Netradiční svatební dorty: Chtěli byste, aby tento dort zdobil váš svatební stůl?
Svatební dort je zkrátka nepostradatelnou součástí celého svatebního dne, protože originální dort a krásnou nevěstu si budou svatebčané pamatovat ještě hodně dlouho po svatbě. V naší galerii najdete hned několik netradičních dortíků, na které jen tak nikdo nezapomene.
Největším hitem poslední doby jsou bezesporu jemné a jednoduché naked cake neboli nahé dorty zdobené květinami nebo ovocem. Stálicí zůstávají také dorty potažené marcipánovou hmotou. Mezi novými svatebními trendy roku 2022 se objeví zářivé nebo neonové barvy a také vesmírné téma s motivy hvězd a temně modrou barvou. Ať už následujete trendy, nebo se držíte klasiky, podívejte se na galerii plnou netradičních svatebních dortů. Chtěli byste, aby takový dort zdobil váš slavnostní stůl?
Zdobení v hlavní roli!
Zdobení na svatebním dortu je možná důležitější, než si myslíte! S konečnou ozdobou můžete celý výsledek buď pokazit, nebo dovést k naprosté dokonalosti. Navíc hra se zdobením má vliv na originalitu. Využít lze ovoce, květiny, nejrůznější vtipné i zamilované figurky a cukrářské zdobení. Poslouží také ozdoby z pusinek nebo lahodné makronky.
Svatební třípatrový dort
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 115 g studeného másla
- 1 hrnek cukru krupice (vychlazený v lednici)
- 75 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 3 žloutky (pokojová teplota)
- 120 ml podmáslí
- lžička vanilkové esence
Na krém:
- 350 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 lžička vanilkové esence
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Postup:
1. Mouku s práškem prosejte do mísy. Jinou mísu a elektrické šlehací metly si dejte vychladit a pak v nich 3 až 4 minuty šlehejte studené máslo. Vsypte vychlazený cukr a šlehejte další 4 minuty, až bude směs velmi nadýchaná. (Je-li vše studené, nezahřeje se máslo tolik třením a vešlehaný vzduch se v něm mnohem lépe udrží = těsto bude nadýchanější.)
2. K máslu s cukrem zatřete olej (zvýší vláčnost těsta) a pak při nízké rychlosti a velmi zlehka vešlehejte vejce a žloutky. (Nepřešlehejte, na těstě by pak byla tuhá kůrčička.) Vetřete podmáslí a vanilku, pak pomocí stěrky zapracujte mouku s práškem. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a ten potřete olejem. Vysypte hrubou moukou a její přebytek oklepejte. Do formy vlijte těsto a pečte 30 až 35 minut.
4. Vpichem špejle, na které by měly ulpět jen vlhké drobky, zjistěte, zda je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak případně korpus prořízněte a naplňte krémem. Tím také korpus potřete, než ho potáhnete fondánem a sestavíte. Na krém si nejlépe elektrickými metlami pomalu zpěňte cukr s máslem. Zvyšte na střední rychlost a šlehejte ještě 3 minuty. Přidejte vanilku a smetanu a šlehejte ještě 1 minutu. Je-li krém tuhý, smetany můžete dát víc. Stejným způsobem připravte další díly dortu. Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy.