.

Nejjednodušší čokoládová poleva z vodní lázně se hodí na ozdobení téměř jakéhokoliv dezertu!

Kokosové řezy

Milujete hříšně sladké kuličky Rafaello? Tak pozor, tenhle moučník je předčí. Je smetanově vláčný, nádherně voní kokosem a doslova se rozplývá v ústech. Základní recept na kokosové řezy můžete vylepšit ještě vrstvou máslového krému s trochou kondenzovaného slazeného mléka. A teprve poté zasypat kokosem.

Autor: Šárka Adámková