Netradiční svatební dorty: Chtěli byste, aby tento dort zdobil váš svatební stůl?

21. května 2022 • 00:00

Svatební dort je zkrátka nepostradatelnou součástí celého svatebního dne, protože originální dort a krásnou nevěstu si budou svatebčané pamatovat ještě hodně dlouho po svatbě. V naší galerii najdete hned několik netradičních dortíků, na které jen tak nikdo nezapomene.

Největším hitem poslední doby jsou bezesporu jemné a jednoduché naked cake neboli nahé dorty zdobené květinami nebo ovocem. Stálicí zůstávají také dorty potažené marcipánovou hmotou. Mezi novými svatebními trendy roku 2022 se objeví zářivé nebo neonové barvy a také vesmírné téma s motivy hvězd a temně modrou barvou. Ať už následujete trendy, nebo se držíte klasiky, podívejte se na galerii plnou netradičních svatebních dortů. Chtěli byste, aby takový dort zdobil váš slavnostní stůl?

Video se připravuje ...

Zdobení v hlavní roli!

Zdobení na svatebním dortu je možná důležitější, než si myslíte! S konečnou ozdobou můžete celý výsledek buď pokazit, nebo dovést k naprosté dokonalosti. Navíc hra se zdobením má vliv na originalitu. Využít lze ovoce, květiny, nejrůznější vtipné i zamilované figurky a cukrářské zdobení. Poslouží také ozdoby z pusinek nebo lahodné makronky.

Svatební třípatrový dort  

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 115 g studeného másla
  • 1 hrnek cukru krupice (vychlazený v lednici)
  • 75 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 3 žloutky (pokojová teplota)
  • 120 ml podmáslí
  • lžička vanilkové esence

Na krém:

  • 350 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup:  

1. Mouku s práškem prosejte do mísy. Jinou mísu a elektrické šlehací metly si dejte vychladit a pak v nich 3 až 4 minuty šlehejte studené máslo. Vsypte vychlazený cukr a šlehejte další 4 minuty, až bude směs velmi nadýchaná. (Je-li vše studené, nezahřeje se máslo tolik třením a vešlehaný vzduch se v něm mnohem lépe udrží = těsto bude nadýchanější.)

2. K máslu s cukrem zatřete olej (zvýší vláčnost těsta) a pak při nízké rychlosti a velmi zlehka vešlehejte vejce a žloutky. (Nepřešlehejte, na těstě by pak byla tuhá kůrčička.) Vetřete podmáslí a vanilku, pak pomocí stěrky zapracujte mouku s práškem. Troubu předehřejte na 180 °C.

3. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a ten potřete olejem. Vysypte hrubou moukou a její přebytek oklepejte. Do formy vlijte těsto a pečte 30 až 35 minut.

4. Vpichem špejle, na které by měly ulpět jen vlhké drobky, zjistěte, zda je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak případně korpus prořízněte a naplňte krémem. Tím také korpus potřete, než ho potáhnete fondánem a sestavíte. Na krém si nejlépe elektrickými metlami pomalu zpěňte cukr s máslem. Zvyšte na střední rychlost a šlehejte ještě 3 minuty. Přidejte vanilku a smetanu a šlehejte ještě 1 minutu. Je-li krém tuhý, smetany můžete dát víc. Stejným způsobem připravte další díly dortu. Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy.

Video se připravuje ...

Autor: DF